Naslovna Novosti Američka štampa: Stelt lovac pete generacije F-35 neće dobiti novi motor u...

Američka štampa: Stelt lovac pete generacije F-35 neće dobiti novi motor u bliskoj budućnosti

4
pratt whitney f135 motor ostaje na f 35 iako je lockheed martin insistirao na zameni
pratt whitney f135 motor ostaje na f 35 iako je lockheed martin insistirao na zameni
google news

Američki lovci pete generacije F-35 neće dobiti nove motore u bliskoj budućnosti, piše nekoliko američkih specijalizovnih izdanja, pozivajući se na odluku američkog Kongresa o potrošnji za 2024. fiskalnu godinu.

Prema sporazumu, zakonodavci će izdvojiti 280 miliona dolara za razvoj motora. Novac će prvenstveno ići Prattu i GE Aerospace, koji razvijaju prototipove pogonskih sistema aviona.

Prema pisanju štampe, sporazum koji su zapravo odobrili kongresmeni ne podržava ugradnju novog motora na lovce F-35 i, štaviše, u stvari zabranjuje takvu integraciju alternativnih motora u ove avione.

Sredstva koja se dodeljuju preduzećima u vojno-industrijskom kompleksu namenjena su isključivo za finansiranje razvoja za dalje unapređenje motora.

Prethodno su američke vlasti dugo razmišljale da li ima smisla modernizovati Pratt-ov motor ili izabrati druge načine za rešavanje problema. Na kraju, odlučeno je da se napuste AETP motori kao nekompatibilni sa sve tri varijante stelt lovca, a takođe su preskupi za rad.

Inače, zbog situacije sa motorima, čak je nastao popriličan spor između proizvođača aviona F-35 Lockheed Martin i Pratt & Whitney. Portparol Lokida je izjavio da želi da vidi nove motore u avionima, ali je takva izjava predvidljivo dovela do negativne reakcije Prata.

pratt and whitney f135 motor f 35
pratt and whitney f135 motor f 35

Konačno, američki Kongres je i dalje sumnjao u preporučljivost instaliranja novih motora.

Predsedavajući pododbora za odbranu za aproprijacije Predstavničkog doma Ken Kalvert,
Republikanac iz Kalifornije, naglasio da Kongres nema nameru da zameni postojeći motor Pratt & Whitney.

Ministarstvo odbrane SAD nedavno je potvrdilo svoju odluku da nastavi sa proizvodnjom F-35 Joint Strike Fighter. Drugi stelt lovac kompanije Lockheed Martin, F-22 Raptor, bliži se penzionisanju, a proizvodnja je odavno stala.

Mnogi zaljubljenici u avijaciju često se pitaju koji bi avion pobedio u vazduhoplovnom duelu – F-22 ili F-35.

F-35 razlike u odnosu na F-22 Raptor

Dok je F-35 jednosed, jednomotorni, stelt višenamenski borbeni avion sposoban da izvodi kopnene napade i misije protivvazdušne odbrane, F-22 Raptor je taktički lovac pete generacije sa jednim sedištem, sa dva motora. avioni specijalizovani za dominaciju u vazduhu.

Zajednički program pokrenut je sredinom 1990-ih. Dok je prvi prototip, X-35, poleteo 2000. godine, avion F-35 je izveo svoj prvi let tek 2006. Od tada, lovac je vodeći među avionima pete generacije i koristi ga 14 vojski širom sveta.

f 35 na utovaru
f 35 na utovaru

Prema Lockheed Martinu, više od 1000 F-35 je razvijeno i upravljano iz preko 26 baza širom sveta. Preko 1.255 pilota i 10.030 osoblja za održavanje bilo je obučeno na avionu.

S druge strane, F-22 Raptors su namenjeni samo američkom vazduhoplovstvu. SAD imaju savezne zakone o izvozu lovaca, a američka vlada se navodno plaši da bi takvi „poverljivi“ dizajni i tehnologija mogli pasti u pogrešne ruke.

Pored toga, F-22 Raptor ima mnogo specifičnih karakteristika koje je Pentagon načinio tajnim, toliko da je prema propagandi čak i njegovim pilotima zabranjeno da koriste njegove pune sposobnosti u međunarodnim vežbama, čak i sa bliskim saveznicima.

Što se tiče stelt tehnologije, F-22 Raptor se smatraju najtajnijim borbenim avionima na planeti. Avion se može pohvaliti čak i smanjenim poprečnim radarskim presekom nego kod F-35.

Uprkos tome što su opremljeni savremenim karakteristikama, F-35 su napravljeni za misije vazduh-zemlja. Stoga, nemaju šanse protiv Raptora kada su u pitanju direktne borbe, s obzirom da su F-22 borbeni avioni namenjeni superiornosti u vazduhu.

„F-35 ne može da parira F-22 u nadmoći u vazduhu — nikada nije bio dizajniran kao takav. Prvobitni plan američkog ratnog vazduhoplovstva bio je da F-22 bude njihov vrhunski lovac namenjen superiornosti u vazduhu. U isto vreme, F-35 je u suštini razvijen kao avion za udare vazduh-zemlja sposoban da se zaštiti.

Dok je Raptor dizajniran sa naprednom prikrivenošću i dobrim manevarskim sposobnostima, F-35 su dizajnirani da budu prikriveni sa posebnim senzorima, ali sa aerodinamičkim performansama uporedivim možda sa F-16, međutim ni blizu F-22 Raptor.

f 16 f 22 f 35
f 16 f 22 f 35

Dok neke varijante poseduju mogućnost vertikalnog sletanja/poletanja zajedno sa drugim karakteristikama, F-22 ih i dalje nadmašuju kada je u pitanju brzina. Prema analitičaru Kolinu Riciku „Kada je reč o čistoj brzini, F-35 jednostavno ne može da prati korak. Ali nije ni napravljen za to.

F-35, sa svojom namenom vazduh-zemlja, nije dizajniran za sprint. Ima maksimalnu brzinu od 1,60 Maha i manju manevarsku sposobnost od F-22 u scenarijima vazduhoplovnih borbi.

F-22 može da ubrza do 2,25 maha. Penje se brzinom od 62.000 stopa u minuti, dok se F-35 penje brzinom od 45.000 stopa u minuti. Međutim, i pored nedostataka u brzini, F-35 i dalje mogu da se pokažu protiv lovaca koji nisu prikriveni.”

„Vazduhoplovstvo SAD očekuje da će F-35, sa svojom prikrivenošću i senzorima, moći da popuni praznine između letova F-22 tokom neke borbe velikih razmera. F-35 nema brzinu ni visinu leta kao Raptor, ali ima odlične senzore i stelt karakteristike, što mu omogućava pristojnu sposobnost protiv aviona koji ne spadaju u stelt kategoriju.”

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

Južnokorejski F-35A
F-35A

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

4 KOMENTARA

  1. F35
    Vektorizovani exhaust se obrne na dole za samo 3 sekunde, interfejs je prost i logičan, kaciga ima 360 stepeni zbirnu projekciju celog okruženja (oboriš glavu i “vidiš” dole kroz avion), mašina je najjača ikad napravljena itd. Radarski odraz kao golf loptica, ne kvari ga ni u trupu sakriveno oružje.
    F-35 je strateški proizvod, stvoren za rapidnu proizvodnju ako takva zatreba i naravno snabdevanje saveznika. Glavna razlika u odnosu na raptor jeste što F22 Raptor ne nosi nuklearne bombe. U originalnoj zamisli F-35 je ne samo stelt već i autonoman lovac-bombarder koji leti bez pilota kao ograničenja u manervisanju (otuda i oni vektorski potisnici). Pouzdanost koju primećuju kao nedostatak u stvari nije nedostatak, F-35 je avion koji kompletira nuklearne sposobnosti SAD i to kao svojevrsna pokretna traka, jer imaju ogromnu količinu atomskih bombi koje prolaze proces modernizacije, za njihovu upotrebu potreban je sistem koji možeš brzo da napraviš, pouzdan dovoljno da ga upotrebiš (ali ne planiraš da ga vraćaš- ko će to da opere), ali sposoban dovoljno da predstavlja novu generaciju kako bi preneo troškove na saveznike njegovom prodajom (prodavao skuplje nego što vredi, a možeš tako da se ništa i ne primeti jer kontrolišeš svaki aspekt upotrebe aviona). Dakle, rapidna proizvodnja, stelt, nosi nuklearne bombe, minimalna upotreba pilota, troškovi prebačeni na saveznike. F-35 je avion napravljen za nuklearni rat čije će troškove i drugi da plate.

  2. kakve muke Amera..da je Rujkama da se dofate makar jednog.Dosta clanaka o konkurentnosti pak fa je napisano ovih god.Pojavi li se novi Belanov neki,nece bas bit Zakivci po oplatama kao na sjajnom mig u 25,sasvim sigurno neke Improvizacije…nijesu Indijci bas Neznaveni,pa jos prije 5 god otkazali ucesce u projektu Pak Fa,poznatijem kao Su 57..ps.Treba na dostupnim trejler. vidjet oblak Crnila iz motora Lijepi Suhoja.Samo Lijepih…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version