Naslovna Novosti Ruska bespilotna letelica Lancet pogodila patrolni brod, verovatno klase Island iz SAD

Ruska bespilotna letelica Lancet pogodila patrolni brod, verovatno klase Island iz SAD

0
ruska bespilotna letelica lancet pogodila patrolni brod verovatno klase island iz sad
ruska bespilotna letelica lancet pogodila patrolni brod verovatno klase island iz sad
google news

Novi snimak iz Ukrajine pokazao je uspešan napad ruske kamikaza bespilotne letelice Lancet na patrolni brod u službi ukrajinske mornarice. Napad se dogodio u ukrajinskoj pozadini daleko od fronta.

Ruska bespilotna letelica udarila je u patrolni brod koji je plovio duž reke Južni Bug u blizini grada Nikolajeva. Cilj je uspešno gađen na velikoj udaljenosti od oko 50 kilometara od najbližih ruskih položaja.

Napad je snimila još jedna ruska izviđačka bespilotna letelica, koja kao što vidimo nije imala nikakvih prepreka da leti u dubokim ukrajinskim pozadinama.

Sudeći po snimku, ruski Lancet je udario u prostor kabine sa desne strane čamca.

Neki stručnjaci su pretpostavili da je meta ruskog udara bio jedan od patrolnih brodova klase Island iz Sjedinjenih Država prebačenih u Ukrajinu. Ukupno, Sjedinjene Države su predale 4 patrolna čamca klase Island Kijevu, nakon što su otpušteni iz službe u mornarici SAD.

Jedan od njih, Slavjansk, uništen je zajedno sa delom posade još u martu 2022. godine. Ostali čamci su čamci Starobilsk, Fastov i Sumi, koji su još uvek bili u upotrebi.

Nakon početka eskalacije sukoba u Ukrajini, bespilotna letelica Lancet je unapređena, a neprijateljstva su otkrila da lako može da dostigne ciljeve na dometu čak do 70 km, što je značajno proširilo listu ciljeva koji se gađaju u ukrajinskim pozadinskim regionima.

Udarci dronovima Lancet često se izvode u paru sa izviđačkim dronom iste kompanije ZALA, koji traži ciljeve i usmerava Lancet u njih. Ovaj jeftini ali efikasni dron kamikaza dolazi iz fabrike Kalasnjikov, a pored još nekih plovila, video dokumentovno je i kako uništava čak četiri aviona nesmotreno parkirana na ukrajinskim aerodromima.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Poslednji zabeležen slučaj odigrao se u decembru 2023. godine kada je pogodio Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva u bazi Dolgincevo. U oktobru iste godine, cilj je bio još jedan Su-25.

U septembru, ruski Lancet je uništio ukrajinski MiG-29 u istoj vazduhoplovnih bazi. Dok je još jedan MiG-29 pogođen na aerodromu Kulbakino u Mikolajevskoj oblasti.

Patrolni brodovi klase Island

Sa druge strane, patrolni čamci klase Island od 110 stopa su modifikacija za obalske straže veoma uspešnog patrolnog čamca britanskog dizajna.

Sa odličnim dometom i pomorskim sposobnostima, svi brodovi klase Island su nazvani po američkim ostrvima, a zamenili su starije patrolne čamce klase Cape od 95 stopa. Opremljeni su naprednom elektronikom i navigacionom opremom.

Prvi u klasi, Farallon je pušten u rad u februaru 1986. i dodeljene su mu patrolne dužnosti u Majamiju, Florida. Mornarica SAD ih je nabavljala postepeno, a uključujući konačnu narudžbu za dvanaest dodatnih brodova, na kraju je u upotrebi bilo ukupno 49 patrolnih brodova klase Island.

Kao patrolni čamci namenjeni moru, od brodova klase Island se očekuje da obavljaju operacije nadzora, sprovođenja zakona i sprečavanja krijumčarenja droge, miganata, kao i poslove potrage i spašavanja. Mogu ostati na pučini do 5 dana, a raspolažu nosivosti od tri tone.

island klasa patrolni camac sumi
island klasa patrolni camac sumi

Od 2023. godine, rashodovani patrolni čamci američke mornarice klase Island nalaze se u upotrebi od strane grčke mornarice. Grčka je peta zemlja kojoj su SAD prodale svoje rashodovane patrolne čamce Island klase za pomorske snage, posle Pakistana, Gruzije, Kostarike i Ukrajine.

U američkoj službi plovila se postepeno zamenjuju većim i sposobnijim klase Sentinel dužine 154 stope (takođe poznatim kao Fast Response Cutters ili Webber-klase), dizajna (Stan Patrol 4708) holandske Damen grupe.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version