Naslovna Novosti Sjedinjene Države demonstrirale hipersonično vozilo za višekratnu upotrebu Talon TA-2

Sjedinjene Države demonstrirale hipersonično vozilo za višekratnu upotrebu Talon TA-2

0
talon ta 2
talon ta 2
google news

Vazduhoplovna kompanija Stratolaunch, iz SAD, demonstrirala je hipersonično vozilo za višekratnu upotrebu Talon TA-2. Planirano je da leti u džinovskom avionu Roc do kraja 2024. godine, nakon čega će preći na solo let. Trenutno su u toku zemaljska ispitivanja sistema na vozilu.

Podsetimo, 9. marta ove godine testiran je i Talon TA-1, koji je bio uređaj za jednokratnu upotrebu. Postigavši brzinu od 4 maha (supersonična brzina), nastavio je let, nakon čega je pao u vode Tihog okeana, što je i bilo planirano.

TA-1 First Flight

Nasuprot tome, TA-2 je opremljen stajnim trapom koji se može uvlačiti, što će mu omogućiti da sleti na pistu u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg. Nakon održavanja može se ponovo koristiti. Ovo će značajno smanjiti troškove testiranja hipersonične tehnologije razvijene za potrebe Ratnog vazduhoplovstva SAD.

„Naš cilj sa letom TA-1 bio je da nastavimo naš pristup smanjenju rizika za prvi let za višekratnu upotrebu TA-2 i da budemo uporni u našoj posvećenosti pružanju maksimalne vrednosti našim klijentima“, rekao je dr Zakari Krevor, predsednik i izvršni direktor Stratolaunch-a, nakon što je TA-1 obavio let.

„Uzbuđeni smo što ćemo pregledati podatke sa testa i koristiti ih dok planiramo sledeće korake ka prvom letu TA-2 kasnije ove godine”, rekao je.

Trenutno je u toku sklapanje i aparata TA-3, koji će takođe biti opremljen šasijom i postaće aparat za višekratnu upotrebu, a američko vazduhoplovstvo obezbedilo je sredstva za podršku proizvodnji i najmanje jednog probnog leta.

Talon je opremljen raketnim motorima Ursa Major Hadley sa stepenastim ciklusom sagorevanja goriva, a to je tečni kiseonik i kerozin. Ovaj pogon je u razvoju od 2015. godine. Razvija potisak od 22 kN.

Talon-A

9. marta 2024, Stratolaunch je uspešno završio prvi let na motorni pogon testnog vozila Talon-A TA-1. Talon-A je pušten iz Scaled Composites Model 351 Stratolaunch, takođe poznatog kao „Roc“, aviona sa šest motora i dva trupa koji je trenutno avion sa najvećim rasponom krila na svetu.

Prema kompaniji, primarni ciljevi testiranja leta uključivali su postizanje bezbednog lansiranja vozila TA-1 u vazduhu, paljenje motora, ubrzanje, kontinuirani uspon na visini i kontrolisano sletanje na vodu. Stratolaunch je pokušao da povrati neke ostatke vozila TA-1, ali nisu dati detalji da li je pokušaj bio uspešan.

talon ta 1 1
talon-a ta-1

Prvi motorni let nije postigao hipersonične brzine (preko 5 maha). „Iako ne mogu da podelim konkretnu visinu i brzinu koju je TA-1 postigao zbog vlasničkih sporazuma sa našim klijentima, sa zadovoljstvom možemo da podelimo da smo, pored ispunjavanja svih primarnih i korisničkih ciljeva leta, postigli velike nadzvučne brzine koje se približavaju 5 Mahu, a prikupili smo veliku količinu podataka neverovatno vredne za naše kupce“, rekao je dr Krevor.

Bespilotni Talon-A može nositi do 1.000 funti, a Roc može nositi tri Talona tokom jednog leta. Pogon instaliran na Talon-A je raketni motor sa stepenastim ciklusom sagorevanja bogat oksidatorom Ursa Major Hadley, koji koristi kerozin i tečni kiseonik za postizanje potiska od 22 kilonjutona (5.000 lbf).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version