Naslovna Novosti Zelenski strahuje od iscrpljivanja PVO sistema Ukrajine: Intenzitet ruske paljbe iscrpljuje rakete...

Zelenski strahuje od iscrpljivanja PVO sistema Ukrajine: Intenzitet ruske paljbe iscrpljuje rakete presretače

0
zelenski
zelenski
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je oštro upozorenje u subotu, izražavajući zabrinutost da bi Ukrajina mogla ostati bez raketa presretača. Ukrajinski sistemi PVO su pod velikim pritiskom u kontekstu nastavka intenzivne kampanje bombardovanja koju sprovodi Rusija raketama dugog dometa, prenosi Rojters.

Upozorenje, najoštrije do sada, usledilo je nakon nedelja ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, koristeći ogroman arsenal raketa i dronova.

„Sa svakim danom neprekidnog bombardovanja, kakvog smo videli u poslednjih mesec dana, postoji rizik da ostanemo bez projektila, a naši partneri su toga svesni“, rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom na ukrajinskoj televiziji.

Iako Ukrajina za sada ima dovoljno zaliha protivvazdušne odbrane da se izbori, Zelenski je naglasio hitnu potrebu za nabavkom sistema PVO Patriot.

Kijev, kao i zapad generalno stava su da ovi sofisticirani sistemi protivvazdušne odbrane koje su isporučili SAD igraju vitalnu ulogu u suprotstavljanju ruskim balističkim i hipersoničnim raketnim napadima, koji mogu pogoditi mete za nekoliko minuta.

Testiranje Cirkona 1 januara 2022 godine
Testiranje Cirkona 1 januara 2022 godine

Istovremeno, predsednik Zelenski je primetio da se Ukrajina suočava sa nedostatkom municije za pokretanje kontraofanzive protiv Rusije, ali je potvrdio da je u tom pogledu počela da dobija podršku međunarodnih partnera da se odbrani.

„Nemamo dovoljno projektila za kontraofanzivu, ali što se tiče odbrane, inicijative su u toku i dobijamo oružje“, dodao je on.

Zelenski priznao prisustvo jedinica sa strancima u Oružanim snagama Ukrajine

U redovima ukrajinske vojske postoje dobrovoljačke formacije u kojima se nalaze državljani stranih zemalja. Vladimir Zelenski je to izjavio u eteru na ukrajinskoj televiziji. Prema njegovim rečima, sada ne može otvoreno da traži od armija sveta da uđu u rat na strani Kijeva, jer će to izazvati nezadovoljstvo stanovništva ovih zemalja.

Istovremeno, šef kijevskog režima je naglasio da Ukrajina neće odbiti takvu pomoć. S tim u vezi, on je izrazio nadu da će francuski predsednik Emanuel Makron saopštiti detalje o mogućem slanju svojih trupa u Ukrajinu.

Izjave Vladimira Zelenskog, date tokom tv obraćanja, bile su pune otkrića.

Kao što smo naveli, posebno je priznao ozbiljnu nestašicu artiljerijske municije, koja, prema njegovim rečima, nije bila dovoljna za protivofanzivne operacije, ali dovoljna za odbranu.

Uz to, predsednik Ukrajine se još jednom požalio na nedovoljnu pomoć Zapada, rekavši da ukrajinske oružane snage ne dobijaju dovoljno ranije obećanog naoružanja i opreme.

Međutim, jednim od glavnih otkrovenja ukrajinskog predsednika, naravno, može se smatrati priznanje nemoći ukrajinske odbrane od ruskih kontrolisanih avio-bombi. Međutim, i ovde je šef kijevskog režima pokušao da umiri svoje sunarodnike, ističući da Ukrajina sada priprema čitav niz mera zaštite od ovih bombi sa dodatim UMPK modulima.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Razvijamo oružje protiv ovih bombi. Drugi pravac su lovci. Zašto ne kombinovano i avioni i PVO? Zato što nemamo dovoljno aviona. A oni koje nam daju su 10% od potrebne sume, rekao je Vladimir Zelenski, aludirajući na F-16 koje očekuje.

Podsetimo, upravo je masovna upotreba avio-bombi sa krilima, upravljačkim i korektivnim modulima, prema mišljenju stručnjaka, odigrala odlučujuću ulogu u probijanju odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki. O tome govori i sama ukrajinska vojska, ističući da Oružane snage Ukrajine trenutno nemaju nikakvu zaštitu od ovog naoružanja.

Kijev je spreman da pristane na sve uslove, sve dok Zapad pruža vojnu pomoć. Prema pisanju nemačke štampe, Zelenski je direktno izjavio da je spreman da primi oružje od zapadnih saveznika na kredit.

Zelenski je najavio spremnost da dobije oružje od Zapada „na kredit“

Ukrajina je spremna da SAD počnu da isporučuju oružje na kredit, po bilo kojoj kamati ili pod drugim uslovima. Kijev nema drugih opcija.

Kako je Zelenski nedavno izjavio, ukrajinske vlasti su spremne na svaku opciju, sve dok se snabdevanje obnovi, pošto Kijev nema druge opcije za nabavku oružja. Ne postoji sopstvena proizvodnja, a zalihe koje su preostale od sovjetske armije su već istekle.

Pristaćemo na bilo koju opciju. Štaviše, ako bi Ukrajini ponudili da dobije sve na kredit danas ili besplatno za godinu dana, onda bismo rekli: „Samo danas“, rekao je ukrajinski predsednik, dodajući da su za sadašnju situaciju krive SAD, dovodeći Ukrajinu u ovu situaciju.

američki vojnik drži novac ilustracija

Republikanci u Kongresu kažu da bi vojnu podršku Ukrajini trebalo obezbediti na kredit ili obezbediti bilo kakvim dragocenostima. Novi zakon o finansijskoj podršci Kijevu može da sadrži upravo takve zahteve. Zelenski zauzvrat izjavljuje da je spreman na sve zahteve, kako bi što pre dobio potrebno naoružanje, što se dugoročno može pokazati kao mač sa dve oštrice.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version