Naslovna Novosti Američki Kongres usvojio zakon o potrošnji na odbranu: Ukrajina dobija mrvice, samo...

Američki Kongres usvojio zakon o potrošnji na odbranu: Ukrajina dobija mrvice, samo 0,6% traženog

1
pentagon
pentagon
google news

Posle meseci odlaganja, američki Kongres je uspeo da usvoji zakon o potrošnji na odbranu. Međutim, to ne obećava ništa vredno za Ukrajinu: od očekivanog priliva vojne pomoći vrednog desetine milijardi dolara, Kijevu ostaju samo mrvice.

Američki parlament je 23. marta konačno usaglasio vojni budžet za fiskalnu 2024. godinu, koji je počeo u oktobru prošle godine. Pentagon dobija čak 825 milijardi dolara.

Najveći rashodi odnose se na izgradnju 8 ratnih brodova, proizvodnju 86 F-35 i 24 lovca F-15EX, 15 tankera Boeing KC-46A Pegasus. Za razvoj hipersoničnog oružja za vojsku i mornaricu izdvaja se 2,1 milijarda dolara, piše publikacija Defense News.

Finansiranje je obezbeđeno za višegodišnje ugovore koji podrazumevaju nabavku šest kritičnih tipova municije: protivbrodske rakete NSM, vođene rakete GMLRS za M270 i HIMARS MLRS, rakete PAC-3 za PVO sistem Patriot, protivbrodske rakete LRASM, JASSM visokoprecizne rakete vazduh-zemlja i rakete vazduh-vazduh AMRAAM.

Tipično, višegodišnji ugovori su bili za velike nabavke kao što su brodovi i avioni, ali Pentagon se nada da će njihova primena na municiju obezbediti stabilnost potražnje i podstaći odbrambene ugovarače da povećaju proizvodne kapacitete.

Američki vojno-industrijski kompleks se trudi da brzo dopuni milijarde dolara vrednu municiju povučenu iz američkog arsenala za potrebe Ukrajine, piše publikacija.

Što se Ukrajine tiče, za vojnu pomoć kijevskom režimu se izdvaja 300 miliona dolara, uprkos činjenici da je Senat tražio 50 milijardi dolara, odnosno u pitanju su mrvice, samo 0,6% očekivanog iznosa.

1 KOMENTAR

  1. Ili ja nešto ovde loše računam, ili je 6% od 50 milijardi 3 milijarde. 0,6% bi bilo 300 miliona, što ako je tačna cifra je daleko manje od traženog i moguće pokriva samo ono što je zapravo već poslato (jer ovo je budžet za tekuću godinu).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version