Naslovna Novosti Države na severu Evrope razmišljaju o ideji formiranja „mini-NATO“, zajedničkog nordijskog vazduhoplovstva

Države na severu Evrope razmišljaju o ideji formiranja „mini-NATO“, zajedničkog nordijskog vazduhoplovstva

1
norveski f 35
norveski f 35
google news

Pošto su sve nordijske zemlje sada deo NATO-a, države moraju pronaći način da prilagode i integrišu nacionalne i regionalne bezbednosne mere i inicijative sa zahtevima alijanse, što može zahtevati promene u postojećim komandnim strukturama, rekli su zvaničnici.

U martu 2023. godine, komandanti švedskih, norveških, finskih i danskih vazdušnih snaga potpisali su deklaraciju kojom se poziva na stvaranje zajedničkih nordijskih vazduhoplovnih snaga kako bi zaštitili vazdušni prostor koji dele.

Koncept je pozivao ove nacije da udruže svoju vazdušnu komandu i kontrolu, planiraju i izvode zajedničke operacije, stvore stabilne vazduhoplovne baze, dele situacionu svest i razviju zajedničke programe vazduhoplovne obuke i vežbe, navodi američki Difens Njuz.

Iako ove zemlje imaju iskustva u vojnoj saradnji, ovaj nivo međusobne koordinacije nije zabeležen do sada. Delovanje kao „zajednička vazduhoplovna snaga“, a ne nezavisno, zahtevaće promenu u načinu na koji svaka nacija pristupa bezbednosti svog vazdušnog prostora, kaže šef Kraljevskog danskog vazduhoplovstva (RDAF).

„Sve nacije su veoma ponosne na svoje nacionalne komande i snage, a naš suverenitet je najvažniji, ali da bi se efikasno pridružile našim snagama, nordijske zemlje moraju da imaju komandnu strukturu iz minuta u minut koja može da planira i izvodi operacije, uključujući korišćenje oružja za odbranu naših teritorija“, rekao je pukovnik Soren Andersen 27. marta.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Pukovnik je ovo izjavio na konferenciji o vazdušnom ratu koju je organizovao, svima već dobro poznat po komentarima o sukobu u Ukrajini, trust britanskih mozgova Royal United Services Institute (RUSI) sa sedištem u Londonu.

„Na primer, efikasna odbrana Kopenhagena zahtevala bi veoma blisku koordinaciju između Švedske, saveznika i švedskog vazdušnog prostora“, dodao je pukovnik. „Potreban je konsenzus.. To ne funkcioniše na način da se javim telefonom i kažem: Mislite li da treba da reagujemo na ovo ili ne, i onda možemo da glasamo. Dakle, mora biti čvršće od toga.”

1 KOMENTAR

  1. Od tog mini natoa na kraju ce ostati samo americke baze u njihovim drzavama koje ce oni sami da finansiraju.

    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version