Naslovna Novosti Veterani ‘Vojske Duhova’, bivše specijalne jedinice američke vojske, dobili najvišu počast Kongresa

Veterani ‘Vojske Duhova’, bivše specijalne jedinice američke vojske, dobili najvišu počast Kongresa

0
veterani 'vojske duhova', bivše specijalne jedinice američke vojske, dobili najvišu počast kongresa
veterani 'vojske duhova', bivše specijalne jedinice američke vojske, dobili najvišu počast kongresa
google news

Kongres SAD je 21. marta dodelio počasti pripadnicima „Vojske duhova“, specijalne jedinice američke vojske, čuvane u tajnosti tokom Drugog svetskog rata.

Tri veterana su dobila zlatne medalje Kongresa skoro 80 ​​godina nakon služenja u vojsci. Nagrade im je uručio predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson.

Informacije o “vojsci duhova” držane su u tajnosti više od pola veka nakon završetka Drugog svetskog rata. Za herojstvo njenih pripadnika saznalo se tek 1996. godine, kada su SAD skinule tajnost sa arhive o ovoj jedinici.

Kasnije, 2013. godine, šef projekta “nasleđe vojske duhova”, Ruk Bejer, producirao je i režirao dokumentarni film Army of Ghosts i koautor je knjige Ghost, o ovoj jedinici.

U februaru 2022, američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon kojim se veteranima jedinice dodeljuje najveće odlikovanje jedinice, Zlatna medalja.

Šta je “vojska duhova”?

Tokom Drugog svetskog rata, američka vojska je stvorila taktičku diverzantsku jedinicu koja je regrutovala ljude iz kreativnih profesija, uključujući glumce, reklamne agente i druge talentovane ljude. Jedan od njihovih zadataka bio je da stvore izgled vojske tamo gde je zapravo nije bilo.

U dokumentu „Zakon o časti veterana“ se navodi da su specijalne snage u 3133. četi 23. američke armije, poznate kao „vojska duhova“, „koristile taktiku kao što je upotreba opreme na naduvavanje poput artiljerije ili aviona, i da su stvorili lažne štabove, sa lažnim generalima, da zavaraju naciste da pomisle da postoje značajne američke snage tamo gde ih nije bilo, i da odvrate neprijatelja od savezničkih snaga.”

Prema istraživačima, ova jedinica je komplikovala špijunske operacije neprijatelja i značajno uticala na ishod pojedinačnih operacija, ponekad i na odlučujući način.

Najveća obmana Drugog svetskog rata: OPERACIJA FORTITUDE
Tenk na naduvavanje

Lažne operacije bile su praćene zvučnim efektima, radio lažima, lažnim vojnim uniformama i glumom. Pripremali su lažne tenkove, kamione i avione u velikom broju.

„Bilo je to kao jedna velika produkcija“, rekao je Sejmur Nusenbaum, 100-godišnji veteran Vojske duhova. „U nekim slučajevima imali smo ljude koji su se predstavljali kao generali, nosili opšte uniforme i šetali ulicama.

Jedna od najuspešnijih operacija ove jedinice bila je operacija Virzen, koju je „Vojska duhova“ izvela između 18. i 24. marta 1945. Uspeli su da prevare nemačke jedinice da se udalje od tačke na reci Rajni gde je bila stacionirana. 9. armija SAD.

„Postavili su stotine vozila na naduvavanje “, rekao je Rik Bejer, autor dokumentarca o ovoj jedinici.

„Njihova razglasna oprema je aktivna nekoliko noći. Imali su druge jedinice koje su ih podržavale. Osnovali su nekoliko lažnih štabova i popunili ih oficirima koji su se predstavljali kao pukovnici” .

„U pitanju je bila operativna aktivnost i bila je prilično uspešna, pa je prevarila Nemce. Poslali su svoje trupe sa reke na suprotnu stranu “, dodao je Bejer.

O najvećoj obmani Drugog svetskog rata, Operaciji Fortitude smo već pisali.

What Was the Ghost Army?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version