Naslovna Novosti Rusi iskopali teško borbeno vozilo zloglasnog puka Azov skrivano skoro 10 godina!

Rusi iskopali teško borbeno vozilo zloglasnog puka Azov skrivano skoro 10 godina!

0
azovec
azovec, borbeno vozilo puka Azov
google news

Ruska vojska je ovih dana, zahvaljujući pomoći meštana, pronašla teško borbeno vozilo pešadije „Azovec“ koje su pre više godina sakrili pripadnici ukrajinskog famoznog puka posebne namene Azov.

Kako se ispostavilo, jedina kopija „Azovca“ je jednostavno bila zakopana u zemlju kako bi se sprečilo kopiranje elemenata nastalih tokom razvoja, međutim, Azovcima su teško borbeno vozilo ipak ukrali radnici kijevske fabrike bagera ATEK.

O čemu se, zapravo, radi?

U posebnoj jedinici specijalne namene OZSP „Azov“, smeštenoj u Kijevu,  u aprilu 2015. godine je samoinicijativno započeto stvaranje vozila „Azovec”. Projektovanje i konstrukciju vodila je inžinjerska grupa jedinice „Azov”.

Šef grupe bio je Bogdan Zvarič, glavni konstruktor – S. N. Stepanov, a glavni konsultanti – bivši inženjer i glavni konstruktor Harkovskog zavoda za remont oklopnih vozila Nikolaj Mihajlovič Stepanov i Zaur Berianidze.

U grupu su bili uključenii i vojnici Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde. Projekat je finansiran iz „vanbudžetskih sredstava“ (uglavnom donacijama i od strane sponzora). Izgradnja je tekla na teritoriji baze za obuku jedinice Azov u ​​kijevskom pogonu zatvorenog akcionarskog društva ATEK (Trg Pobede 83, bivši pogon fabrike Crveni bageri).

Prema definiciji kreatora, „Azovec“ je trebalo da bude „tenk za borbu u urbanim uslovima“ ili „visoko zaštićena teška univerzalna guseničarska platforma“. Tadašnji komandant jedinice Azov, Andrij Evgenovič Bilecki, opisao je model kao „analog borbenog vozila za podršku tenkova“.

Kao šasija vozila iskorišćena je šasija demilitarizovanog tenka T-64 pretvorenog u buldozer a zadržan je i originalni pogonski motor 5TDF. Na ovoj podlozi izgrađen je novi oklopni trup sa pojačanom zaštitom. Trup je izveden varenjem ravnih pravougaonih ploča od aluminijum-karbida (kao podloga za dinamičku zaštitu).

Na vrhu trupa kružno je postavljeno oko 500 elemenata dinamičke zaštite HSČKV-34 „Nož“- Šta više, na velikom delu trupa zaštita je montirana dvoslojno – jedan sloj elemenata je postavljen na zaštitnim ekranima, drugi je na trupu.

azovec 1
azovec 1

Module „Noža“ razvilo je državno preduzeće BCKT Microtek. U suštini, zamišljeno je da to bude jedan od najzaštićenijih primeraka ukrajinskih oklopnih vozila (ako ne i najzaštićenije).

Na gornju površinu trupa postavljena su dva borbena modula sa uglom rotacije od 180o. Svaki modul je bio opremljen sparenim automatskim avionskim topom GŠ-23 kalibra 23 mm, jednim mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm i lanserima za protivtenkovske vođene rakete Stugna i Corsair.

Borbeno vozilo je bilo teško 41 tonu a trebalo je da postiće brzinu od 65 km/h. Posadu „Azovca“ činila su četiri člana (komandir, vozač i dva strelca-operatora) a u trupu se mogao smestiti pešadijski desant. Posada je pregled terena imala samo pomoću posebnih video kamera a komandir je imao panoramski nišan sa televizijskim kanalom.

Navodno, krajem marta 2016. godine, izvedeni su prvi testovi vozila na terenu. U to vreme, tačnije 2. aprila 2016, na sajtu foruma modelara Ace postavljena je lepeza fotografija sa detaljima vozila.

Šta više, izgleda da su ambicije konstruktora porasle pa su počeli da reklamiraju i dalji razvoj borbenih vozila na bazi tenka T-64 – novi ukrajinski tenk T-Rex.

t rex nikada realizovani tenk
t rex nikada realizovani tenk

Po svemu sudeći, tada se ispostavilo da je, i pored velikih finansijskih ulaganja, projekat doživeo neuspeh. Da bi se ovo prikrilo pred inestitorima, „Azovec” pod okriljem mraka iznet iz Kijeva i zakopan negde u prostranstvima Ukrajine.

Nakon toga, komanda „Azova” je prijavila krađu vozila teškog 41 tonu!

Ukrajinska služba bezbednosti je otvorila krivični postupak za krađu „teške univerzalne guseničarske platforme” „Azovec” vredne više od 2,7 miliona grivni. Šta više, za krađu su optuženi radnici kijevskog ATEK-a.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version