Naslovna Novosti Nije šala: Američki F-35A sada sme u oluju; Zabrana letenja stelt lovaca...

Nije šala: Američki F-35A sada sme u oluju; Zabrana letenja stelt lovaca za vreme grmljavine trajala čak 4 godine

3
f 35
f 35
google news

Pentagon je ukinuo zabranu upotrebe svojih lovačkih aviona pete generacije F-35A tokom grmljavine, omogućavajući američkoj letelici, inače nazvanoj Lightning II (munja), da leti u uslovima grmljavine prvi put od 2020. godine.

Ministarstvo odbrane je zvanično ukinulo ograničenja 19. marta nakon što je izvršilo izmene u hardveru i softveru u sistemu zaštite od groma koji se koristi na konvencionalnom F-35A, rekao je portparol Kancelarije zajedničkog programa (JPO) Russ Goemaere, u odgovoru na upit novinara, američkog sajta Breaking Defense.

Avion F-35A Lightning II je prizemljen u krugu od čak 40 km od lokacije udara groma od juna 2020. godine, kada je prijavljeno da nekoliko aviona ima kvar na sistemu za proizvodnju inertnog gasa (OBIGGS).

OBIGGS sprečava rizik od eksplozije aviona kada ga udari grom upumpavanjem vazduha obogaćenog azotom u rezervoare za gorivo kako bi sadržaj bio inertan, a oštećenje cevi koje nose inertni gas koje se vidi na verziji F-35A izazvalo je sumnju da je sistem ne radi ispravno u hitnim slučajevima, dakle kada treba to da radi.

Program F-35 – Kancelarije zajedničkog programa – odbio je da komentariše koliko je F-35A modifikovano najnovijom ispravkom OBIGGS-a te im je sada konačno odobreno da lete blizu munje, navodeći zabrinutost za operativnu bezbednost.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
F-35A na stajanci

Vazduhoplovna borbena komanda Vazduhoplovnih snaga je u saopštenju navela da je OBIGGS „podvrgnut opsežnom testiranju i analizi hardvera“ i da je „jednom sertifikovano kao bezbedno za rad, ograničenje dometa je smanjeno“.

Bitka munje protiv F-35 traje skoro 15 godina

Početkom 2010-ih, Pentagon je po prvi put zabranio letove F-35 nakon što je njihov nezavisni tester oružja otkrio da rezervoari za gorivo ne dobijaju dovoljno gasa obogaćenog azotom da bi bili bezbedni. Nakon što je sistem OBIGGS redizajniran, programska kancelarija je 2014. godine ovlastila F-35 da sme leteti blizu munje.

Šest godina kasnije, stručnjaci iz logističkog kompleksa Ogden u Juti otkrili su najnoviji problem sa cevima OBIGGS tokom rutinskog održavanja rezervoara, pronašavši više desetina F-35A sa oštećenim cevima tokom početne inspekcije 24 aviona.

Problem, koji kao što vidite iz teksta nije otkriven u verzijama F-35B ili F-35C, podstakao je Pentagon da privremeno zaustavi sve isporuke F-35 na nekoliko nedelja 2020. kako bi isključio proizvodni defekt u OBIGGS-u.

Isporuke su nastavljene nakon što je Lockheed potvrdio da ispravno instalira sistem, a problemi su se pojavili kasnije nakon operativne upotrebe, tvrdio je tada portparol Lockheeda.

Južnokorejski F-35A
F-35A

Kancelarije zajedničkog programa se nadala da će dozvoliti F-35 Lightning II da radi u uslovima kada sevaju munje 2022. nakon što su izvršili inicijalna podešavanja hardvera i softvera u OBIGGS-u, ali su smatrali da su planirane nadogradnje nedovoljne za rešavanje bezbednosnih problema, izjavili su zvaničnici u to vreme.

U svom saopštenju, komanda američkog vazduhoplova je rekla da piloti dobijaju instrukcije da nikada ne lete direktno kroz područja podložna grmljavini osim ako je prodor kroz grmljavinu neophodan da bi se izvršila misija.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

F-35 Lightning II ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

f 35 na utovaru
F-35 na utovaru

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

3 KOMENTARA

  1. Какав епохални напредак! Ипак, једно је рећи а сасвим друго то и урадити!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version