Naslovna Novosti Rusi predstavili rešenja protiv ukrajinskih pomorskih dronova: Novi FPV dronovi integrisani u...

Rusi predstavili rešenja protiv ukrajinskih pomorskih dronova: Novi FPV dronovi integrisani u brodove

3
sea baby avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron
sea baby avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron
google news

Kako javljaju ruski izvori, borbeni brodovi ruske Crnomorske flote biće opremljeni novom generacijom FPV dronova domaće proizvodnje. Rusi očekuju da će biti posebno efikasni u borbi protiv ukrajinskih pomorskih dronova.

Kako se navodi, nove bespilotne letelice su opremljene fragmentacionom bojevom glavom, koja se može aktivirati na udaljenosti od cilja. Takav uređaj će biti dovoljan da uništi pomorski dron.

Operateru je potrebno samo da približi dron cilju i detonira eksplozivnu napravu postavljenu na njemu. Tako će plutajuća meta biti gotovo garantovano uništena, tvrde izvori.

Podsetimo, ranije je ruska strana saopštila da će do kraja ove godine ruska mornarica dobiti tri mala raketna broda klase Karakurt (projekat 22800). Prvi brod ovog tipa već obavlja misije u okviru flote, isporučen je prošlog leta.

Projekat 22800 Karakut
Projekat 22800 Karakut

Mali nosači raketa klase Karakurt imaju osam vertikalnih instalacija za lansiranje krstarećih raketa Oniks i Kalibar. U budućnosti će biti opremljeni hipersoničnim raketama Cirkon.

Zbog svoje relativno male tonaže, brodovi klase Karakurt su u stanju da brzo napuste luku, lansiraju projektile i odu pre nego što protivnik može da izvrši uzvratni udar.

Do kraja 2024. još dva mala raketna broda klase Karakurt biće isporučena Ruskoj Pacifičkoj floti i još jedan Baltičkoj floti.

Drugi brod ovog tipa, Askold, trebalo je da bude prebačen u flotu do kraja 2023. Međutim, pogođen je 04.11.2023, tokom raketnog napada ukrajinske vojske, i povučen je iz upotrebe. Ruska strana tvrdi da je brod u remontu i da bi mogao da bude isporučen Crnomorskoj floti u decembru 2024. godine.

Dva broda koja će biti uvedena u opremu Crnomorske flote do kraja ove godine su Amur i Tuča, porinuti su 2022. i 2023. godine.

U 2025. godini planira se isporuka petog broda projekta 22800, Tajfun, Cronomorskoj floti.

Tri broda klase Karakurt su već u borbenoj službi u Baltičkoj floti. To su brodovi Mitišči, Sovetsk i Odincovo.

oto melara naval gun 1

Treba napomenuti da bi, u slučaju potrebe, mali raketni brodovi Baltičke flote mogli biti dovedeni u Crno more, u unutrašnje vode Rusije. Na ovaj način bi se mogla izbeći blokada Bosfora i Dardanela, koju je Turska uvela po Konvenciji iz Montrea.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version