Naslovna Novosti Kijev: Ne preterujemo, projektili će padati na Brisel; PVO Patriot ako ne...

Kijev: Ne preterujemo, projektili će padati na Brisel; PVO Patriot ako ne presreće rakete u Ukrajini to učiniti u Evropi

3
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
google news

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponovo napušta diplomatski ton, te diže paniku, stavlja Ukrajinu u centar sveta i preti da ako Evropa nastavi da okleva da pomogne Ukrajini u bliskoj budućnosti, ruski projektili će pasti na evropske gradove.

Kuleba ističe da u njegovoj tvrdnji nema preterivanja.

Dmitro Kuleba je dao intervju Rojtersu u kojem je naveo da “Evropa mora da odluči da li da prebaci sisteme Patriot u Ukrajinu, koja se bori da potisne Rusiju, ili će nastaviti da okleva i na kraju bude prinuđena da koristi sisteme Patriot, ali da brani evropske prestonice”.

Drugim rečima, prema ovom “diplomati” neizbežno je da sistemi Patriot koji su obezbeđeni zapadnim državama neće biti korišćeni u ratu, navodi Kuleba.

„Naši partneri su nam dali svoje različite (PVO) sisteme, mi to cenimo, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na razmere rata“, rekao je Kuleba, ministar spoljnih poslova zemlje koja ipak pravno formalno niti je objavila rat Rusiji niti Moskva njima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je podsetio da “zapadnjaci imaju više od 100 sistema Patriot, ali do sada nisu bili voljni da pošalju još sedam sistema”.

“Kada kažem da će Evropa biti u ratu i da će rakete padati na Brisel i druge evropske gradove, ne preterujem. Sve će se to desiti ako Ukrajina ne dobije rat protiv Rusije”, reče Kuleba.

patriot
patriot

„Dakle, najbolji način da sačuvate svoje sisteme Patriot od presretanja projektila nad vašim zemljama i ne šaljete svoje vojnike u smrt jeste da pošaljete sisteme Patriot u Ukrajinu i date ukrajinskim vojnicima sve što im je potrebno“, nadovezao se Kuleba, u ovom pretećem obraćanju zapadu.

“Dajte nam te proklete Patriote, a zapad nek se pomiri sa činjenicom da će NATO trupe morati u Ukrajinu”

Ministar spoljnih poslova Ukrajine nije prvi put uputio oštar i za navodnog diplomatu potpuno neprimeren direktan zahtev za PVO sistemima Patriot.

„Daj nam proklete Patriote“, urlikao je Kuleba pre samo desetak dana, misleći opet na protivraketni sistem „Patriot“. Tada je pokvarena ploča koju ponavlja doduše bila u blago izmenjenom kontekstu, te je pretio kako će NATO trupe morati u Ukrajinu na front.

„Kada bismo imali dovoljno sistema protivvazdušne odbrane, odnosno Patriota, mogli bismo da zaštitimo ne samo živote naših ljudi, već i našu ekonomiju od uništenja“, dodao je Kuleba, a prenosi Politiko.

Poreklom iz Sjedinjenih Država, PVO sistem zemlja-vazduh Patriot, na zapadu se široko smatra najboljom odbranom od ruskih balističkih projektila čija je upotreba značajno porasla poslednjih dana u Ukrajini.

ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot
ostaci unistenog konvoja pvo sistema patriot

Sa druge strane, efikasnost ruskih, posebno hipersoničnih, udara iako nije niti će biti priznata, očita je kako iz obraćanja poput ovog, tako i iz opšteg stanja na terenu.

Zahtev ministra spoljnih poslova dolazi u teškom trenutku na frontu za Kijev dok pokušava da odbije ruske snage. Podrška Zapada, izvršavana kao po komandi na početku eskalacije sukoba pre dve godine, oslabila je poslednjih meseci.

Upravo oni koji su okrenuli točak ove direktive sada ga usporavaju, te sami građani Sjedinjenih Država koče odluke svoje vlasti, dok oni na vlasti sada vezanih ruku, kroz Kulebu i slične primere vrše pritisak na svoje satelite.

3 KOMENTARA

  1. Bio bi odavno gotov ovaj rat kad bi narod ukrajne i evrope zaista znalo koliko ljudi gine tamo i kakva je situacija na frontu, sve sumnjam da će na kraju biti ko posle drugog svetskog rata kad su saveznici vodili građanstvo Nemačke i pokazivali im logore i dela nacista da će to biti ali preko televizije, u evropi se jedva i spominju dešavanja.
    Sve je ovo otišlo predaleko.

  2. Ovom nacisti Kulebi je bolje da sprema četkicu za zube za kaznenu koloniju u Sibiru u kojoj će provesti ostatak života, kao jedan od glavnih krivaca što je “mladost Ukrajine” izginula za račun anglosaksonska i dr.

    10
    1
  3. SAD i Zapad su izdali afganistanski narod,
    identična sudbina će zadesiti
    I Ukrajince. Pregovori su jedino
    moćno oružje koje može da zaustavi
    ovaj, suludi, bratoubilački rat.
    Na kraju krajeva svi su se ratovi
    završava преговорима.

    56
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version