Naslovna Novosti Kamikaza dron Lancet pogodio ukrajinski patrolni protivpodmornički brod u Odeskoj oblasti

Kamikaza dron Lancet pogodio ukrajinski patrolni protivpodmornički brod u Odeskoj oblasti

5
kamikaza dron lancet unistio ukrajinski patrolni protivpodmornicki camac u odeskoj oblasti
kamikaza dron lancet unistio ukrajinski patrolni protivpodmornicki camac u odeskoj oblasti
google news

Oružane snage Rusije uspešno su pogodile jedan od patrolnih brodova projekta 205P „Tarantul” (klasa Stenka) Pomorske straže Državne granične službe Ukrajine u Odeskoj oblasti lutajućim municijom porodice Lancet.

Na internetu se pojavio snimak na kome se vidi kako dolazi do udara, a zatim ukrajinski mornari počinju da trče oko zapaljenog broda.

Njegovo ime i obim štete još uvek nisu poznati, ali je vrlo verovatno da je Ukrajina izgubila još jedan primer sovjetskog nasleđa, pošto pogodak i požar posle njega izgledaju veoma impresivno na snimku.

Nalazio se na pristaništu Odeskog lučkog pogona, na udaljenosti od oko 40-50 km od najbližih lokacija ruskih jedinica na Kinburnskom i Tendrovskom rtu u Hersonskoj oblasti.

patrolni brod sovjetske klase stenka pogoden je municijom lancet
patrolni brod sovjetske klase stenka pogoden je municijom lancet

Nesmetani udari ovog tipa omogućiće ruskim trupama da pod vatrenim pritiskom drže pod kontrolom značajan deo ukrajinske obale, od OPC do Hersona. Povećanjem dometa takvog i sličnog naoružanja, Oružane snage Rusije će moći da nanose udare na većim dubinama i na kraju kontrolišu čitavu obalu Ukrajine.

Vredi dodati da je pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini, Mornarička garda Državne granične službe Ukrajine raspolagala sa četiri takva patrolna plovila: BG32 Donbass, BG57 Nikolaev, BG62 Podillia i BG63 Pavel Deržavin.

Istovremeno, BG32 „Donbas” je delimično potopljen u Mariupolju u aprilu 2022. godine, a dva meseca kasnije porinut je remontovan, međutim, ovoga puta pod ruskom kontrolom. U januaru 2024. godine, nepotvrđeni ukrajinski izvori su tvrdili da je ponovo potopljen.

Stenka

Ovi čamci su protivpodmornička modifikacija patrolnog raketnog čamca klase Osa. Projekat 205P Stenka je varijanta raketnog čamca projekta 205 klase Osa. Stenke su koristile trup klase Osa i imale su nešto veću posadu.

Kancelarija za razvoj brodogradilišta Almaz u Lenjingradu koristila je standardizovane komponente klase Osa, kako bi razvila čamac za borbu protiv podmornica Stenka. Ukupno ih je proizvedeno nešto manje od 120, dok klase Osa ima više od 400.

patrolni camac projekta 205p „tarantul stenka
patrolni čamac projekta 205P „Tarantul” (Stenka)

Kontejneri za lansiranje protivbrodskih raketa zamenjeni su sa četiri torpedne cevi, ali su strukture i oprema povezane sa protivbrodskim raketama zadržane. Stenke su donekle modifikovane i kako bi duže ostajale na moru i imale više prostora za skladištenje.

Primarno protivpodmorno oružje bila su torpeda SET-40. Čamci imaju četiri torpedne cevi od 406 mm postavljene na palubi u krmenom delu čamaca, dve na levoj i dve na desnoj strani.

Iza torpednih cevi na krmenoj palubi, na levoj i desnoj strani, nalazi se po jedan lanser dubinskog punjenja Abrollgestell. Ukupno može da ponese dvanaest dubinskih bombi, šest za svaki lanser.

Kao čamci klase Project 205 Osa, čamci Projekta 205P Stenka imaju dva radarski upravljana topa AK-230 30 mm u duplim nosačima, jedan u pramcu, drugi pozadi.

Lancet pogodio 15 ukrajinskih brodova

Sa druge strane, ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije Lancet drona, Izdelije-52 sa dužinom leta od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veći Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i obeleži metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Dron Lancet uništio trenažni L-39
Dron Lancet uništio trenažni avion L-39

Mali radarski presek i minimalni infracrveni trag lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Pre samo nekoliko dana, još jedan snimak iz Ukrajine pokazao je uspešan napad ruske kamikaza bespilotne letelice Lancet na patrolni brod u službi ukrajinske mornarice. Napad se dogodio u ukrajinskoj pozadini 50 kilometara daleko od fronta.

Prema Lostarmour, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, ruska vojska je do sada pogodila 15 mornaričkih brodova i četiri ratna kao i jedan trenažni avion kijevskih snaga koristeći municiju Lancet. Brojke uključuju ovde opisan pogodak.

5 KOMENTARA

  1. Slično razmišljamo. Ovi kamikaza-dronovi imaju relativno malu bojevu glavu, pa je takva i šteta koju nanose. Eventualno ako pogode gorivo ili municiju. Zato je neophodna manja ili veća serija pogodaka za postizanje punog efekta.

  2. Jedan Lancet i onda gledaju .E Rusi koji ste vi magarci ,Amerikanac bi minimum još tri drona poslao da ga odmah potope i pobiju sve te mornare koji trče oko broda .Šta vi izigravate nikada mi neće biti jasno . Vama je bitna naredba tamo nekog debelog generala umesto da pustite komandire da komanduju u zavisnosti od situacije do situacije.Taktika vam je glupa ne vredi vam savremeno oružje jer ne vodite davremeni brzi rat “udari svom silinom” vi ga žilavite i pustate neprijatelja fa se dabere i pregrupiše pa kada vas mlatne onda reagujete .Tako je Radila i JNA stani , kreni , povuci , se i čekaj šta će biti.Zato je Milošević i JNA izgubio sve ratove pa ga zapad na kraju ubio u zatvoru.

  3. Interesantno je da ova osmatračka platforma koja sve prati ( i snima) sada ima dosta dobru rezoluciju u IC spektru odnosno da su silueta vojnika jasne, sa jakim kontrastom i uočljivim detaljima. To je uz povećanje dometa budućih dronova stvar koja treba da zabrine Ukrainu.

    11
    • Pa eno bogati “zapad” ispraznio magacine protiv siromašne Rusije! Bilion i bilioni BDPa kad treba da se hvališu a Ukrajina bez najobičnije artiljerijske i pešadijske municije. 😅

      19

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version