Naslovna Novosti Američki pilot veteran izrazio spremnost da učestvuje u vazduhoplovnim bitkama za Ukrajinu

Američki pilot veteran izrazio spremnost da učestvuje u vazduhoplovnim bitkama za Ukrajinu

22
den hampton
den hampton
google news

Penzionisani pilot američkog vazduhoplovstva Den Hampton, koji je 20 godina upravljao lovcima F-16, izrazio je spremnost da učestvuje u bitkama na strani Ukrajine protiv Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Juče je veteran američkog ratnog vazduhoplovstva, u intervjuu ukrajinskom televizijskom kanalu, potvrdio svoju nameru i takođe najavio čitavu grupu američkih pilota koji su spremni da se priključe sukobu sa Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije.

Inače, Hempton je prvi put najavio svoje moguće učešće u ukrajinskom sukobu još u martu prošle godine, kada su upravo bili u toku razgovori o mogućem prebacivanju lovaca F-16 u Kijev.

“Postoji mala grupa pilota poput mene koji su takođe spremni da učine sve što je u našoj moći za Ukrajinu,” rekao je ukrajinskom novinaru pilot F-16.

Den Hempton se navodno smatra jednim od najuspešnijih pilota u vazdušnim snagama Sjedinjenih Država. Služio je od 1986. do 2006. godine i učestvovao u operacijama u Persijskom zalivu, Kosovu i Iraku.

Pilot ima 151 borbenu misiju, a njegovo ukupno vreme naleta premašuje 720 borbenih sati. Prema različitim izvorima, Hempton je oborio najmanje 21 neprijateljski avion.

Međutim, američki as je očigledno zaboravio da će u zoni ukrajinskog sukoba morati da se suprotstavi najsavremenijim ruskim lovcima Su-35S i Su-57 na zastarelom F-16, pa stoga ima drastično smanjene šanse da izađe kao pobednik u vazdušnoj borbi protiv pilota ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Su-35 samo izgleda dobro ali u stvarnosti je smeće

Penzionisani pilot američkog ratnog vazduhoplovstva potpukovnik Den Hampton dao je svoje mišljenje o ruskom lovcu Su-35 još u februaru 2023. godine. Prema njegovim rečima “Su-35 samo izgleda dobro, ali u stvarnosti je „smeće“.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

„Moje mišljenje, i mišljenje većine profesionalnih pilota lovaca, je da je Su-35 tipična ruska mašina i da lepo izgleda. Lepo ga farbaju, stavljaju sve vrste kul zvezda na njega i sve to.

Ali duboko u sebi, to i nije tako dobar avion. Izgleda dobro na aeromitinzima, ali moje lično mišljenje je da je to smeće“, rekao je bivši pilot vazduhoplovstva, prema proukrajinskom tviterašu @PStile0ne1.

Penzioner, nekadašnji potpukovnik Dan Hampton ima iskustva. Učestvovao je u ratovima u Persijskom zalivu, u Iraku ali i na Kosovu, nakon čega je postao pisac i redovni saradnik VOA, CNN, BBC i Newsmax-a.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina može da dobije ne samo avione, već i zapadne penzionisane pilote. On smatra da „piloti plaćenici“, već penzionisani, ali i dalje sposobni za borbu, mogu biti uključeni u odbranu Ukrajine.

O tome je pisao novinar gospodin Stiven Brajen u svom materijalu. Prema njegovim rečima, zbog ograničenog vremena koje je na raspolaganju ukrajinskim pilotima da se obuče za upravljanje zapadnim lovcima, sasvim je moguće da bi letelice ofarbane u ukrajinsku kamuflažu mogli da upravljaju piloti obučeni na Zapadu.

Ako se vratimo na stav potpukovnika Dena Hemptona o ruskom lovcu, to mišljenje je potpuno obrnuto od onog koje je izneo ukrajinski pilot potpukovnik Dmitrij Vilhelmovič. On u video intervjuu kaže da su performanse i produktivnost F-16 u poređenju sa njegovim Su-27 mnogo slabije. Ovo mišljenje je izneo nakon obuke na američkom F-16. 

Su-35S ispaljuje S-8 rakete
Su-35S ispaljuje S-8 rakete

Ovde treba napomenuti da je standard ruske vojne avijacije jedan, tj. Su-35 koristi sličan dizajn i integraciju, ali je značajno bolji od modela Su-27. „Leteo sam na F-16 prvog dana, voleo sam lovac. Međutim, po performansama je mnogo lošiji od Su-27“, priznaje potpukovnik Dmitrij Vilhelmovič. 

Treba napomenuti da je poređenje zasnovano na jednoj od karakteristika po kojima su ruski avioni opšte poznati – upravljivosti i sposobnosti u bliskoj borbi. Takođe treba napomenuti da je intervju sa penzionerom Hemptonom deo žestoke propagande zapada koja za cilj ima slanja zapadnih aviona Ukrajini.

Borbe između F-16 i Su-35S mogle bi da počnu u narednim mesecima

Časopis Forbs razmatra izglede sukoba lovaca F-16 i Su-35S u zoni specijalne operacije, koji bi mogao da se dogodi u narednim mesecima.

Napominje se da su holandski F-16AM Block 20 MLU opremljeni raketama AIM-120B i AIM-120C-5 sa dometom od 80 i 100 km. Međutim, ovi avioni su opremljeni zastarelim radarskim sistemima AN/APG-66(V)2.

S druge strane, ruski borbeni avioni Su-35S su naoružani raketama R-37M i R-77-1, koje mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti do 250 km, a pored ostalog ovo im daje neverovatnu prednost u vazdušnoj borbi.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su 35 pogled kroz kameru f 16

Međutim, treba uzeti u obzir da F-16 može biti opremljen raketama velikog dometa AIM-120C-7 i AIM-120D, sposobnim da gađaju ruske avione na udaljenosti od 120-160 km u režimu HOJ.

22 KOMENTARA

  1. Ja bih ako ima kakva peticija gde da se potpiše da se čoveku omogući da što pre dođe do Ukraine i da mu tamo kosti ostanu

  2. Zasto u clanku govorite o ovom pilotu da je “as”? Pa on je bombardovao Srbiju. Samim tim, ne treba ni na koji nacin hvaliti svoje neprijatelje.

  3. Dace Bog pa da dobije ono što nije dobio ’99 u Srbiji…kad se seirilo kao da ratuju protiv ne znam koga a ne protiv zemlje opustošene sankcijama, sa šačicom ispravnih aviona..! Obarali, hvalisali se…al sad bato imate dostojnog protivnika, sa kojim nema šale, čije su igračke bolje od vaših!

  4. modernizovani MIG-29 sa Ruskim piltom obara lagano ovaj F-16….napalio se a zaboravio da su borbena iskustva iz Iraka i Srbije nista…to su mu bili kao trenazni letovi za ovo sto ga ceka u Ukrajini, moze da se desi da ga obore jos na pisti da ne poleti….Rusi ne koriste MIG-29 znaci da imaju bolje…pogotovo sto Ruski piloti imaju iskustva za ove dve godine rata, ovaj nije pilotirao lovcem od 2006 pa da u automobil ne vozis 18 godina pa sednes nije ti svejedno a ne masinu kao sto je borbeni lovac….on misli da je ovo film TOP GUN sa Tomom Kruzom kad te bacuska potera neces znati sta te snaslo….

    38
  5. Дивна вијест. Кад амери добију по вагини онда неће причат да укри незнају управљати западном техником.

    15
    • i ako dolete F-16 u Ukrajinu Rusi ce ih gadjati jos na pisti sa hipersonickim projektilima, a kad polete gadjace ih iz daljine nece ni biti bliskih susreta…a kako stvari stoje nece ni jedan f-16 doci u Ukrajinu jos dugo…lose su prosli sa Patriotom, Leopadom, Celendzerom…jos im samo fali da izgube reputaciju i na nebu….msm da se nece kockati sa tim…

      14
  6. Baš divno, prvo rusi ne znaju ništa da naprave, pa rusko oružje ne valja, pa… Izgleda da su glupani još uvijek uvjereni da su naj, gadna stvar je kad shvatiš da se nalaziš u letećem kovčegu, a ruske rakete ne praštaju glupost nikome. Želim mu lijep prvi (ujedno i zadnji) let u Ukrajini. Bar ga niko neće morati zakopati.

    14
  7. Resio covek, ili pukovnik ili pokojnik. Jedva cekam da vidimo ovog lika kako ce se ponasati u F16 bez podrske Avaksa i sa zemlje, da mu titraju muda gore, u avionu fakticki bez radara, kada pocnu da mu piste upozorenja da je na nisanu i da proektili idu prema njemu😂😂😂, bice ono poznato njihovo ,, Oooo maj gad,….. Fakkk….. I na kraju Hhhheeeelllllp my😂😂😂😂🤣🤣🤣😭😭😭😎

    23
    • Možda mu se desi i da ne stigne do F16…važne goste Rusi uglavnom uništavaju na neobične načine,čim dođu na teritoriju Ukrajine

  8. Па овај нам треба да добије оно што није док је летео над Србијом.

    31
  9. Lako je bilo leteti tamo gde nema ko da te obori .Često su napadali jedan avion njihovih deset i više,uz maksimalnu pomoć avaksa,satelita i mnogih čuda.To smo doživeli i mi pre 25 godina. Naša pa i druge PVO je bila relativno zastarela,sa puno neadekvatnog oružja za borbu,kao što su topovi 20 mm,koji nisu mogli ništa učiniti ,zbog malog dometa.Njihovi hrabri piloti bombardera su nas gađali sa velikih visina,uz maksimalno obezbeđenje ,pa ipak su bili obrani ili oštećeni.Sa Ruskim PVO i avionima novije generacije bi imali previše problema,mada i Ruski stariji avioni kao što su su 27 i mig 31 naročito bi predstavljali ozbiljan problem za f 16 naročito starije generacije.

    30
    2
  10. Umišljeni dupeglavac, hvalisavac i lažov. “Veteran koji je oborio najmanje 21 protivnički avion”. Pa valjda zna koliko je aviona oborio. Ako je oborio i jedan. A ne “najmanje”. Lako je ratovati kad 50 aviona ide na jednog. I to uz pomoć aviona za elektronsko ometanje protivnika. Ovaj arogantni gad bi bio oboren čim poleti. A izgleda da i zaslužuje da ga neki baćuška sa SU 35S ili MiG 31BM upokoji sa jednom R37M.

    56
  11. Njegovo mišljenje je da su su35 smeće, nije ih nikad vozio, pipnuo, virnuo, štipnuo, zagrebao tu lepu farbu, ali duboko u sebi veruje da su smeće.
    Sviđa mi se njegovo mišljenje.
    Tipičan amerikanac, sve što nije čisto američko je sr..e, nebitno ako je pola komponenti iz Kine.

    31
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version