Naslovna Novosti Hiljade američkih vojnika prelaze Atlantik: SAD demonstriraju silu i testiraju svoju sposobnost...

Hiljade američkih vojnika prelaze Atlantik: SAD demonstriraju silu i testiraju svoju sposobnost da brzo intervenišu u Evropi

4
hiljade američkih vojnika prelaze atlantik sad demonstriraju silu i testiraju svoju sposobnost da brzo intervenišu u evropi
hiljade američkih vojnika prelaze atlantik sad demonstriraju silu i testiraju svoju sposobnost da brzo intervenišu u evropi
google news

Američki brodovi prelaze Atlantik sa vojnom opremom na brodovima za vežbu DEFENDER 24.

Brodovi su u četvrtak, 4. aprila krenuli iz Sjedinjenih Država u Evropu, noseći opremu američke vojske za učešće u vežbi NATO DEFENDER 24, objavila je američka vojska u saopštenju.

Vežba traje od 4. aprila do 31. maja, uz učešće više od 17.000 američkih vojnika i 23.000 iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja.

Defender 24 je povezan sa NATO vežbom Steadfast Defender 24 i sastoji se od tri podvežbe: Saber Strike, Immediate Response i Swift Response.

„DEFENDER 24 je komplementaran NATO-ovom Steadfast Defender 24, najvećoj vojnoj vežbi Alijanse još od Hladnog rata, i pokazuje sposobnost Sjedinjenih Država da brzo rasporede snage u Evropi kako bi branile bezbednosne interese Amerike i svaki pedalj teritorije NATO-a“, rekao je general Deril Vilijams, komandant komande za Evropu i Afriku američke vojske.

Vežba DEFENDER 24 fokusira se na strateško raspoređivanje kontinentalnih snaga sa sedištem u SAD, upotrebu unapred postavljenih zaliha američke vojske i interoperabilnost sa saveznicima i partnerima na lokacijama za vežbe u 13 evropskih zemalja.

Vežba takođe ima za cilj odvraćanje protivnika, transformaciju komande operativne misije, razvijanje spremnosti i jačanje NATO alijanse.

nato vezbe
nato vezbe

Odlazak brodova je ključni momenat vežbe i njen de facto početak. Prelazak u Evropu je kulminacija višemesečnog rada na planiranju i koordinaciji od strane Komanda za transport Sjedinjenih Država (USTRANSCOM).

„Mi projektujemo i održavamo kombinovane snage“, rekao je general-major Daniel Tulej, direktor operacija za USTRANSCOM. „Više od 80 odsto američkih snaga stacionirano je u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, a DEFENDER 24, u kombinaciji sa drugim globalnim zahtevima, daje nam priliku da pokažemo našu sposobnost da ispunimo zahteve nacionalne bezbednosti danas i u buduće”.

Multinacionalna vežba Saber Strike u fokusu ima baltičku oblast

Multinacionalna vežba Saber Strike je obimna vežba na terenu sa fokusom na baltički region, koja će se održati od 21. aprila do 31. maja u Češkoj, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj.

Multinacionalna vežba Immediate Response takođe čini trupe raspoređene na terenu, a održaće se na teritoriji Švedske od 21. aprila do 31. maja, uz učešće američke, švedske, finske i norveške vojske.

Kao deo SWIFT RESPONSE 24 (14. maj – 14. jun), Snage za hitno reagovanje predvođene SAD će sprovoditi zajedničke vazdušne operacije. Vežbe će se izvoditi kako sa trupama na terenu, tako i na nivou komandi struktura. Aktivnosti će se odvijati u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Gruziji, uključujući učešće američke i francuske vojske.

steadfast defender 24
steadfast defender 24

Vežba STADFAST DEFENDER 2024 počela je poslednjih dana januara i završiće se 31. maja. U aktivnostima učestvuje oko 90.000 vojnih lica iz svih zemalja članica NATO-a.

Kao deo ove vežbe, prvi veliki ešalon američkih snaga iz kontinentalnog dela SAD već je raspoređen u Evropi. DEFENDER 24 će videti drugo veliko raspoređivanje američkih snaga u Evropi.

Tako, sa 40.000 vojnika uključenih u DEFENDER 24, Severnoatlantska alijansa raspoređuje, u prvoj polovini ove godine, oko 130.000 vojnika, u jedinstvenom i koherentnom scenariju “za odbranu Evrope”. U pitanju je, najverovatnije, jedno od najvećih raspoređivanja snaga u istoriji NATO-a.

4 KOMENTARA

  1. Грузија није чланица пакта и није јасно како се нашла на овом списку? Не знам да ли је у оном партнеству за мир и да ли као таква може учествовати у овом претећем маневру?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version