Naslovna Novosti „Dron nije mogao da stigne iz Ukrajine“: ruski stručnjak izneo svoju verziju...

„Dron nije mogao da stigne iz Ukrajine“: ruski stručnjak izneo svoju verziju napada na naftnu fabriku u Tatarstanu

7
uj 22 airborne
uj 22 airborne
google news

Ukrajinske formacije izvele su juče napad pomoću bespilotne letelice na industrijske objekte u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Republici Tatarstan u Ruskoj Federaciji.

Poznati ruski ratni dopisnik Aleksandar Sladkov predstavio je svoju verziju ovog događaja.

Sladkov napominje da od Harkova do Neftekamska ima 1216 kilometara pravolinijski. Maksimalni domet leta UJ-22 Airborne drona je oko 800 kilometara. S tim u vezi, Sladkov nudi malo drugačiju verziju od zvanične ukrajinske.

Nije bilo šanse da je bespilotna letelica stigla iz Ukrajine. Ovo je ranije planirani udar. Kamikaza dron sa borbenim punjenjem bio je kamufliran u dometu, nedaleko od rafinerije. Primio signal, poleteo i udario. Dežurstvo je 12 dana, signal se šalje daljinski, čak i iz svemira. Ova stvar nije nova, napisao je vojni dopisnik na svom Telegram kanalu.

Prema Sladkovu, ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ostavljaju bespilotne letelice napunjene eksplozivom prilikom ulaska na rusku teritoriju. Ruske obaveštajne službe mogu da spreče takvu sabotažu, ali generalno je to veoma teško uraditi.

Imajući u vidu da su milioni ljudi redovno ulazili u Rusiju sa teritorije Ukrajine pre početka specijalne operacije, a da u Ruskoj Federaciji ima ekstremista koji simpatišu kijevski režim, nema sumnje da na teritoriji Rusije deluju brojni neprijateljski agent.

dron uj 22
dron uj 22

U toj sredini mogu biti i profesionalni diverzanti, kojima neće biti posebno teško da izvedu napad dronom na objekte koji nisu dovoljno čuvani, a koji se nalaze na znatnoj udaljenosti od rusko-ukrajinske granice, te su smatrani bezbednim.

Sa druge strane, ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov rekao je da Ukrajina ima bespilotne letelice koje mogu da lete više od hiljadu kilometara.

Podsetimo, u Ukrajini je nastalo svojevrsno takmičenje između njenih specijalnih službi. Dve službe su prema pisanjima različitih medija preuzele zasluge za napad u Tatarstanu.

U pitanju su Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavna obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane. Na kraju sage ispostavilo se da je najbolje sporazumno rešenje da su obe službe zajedno učestvovale.

Prema zapadu, u Ukrajini se trenutno proizvode čak 62 različita drona, mi smo u jednom od naših članaka izdvojili dalekometne, upravo one koji bi mogli biti kandidati u ovom slučaju.

sruseni uj 26 beaver na krimu koji pokazuje raspored bojeve glave i rezervoara za gorivo
sruseni uj 26 beaver na krimu koji pokazuje raspored bojeve glave i rezervoara za gorivo

Sa najvećim dometom reda veličine 1.000 km istakao se jedino UJ-26 Dabar (Beaver), što opet nije dovoljno. Međutim, uvek postoji teoretska mogućnost povećanja zapremine rezervoara na uštrb razorne moći eksploziva koji nosi.

Ukrjet UJ-22 Airborne

Ukrjet UJ-22 Airborne je jednomotorni dron koji može da nosi unutrašnju bojevu glavu ili nekoliko bombi bačenih iz vazduha. Nosivost je do 20 kg. Ima tradicionalni raspored lakih aviona sa traktorskim elisom (tj. napred) i jednostavnim ravnim krilima i fiksnim donjim strojem.

Sa dužinom od oko 3,7 metara i rasponom krila od 4,2 metra, jedan je od najvećih dronova za koje se zna da su u upotrebi. Domet je prijavljen na 800 km. Potvrđeno je da je UJ-22 bio korišćen u napadima na Moskvu, uključujući februar 2023.

Inače, ruske oružane snage su još 30. marta 2022. izvestile da ukrajinske bespilotne letilice ”UJ-22 Airborne” uspešno obaraju sistemom ”Pancir” (Зенитный ракетно-пушечный комплекс, ЗРПК ”Панцирь”).

7 KOMENTARA

  1. Rusima je dusa u nosu i zato su mi smesni clanci i pretnje potparolke,medvedeva i sl da ce oni nekog napasti. Prvo ne mogu, a drugo gde ce se onda oblaciti, koja kola ce voziti(ruski ministri i bogatasi u ladama-smesno), koje satove i sl

  2. Šta je radila Ruska pvo .Da je Staljin ziv on bi sa Ukrajinom zavrsio za 48 sati .Putin cuva novo oruzje a ne cuva svoju vojsku

    3
    1
  3. Zato domaće izdajnike i strane teroriste kada ih uhvate treba dobrano nasekirati. Mislim na sitno sekiricom.

    27
    2
  4. Navode ih hitlerovci iz svemira zato braco rusi udri nuklearnim glavama po njima ovakav svet ne treba da postoji

    143
    2
  5. Једино је Белорусија држава на подручју бившег СССР, све остало је тешка спрдња ….

    121
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version