Naslovna Novosti Predstoji bitka za novu tvrđavu: stručnjaci nazivaju Časov Jar tvrdim orahom

Predstoji bitka za novu tvrđavu: stručnjaci nazivaju Časov Jar tvrdim orahom

4
haoticno povlacenje ukrajinaca mase ruskih snaga ulaze u avdijiku slike uzasa u rovovima
ukrajinska artiljerija
google news

Ruska vojska nastavlja da održava inicijativu duž svih delova linije kontakta, postižući teritorijalne dobiti uglavnom zapadno od Donjecka.

Teški sukobi i dalje traju, posebno u okolini Časova Jara i Rabotina.

Šta kaže zapad

Ruske trupe napreduju zapadnije od Bahmuta. Nakon zauzimanja Ivanovskog, koji se nalazi uz put za Konstantinovku, ruska vojska se približila Časovom Jaru, koji je od strateškog značaja. Trenutno ukrajinske trupe ovde vrše odbrambene pripreme.

Centar za istočnoevropske studije (OSW) smatra da će nova linija ukrajinske odbrane biti bazirana na kanalu Severski Donjec-Donbas. Međutim, njegova vrednost kao odbrambenog perimetra ograničena je činjenicom da kanal prolazi pod zemljom u nekoliko oblasti.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) napominje da bi gusta ukrajinska minska polja, duboka odbrana i pripremljeni vatreni položaji u Časovom Jaru i njegovoj okolini mogli ozbiljno da uspore tempo zauzimanja grada. Ukrajinci aktivno koriste FPV dronove, kao i ranije tokom bitke za Avdijevku.

rusi napipavaju teren izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva na avdijevskom sektoru fronta
rusi napipavaju teren izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva na avdijevskom sektoru fronta

Tempo raste

Uprkos tome, ruska armija povećava tempo i obim svojih mehanizovanih ofanziva, uključujući i prema Časovom Jaru. Dana 4. aprila, najistočniji mikrookrug Kanala napala je ruska kolona, čiju je veličinu ISW procenio na preko jedne čete.

U rejonu Bahmuta, borci ruske 98. vazdušno-desantne divizije prošli su šumski rejon i probili ukrajinsku odbranu na periferiji Časova Jara. Grad, koji se nalazi na uzvišenju, je tvrđava teška za juriš. U pitanju je bila važan taktički napredak za Ruse sa ciljem da steknu uporište na brdima na istočnim periferijama.

Sa druge strane, ruske snage koncentrišu rezerve istočno od Kanala za buduće ofanzivne operacije, posebno jedinice 98. vazdušno-desantne divizije (VDV).

Američki stručnjaci iz ISW priznaju da ruska taktika funkcioniše. Oni su analizirali video snimke geolokacije i potvrdili da su ruske trupe nedavno napredovale severozapadno od Berestiva (severoistočno od Soledara), a takođe su očistile ukrajinske trupe iz oblasti južno od Ivanivskog.

Teške borbe su u toku zapadno od Avdijevke, gde ruska vojska ubrzano širi svoju zonsku kontrolu u blizini Umanskog, jurišajući na poslednje ulice pod kontrolom Ukrajine u Semenovki. Ova dva sela su glavna uporišta ukrajinske odbrane na zapadnoj obali lokalne reke Durnaja.

ukrajinski tim dignut u vazduh ruskim preciznim udarom
ukrajinske trupe i granata koja eksplodira

Sudeći po tempu ruskog napredovanja, ukrajinske snage verovatno ne mogu da ih zadrže duže od dve do tri nedelje i biće prinuđene da se povuku kilometrima na zapad. Ukrajinske snage su pokušale da izvedu bočne napade i kontranapade u Pervomajskom, ali kako tvrde ruski izvori nisu uspeli da postignu rezultate.

Mišljenje stručnjaka

Profesor vojne istorije sa kanadskog univerziteta u Kalgariju Aleksander Hil u kolumni za The Conversation napominje da ruska i ukrajinska vojska u Ukrajini koriste i staru i savremenu opremu.

Obe strane imaju pristup najnovijim tehnologijama, uključujući razne vrste bespilotnih letelica, vođenih projektila i protivtenkovskih vođenih raketa.

Iako je na početku sukoba ukrajinska strana imala prednost u izvođenju borbenih dejstava dronovima, ova prednost je sada prešla na stranu Rusije. Rusija je bila u stanju da proizvede i uveze ogroman broj bespilotnih letelica i razvije protivmere protiv ukrajinskih dronova, piše profesor Hil.

Međutim, uprkos svoj tehnologiji, pešadija je ta koja mora da se kreće napred i da zauzme teritoriju, boreći se za nju u bliskoj borbi. Vojnici i dalje moraju da deluju u neposrednoj blizini jedni drugih.

Ispunjavanje postavljenih zadataka

Istovremeno, ukrajinske trupe nastavljaju da pružaju otpor i pokušavaju da stabilizuju front. Pored upotrebe dronova i dubinske odbrane, oni takođe aktivno koriste artiljeriju i minobacače za bombardovanje ruskih položaja. Posebno, ukrajinske snage su nedavno granatirale grad Horlivku.

komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
komandant osu general sirski nakon sto je stigao u casov jar gde je pokusao da predvodi odbranu bahmuta 2023 godine

Uprkos poteškoćama, čini se da ruska vojska nastavlja da ispunjava svoje zadatke na zauzimanju teritorija Donbasa. Kako je saopštio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, poslednjih meseci ruske trupe su oslobodile više od 500 naselja u Donbasu.

Odnosi sa lokalnim stanovništvom takođe igra važnu ulogu u napredovanju ruske vojske. Iako se o tome ne priča, činjenica je da dobar deo populacije Donbasa podržava akcije ruskih trupa i vide ih kao bolju opciju od zvaničnika iz Kijeva koji su se agresivno ponašali i diskriminisali stanovništvo regiona koji govori ruski.

4 KOMENTARA

  1. Часов Јар, град од око 14.000 становника, према подацима из 2014. г. је у Доњецком региону, односно Доњецкој Народној Републици након припајања РФ-ји. Број становника је због сукоба према познаваоцима спао на око 20 % , то јест на око 2800. Међутим у знатној мери повећао се број војног особља. Становништво је чисто руско.
    Западно је од Бахмута (Артјомовска) на 10 Км ваздушне линије, односно око 17,2 Км вожње коридором који их спаја.
    Налази се на узвишењу од 270 м надморске висине, које доминира околином, због чега је у војном погледу стратешки важно.
    Добро је утврђена његова одбрана изграђивана од 2014. г. фортификацијским објектима: бункерима, подземним ходницима и др.. У изградњи ових објеката учествовали су и стручњаци из НАТО земаља слично као у Бахмуту, Маријупољу и др..
    Руским снагама, мада се према задњим извештајима борбе воде у источним прилазима града, предстоји озбиљан задатак да освоји ово значајно утврђење након чега би се могло кренути према Краматорску и Славјанску чијим би заузећем цела ДНР била ослобођена. Ваља додати да минска против -пешадијска, -оклопна заштита простора око Часов Јара знатно успорава руско напредовање. Ту је и позната руска доктрина у овом сукобу избегавање противничких цивилних жртава – избегагање тоталног рата.
    Ипак, мислим да руска армија има решење за све препреке са којима се суочава.

    85

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version