Naslovna Novosti MiG-41 budući ruski lovac šeste generacije sa novim naoružanjem ‘premašuje granice avio-tehnike’

MiG-41 budući ruski lovac šeste generacije sa novim naoružanjem ‘premašuje granice avio-tehnike’

21
mig 41 pak dp
mig 41 pak dp
google news

Lovac-presretač MiG-31, u svojim različitim varijantama, bio je uspešan projekat. Danas su Rusi integrisali hipersonične rakete Kindžal u verziju MiG-31K. Međutim, industrija priprema sledeću generaciju aviona, MiG-41.

Verzija MiG-31M je 1990-ih imala za cilj opsežan proces modernizacije presretača, ali se nije ostvarila zbog nedostatka sredstava.

mig 41 jos jedna studija
mig 41 jos jedna studija

Pre više godina, nakon prve veće nadogradnje aviona MiG-31 na varijantu BM (boljšaja modernizacija), koja je započeta 2007. godine i koja je trenutno u toku, ruska odbrambena industrija je 2021. godine započela proces instaliranja „fly-by-wire“ sistema upravljanja, čime su se konvencionalne ručne kontrole leta zamenile elektronskim interfejsom.

Lovac presretač MiG-31, pored velike visine na kojoj leti, ističe se i po veoma velikom dometu (do 3000 km sa dva dodatna rezervoara i četiri rakete Vimpel R-33E u njemu), za verziju namenjenu za borbene misije.

Pojavljuju se novi detalji o ‘inženjerskim granicama koje će biti pomerene’

MiG-41, ambiciozan ruski projekat, ali ovog puta sa skepsom na zapadu kakva nije zapamćena, ponovo je u očima javnosti.

Ruski stručnjaci procenjuju da će avion 6. generacije MiG-41 leteti 2025. Zapadni resursi navode da je ovo “izuzetno optimističan scenario” u kontekstu aktuelnih sankcija koje su im zapadne vlade nametnule, a sa kojima se ruska industrija suočava.

Glavni izazov, kako navode, biće motorizacija, veliki problem koji je dugo održavao program Su-57. Dodaju da Rusi ulaze na neiskorišćenu teritoriju i da za rusku industriju to nije jača strana.

Međutim, prema spekulacijama u ruskoj štampi, MiG-41 bi mogao biti opremljen motorima P-579-300 ili čak motorima koji se nalaze u lovcima Su-57.

mig 41
mig 41

Prema ruskim izvorima, Rusija takođe razvija elektromagnetni top za MiG-41 koji će, po ruskom mišljenju, doneti velike promene u avijaciji globalno. Takođe se spekuliše da će MiG-41 biti opremljen hipersoničnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M, možda najboljim u svojoj klasi na svetu.

Vimpelova R-37M je nova raketa razvijena na bazi rakete R-37, koja je, uzimajući u obzir svoje dimenzije (preko četiri metra dužine i šest tona poletne težine), ugrađena samo na MiG-31.

Ruski izvori vesti pišu da bi MiG-41 mogao da ima multifunkcionalni raketni sistem presretač sposoban da rukuje hipersoničnom municijom sa više bojevih glava.

Ako MiG-41 zaista obavi svoj prvi let do 2025. godine, Rusi se nadaju da će avion biti operativan do 2030. godine, jer se životni resursi MiG-31 polako iscrpljuju.

Ono što znamo o MiG-41, avionu šeste generacije

MiG-41 je visoko poverljiv program. U medijskom prostoru su se pojavile samo informacije o izvorima i dosta spekulacija. Zvaničnih informacija je zaista premalo.

MiG-41 je deo programa PAK DP Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije. Buduća letelica bi trebalo da leti blizu svemirske orbite i dostiže brzinu od preko 4 maha! Ovo bi ga učinilo najbržim avionom ikada napravljenim.

spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41
spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41

Novi avion bi kombinovao tehnologiju Su-57, ali bi bio opremljen i hipersoničnim oružjem, dok se sada govori o elektromagnetnom pa čak i o laserskom oružju.

Sigurno je da će MiG-41 postepeno da zameni lovce presretače MiG-31 Ruske Federacije.

Nisu poznati zvanični podaci o novom MiG-41. Prema informacijama objavljenim u specijalizovanoj štampi, težina budućeg lovca će premašiti 40 tona, dok će dužina biti preko 20 metara. Avion bi trebalo da dostigne maksimalnu visinu leta od 50 kilometara.

Prema ruskim planovima, prototip MiG-41 je trebalo da izvrši svoj prvi let 2022. godine, a aparati bi trebalo da uđu u upotrebu oko druge polovine decenije. Ostaje da se vidi da li će Rusija zaista uspeti da uspešno završi projekat ovolikih razmera.

Do tada su na MiG-ovima 31, avionima koje je trebalo da zameni MiG-41, Rusi integrisali hipersonične rakete Kindžal koje su intenzivno koristili u svojim operacijama širom Ukrajine.

U pitanju je ubedljivo najubitačnija kombinacija u ukrajinskom sukobu, na koju i pored pokušaja bledih tvrdnji sa ukrajinske i zapadne strane, još uvek ne postoji odgovor, verzija MiG-31K.

21 KOMENTARA

  1. Тко први направи апарат који не иде на керозин тај ће имати превласт на небу. Електромагнетско или ласерско наоружање је развитак технологије. Ништа ново.

  2. Направиће га исто као и сухој 57 и чувени тенк Армата, дуго најављиван као најбољи на свету. Руси су се обрукали у овом рату и то жестоко!! Е сад, што су то наши велики ” пријатељи “, па много људи овде не виде стварност то је већ друга тема …..

    66
    40
  3. Okosnica razvoja je tu .I za kindžale i onikse su pričali da su bajka ali oni rade svoj posao u vojsci RF.Pitanje je samo vremena i para kada ce Mig-41 biti operativan a to je veoma skup posao.

    27
    62
  4. Kad Rusija uvede avion 6 generacije , Nato ce da koristi 8+ generaciju..Budimo realni , ovo je bajka za malu decu..da ovo Kinezi rade bilo bi realno, nategnuto realno doduse…

    145
    194
    • Šta je sa “naprednom” tehnologijom i zaprdnim hipersoničnim raketama? Poleteće tek za jedno 5 do 10 godina.
      Ulazak u hipersonični klub je 5+ Maha, a oni to još nisu uspeli.
      Rusi trebutno (ono što je dokazano i operativno) imaju čitav spektar operativnih hipersoničnih od 9 do 27 Maha.

      27
      32
    • Budimo realni te koje spominjes ne mogu da naprave funkcionalnu Hipersoncnu raketu koju i Kim ima a da ne pricamo o Rusima., taj hvaljeni F35 je vise na farbanju i u opzivima nego na nebu, trece F-35 je projekat kompletnog nato-a i opet problem, cetvrto sve sto USA razvija apsolutno sve placas ti ja i ostatak planete kroz dolar, plus sto su duplo veci od Rusije br stanovnika a zaduzeniji 60 puta vise od Rusije, sta mislis zasto se ostatak nato koprca jer i zapd zivi po istom sistemu stampaj pare placaj racune.

      30
      39
    • Види овако, чак и времешни МиГ-31 без кинџала је недостижан за НАТО авионе. Са кинџалом је знатно испред а ово ново ћемо видети колико далеко ће одмсћи!

      5
      19
    • Budimo realni zapad moze da proglasi da prave i 12 generaciju, ali u sustini ta preskupa tehnologija i ogromni konglomerat koi je prati u realnom ratu nema nikakav skoro efekat, ako suprotna strana i malo ima strucno znanje i poznavanje vestine i logike rata, . Sa druge strane Rusi imaju sasvim drugaciji pristup ratu,kada je u pitanju tehnika, zato njihovi proizvodi su jeftina resenja koja rade na frontu, a takodje uvode vestacku inteligenciju , kao i pametnu municiju, bez prevelikih reci ,pompe, i zvucnih naziva. To je cinjenica. Dokle Kinezi sve to uspesno kopiraju

      6
      12
  5. Praviti spektakularne prototipove aparata nije lako ali ne zahteva ni blizu toliko sredstava kao napraviti serijski model. Realnost Rusije je da se njihov jedini aparat pete generacije poradja već 20 godina i da je do sada izradjeno 10 tak aparata i to sa zastarelim motorom koji kvari stelt karakteristike letelice. Novi motor tek dolazi. Kad se to zna ova priča sa Migom 41 je skoro potpuno nerealna. Rusi bi morali uložiti veoma veliki novac i prebroditi magijski ogromne tehnološke probleme da bi ovakav aparat uspeli da iznedre. Mislim da to nije moguće.

    40
    93
    • ali problemi sa motorom su riješeni i to na odličan način a za to vrijeme 57 ca je još napredovala. Uskoro će se pojaviti kako ti kažeš samo par aparata taman za F 16 ke a za par godina i par esksdrila

    • ti stvarno verujes u te zapadne spekulacije da Ruski vojnici nemaju pancir ili cizme……neverovatno jesi nekada bio u Rusiji da vidis kako ona uopste funkcionise…te zapadne price nemaju veze sa stvarnim zivotom tamo ja sam bio u Moskvi, u Surgutu 2 milionski grad i jednom malom Gubkinsku on je velicine mozda oko 20000 hiljada relativno je mlad gradic jer su busotine gasa relativno nove…..tako da samo slusam i citam i ne verujem sta se sve pise kao da su oni pecinski ljudi, pa Gazpromova sluzba obezbedjenja je veca i opremljnija od nekih NATO clanica….ne zaboravi da su Rusi prvi odleteli u svemir, da se i dalje MKS snabdeva Ruskim raketama sa kosmodroma u Kazahstanu…..ti mitovi sto se pisu nemaju veze sa mozgom…jedva cekam da ovo stane da ponovo krenem u Rusiju mozda i Ukrajinu da obnavljamo energetski sistem bice para samo cemo mozda sad biti placani u Juanima nece biti novih dolara…ali nema veze placaju dobro…

      78
      33
      • Bože zdravlja da svo ovo sranje stane i da naši ljudi idu opet u Rusiju, pa i u ukrajnu da tamo zarađuju ozbiljne pare a ne u Srbiji da rade za bakšiš pa još da im neki idiot priča kako žive bolje od evropljana, a i bolje i da primaš platu u juanima, može i rublja sada, biće to valute vrednije od dopara.

        20
        9
        • Nema više toga. U fašističkoj Engleskoj vlas savetuje građane koje bube mogu da jedu, nemaju struje već godinama, a restrikcije su svakodnevne.

          19
          19
          • U nacističkoj Nemačkoj je propao BASF.
            Alo BASF da propadne…
            Da ne pominjem druge patuljke.

            22
            2
    • Mi imamo najbolje komplete domaće proizvodnje. Mile Dragić.
      Sećaš se, što ih je Mlađan Dinkić i G17+ napadao i pokušavao da zatvori po nalogu NATO terorista…

      26
      42

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version