Naslovna Novosti Retki ukrajinski PVO S-300V zapravo maketa? Iskander udario uzmeđu lansera i stanice...

Retki ukrajinski PVO S-300V zapravo maketa? Iskander udario uzmeđu lansera i stanice ali nema sekundarnih detonacija [VIDEO]

7
retki ukrajinski pvo s 300v zapravo maketa? iskander udario uzmeđu lansera i stanice ali nema detonacije
retki ukrajinski pvo s 300v zapravo maketa? iskander udario uzmeđu lansera i stanice ali nema detonacije
google news

Na internetu je objavljen video snimak spektakularnog uništavanja položaja ukrajinske PVO u oblasti Krivog Roga ruskom raketom Iskander-M. Navodi se da je ista raketa pogodila i lanser 9A83 iz vojnog PVO sistema S-300V, što je retkost za Oružane snage Ukrajine, i višekanalnu stanicu za navođenje raketa 9S32.

Na snimku se jasno vidi trenutak dolaska ruske rakete. Udar je pao tačno između lansera i stanice za navođenje. Može se reći da su oba cilja uništena, jer praktično nema šanse da preživi takvu eksploziju.

Međutim ovde očigledno zbunjuje jedna okolnost. Obično, sa takvim pogotkom, rakete u lanseru detoniraju, ali u ovom slučaju to se nije dogodilo. Prema dosadašnjem iskustvu, to može ukazivati na to da ruska raketa nije pogodila pravi cilj, već samo maketu.

Tokom više od dve godine koliko traje, ovaj jednostavan trik koriste obe strane u sukobu.

Međutim, ukrajinske oružane snage su to u poslednje vreme počele da rade mnogo češće nego ranije. Činjenica je da je ukrajinskoj vojsci ostalo malo prave opreme, a posebno se akutni nedostatak oseća se u jedinicama PVO.

Da li je zbog toga komanda Oružanih snaga Ukrajine počela masovno da postavlja makete tehnike na nekim pozicijama, ne zna se. Međutim, ukoliko ovo zaista jeste maketa, napravljena je veoma kvalitetno, a sa visine na kojoj lete ruski izviđački dronovi nije tako lako identifikovati lažnjak.

S-300 ukratko

S-300 je sovjetski PVO raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

S-300 ima kopnenu i pomorsku verziju. Jedna od kopnenih verzija, S-300PS/S-300PM, jedina je iz serije koja lansira rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom.

grcka nudi kijevu svoj s 300 pvo u zamenu za americke sisteme patriot
s-300

Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

S-300V

S-300V 9K81 (NATO kodog imena Sa-12 (a-Gladijator/b-Džin) je raketni sistem protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje postavljen na oklopno vozilo sa gusenicom. S-300V je dizajniran i proizveden od strane ruske odbrambene kompanije Antej.

Sufiks V se koristi za Vojsku (kopnene snage). Raketni sistem PVO S-300V je dizajniran da obezbedi protivvazdušnu odbranu operativnih snaga i ključnih vojnih i državnih objekata od masovnih napada taktičkim balističkim raketama, aerobalističkim i krstarećim raketama, strateškim i taktičkim avionima, kao i da angažuje letelice sa elektronskim protivmerama i drugih sredstava za vazdušne napade.

Postoje dve varijante lansera, 9A83 sa četiri kontejnersko-lanserne cevi raketa i 9A82 sa dve kontejnersko-lanserne cevi raketa. Ove cevi se podižu u vertikalni položaj za lansiranje projektila, a nose se horizontalno kada se lanser pomera. Radari su postavljeni na različitim pozicijama u zavisnosti koja je od ove dve varijante u pitanju.

s-300
s-300

Sistem S-300V je mobilni višekanalni raketni sistem zemlja-vazduh velikog dometa. Može da dejstvuje efikasnim raketama i pruži protivvazdušnu odbranu. Sistem ima visoku otpornost na ometanje, pa je stoga sposoban da angažuje vazdušne ciljeve u teškim okolnostima elektronskih protivmera i protivdejstvima, po bilo kom vremenu, danju i noću.

  • S-300V2: nadogradnja sa poboljšanom sposobnošću akvizicije anti balističke rakete;
  • S-300V3: nadogradnja sa raketama proširenog, duplo većeg dometa;
  • S-300V4: je duboka modernizacija sa poboljšanjima u odnosu na S-300V3, pružajući do čak 2,3 puta veću sposobnost od ranijih varijanti.

Pogodak na 217 km

Upravo ova novija verzija, S-300V4, dospela je na mnoge naslovne strane u ruskim medijima. Oni tvrde da je upravo ova raketa oborila dva ukrajinska aviona – Su-24 i S-27, odgovornih za nekoliko bombardovanja ruskih ciljeva u Belgorodskoj oblasti.

217 km je domet na kome su dve rakete pogodile dva borbena aviona. Ovo je „rekord za Rusku Federaciju“, pisali su mediji, podsećajući da je poslednji put S-300 pogodio metu na udaljenosti od 150 kilometara.

7 KOMENTARA

  1. Da maketa a Rusi su naivni njihovi radari detektuju makete pa i u njih pucaju ,koga Ukrajinci više lažu,sebe ili sebe i ceo svet.

    9
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version