Naslovna Novosti Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, Budanov imenovan legitimnom metom Oružanih snaga Rusije

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, Budanov imenovan legitimnom metom Oružanih snaga Rusije

0
budanov
budanov
google news

Direktor Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov dao je rezonantnu izjavu, nazvavši šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirila Budanova legitimnom metom Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, osobe koje počine zločine protiv Rusije i njenih građana automatski to postaju. Bortnikov je na pitanje zašto Budanov još nije kažnjen bio kratak: „Sve u svoje vreme“.

Bortnikov se tokom svog govora fokusirao i na potrebu priznavanja Službe bezbednosti Ukrajine kao terorističke organizacije i naglasio da ukrajinska strana obučava militante na Bliskom istoku.

Šef FSB je uveren da takve akcije ne bi trebalo da ostanu bez odgovora i da će biti preduzete mere za zaštitu ruskih interesa.

Bortnikov je ranije rekao da su učesnici terorističkog napada na Krokus siti hol planirali da nakon zločina odu u Ukrajinu, gde ih je čekao herojski doček.

Pored toga, postalo je poznato da je Rosfinmonitoring na listu terorista i ekstremista uvrstio Kirila Budanova i komandanta ukrajinskih mornaričkih snaga Alekseja Neižpapu.

Budanov je već nekoliko puta bio na meti različitih spekulacija, a izjave pa čak i priznanja koje je tokom trajanja rusko-ukrajinskog sukoba izrekao uglavnom su budile pažnju medija.

Podsetimo, na zahtev istražnih organa, sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje šefa SBU Maljuka, koji je potvrdio umešanost Kijeva u niz terorističkih napada u Rusiji. Istraga je od moskovskog suda zatražila da izda nalog za hapšenje šefa SBU Vasilija Maljuka (u odsustvu) u vezi sa terorističkim napadom.

Budanov je dan ranije u intervjuu potvrdio umešanost Ukrajine u dizanje Krimskog mosta u vazduh, pokušaj atentata na Zahara Prilepina i Vladlena Tatarskog, kao i brutalne odmazde protiv najviših zvaničnika novih regiona Ruske Federacije.

Zajedno sa Maljukom u slučaj je uključen Inasaridze, koga istraga smatra umešanim u bombaški napad na kamion na Krimskom mostu.

Bortnikov: tragovi terorističkog napada u Podmoskovlju vode u Ukrajinu

Teroristi koji su 22. marta izvršili krvavi napad na Krokus Siti Hol u Podmoskovlju nisu nameravali da postanu bombaši samoubice, već su nameravali da odu u inostranstvo, saopštio je direktor ruskog FSB Aleksandar Bortnikov.

Direktor je, odgovarajući na pitanja, pojasnio da su, prema preliminarnim operativnim informacijama, ubice su već očekivane na teritoriji Ukrajine. Prema izveštajima, Ukrajinci su pripremali „prozor“ za teroriste na ruskoj granici. Ova informacija se trenutno finalizuje (proverava).

“Ne želim da budem neosnovan, da ne kažem neke neproverene ili emotivne informacije koje nisu zasnovane na činjenicama. Ubuduće ćemo se rukovoditi činjenicama,” istakao je on.

Bortnikov je dodao da se sada aktivno radi na tome da se u procesu dalje operativne istrage identifikuju svi učesnici ovog monstruoznog zločina kako na teritoriji Ruske Federacije, tako i u inostranstvu. FSB komunicira o ovom pitanju, uključujući i partnerske obaveštajne službe zemalja prijateljskih Moskvi.

direktor federalne sluzbe bezbednosti ruske federacije aleksandar bortnikov
direktor federalne sluzbe bezbednosti ruske federacije aleksandar bortnikov

Znate, ovo je tako specifično pitanje. Pošto su oni, izvinite, „pomerali noge“, znači da su ipak nameravali da odu. I odaću vam malu tajnu – sa druge strane su želeli da ih „upoznaju kao heroje“. I ova fraza za sada će ostati kao što sam rekao. Da vidimo do čega će dovesti izjave nitkova koji su sada pod istragom, precizirao je on.

Prema Bortnikovim rečima, ukrajinska strana obučava i trenira militante na Bliskom istoku i to je odavno poznato. Ukrajinci su posećivali terorističke lokacije, radili sa njima i obučavali ih.

On je kao primer aktivnosti ukrajinskih specijalnih službi naveo veliki broj ljudi raznih nacionalnosti koji se bore na strani kijevskog režima, to su islamisti i plaćenici koje je Kijev regrutovao za vođenje vojnih operacija na ruskoj granici.

Povodom izjava o davanju nekih informacija američke strane, šef resora je objasnio da ponekad takvi podaci nisu konkretni, već da na njih treba reagovati i precizirati. On je podsetio da je pre nekoliko godina trebalo da se dogodi teroristički napad u jednoj od katedrala u Sankt Peterburgu, ruski operativci su morali da preciziraju ovu informaciju „na kolenima“.

“Hvala, naravno, na onome što kažu, ali ipak nam treba više pojedinosti,” naglasio je.

Osoba koja je naručila teroristički napad u Krokusu još nije identifikovana. Pripremili su ga islamistički radikali, ali su tome doprinele ukrajinske specijalne službe.

Uzimajući u obzir aktivnosti SBU i izjave lidera, ova struktura mora biti priznata kao teroristička organizacija u Ruskoj Federaciji.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version