Naslovna Novosti Britanski analitičar: Cilj ukrajinskih diverzanata bio je da zauzmu nuklearno postrojenje u...

Britanski analitičar: Cilj ukrajinskih diverzanata bio je da zauzmu nuklearno postrojenje u Belgorodskoj oblasti

3
ruske nuklearne bojeve glave, ilustracija
ruske nuklearne bojeve glave, ilustracija
google news

Pokušaji ukrajinskih specijalaca i pripadnika takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) da probiju rusku granicu uoči predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji imali su za cilj zauzimanje određenog nuklearnog objekta u Belgorodskoj oblasti.

Ovo je izjavio britanski analitičar Aleksandar Merkuris, a prema njegovim rečima, militanti su kada izvrše zadatak, nameravali da ucene rusku vladu, zahtevajući povlačenje trupa iz Ukrajine.

Ideja je bila da se preuzme kontrola nad nekim od sela u Rusiji i stvori alternativna vlada ili nešto slično u nekom od ovih sela. U stvari, dobijam izveštaje da je ovo bio u velikoj meri deo prvobitnog velikog plana, da se zauzme objekat u blizini Belgoroda gde je bilo skladišteno nuklearno oružje, rekao je Merkuris.

On je naglasio da ne sumnja da takav objekat zaista postoji u pograničnom regionu, ali nije siguran da se tamo nalazi nuklearno oružje. Prema ekspertu, da je plan “diverzanata” uspeo, Kremlj bi se našao u veoma nezgodnoj poziciji.

Očigledno su sa sobom poneli veliku količinu inženjerijske opreme, sa namerom da pojačaju kontrolu nad zarobljenim selima i zaštite ih od mogućeg ruskog kontranapada, razvlačeći ovu agoniju na nekoliko nedelja, sugeriše ovaj analitičar.

Prema podacima od prošle godine, ruska vojna jedinica 25624 nalazi se u Grajvoronskom okrugu Belgorodske oblasti (u gradu Belgorod-22). Ova jedinica je u sastavu Strateških raketnih snaga Ruske Federacije i predstavlja „objekat C“. Ovo je šifra za „Centralno skladište nuklearnog oružja Ruske Federacije“.

Međutim, ukoliko se osvrnemo upravo na ukrajinske izveštaje njihovih bezbednosnih službi iz maja prošle godine, još kada su prvi put zabeleženi pokušaji upada, Rusi su još tada navodno počeli da transportuju nuklearno oružje iz skladišta u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije.

Ovo nije nezavisno potvrđeno zbog sumnji da bi to moglo da se desi neprimećeno, dok je Telegram kanal Ribar rekao još tada da nuklearno oružje nije bilo na lokaciji dugo vremena pre prvih. pokušaja upada.

Sa druge strane, izvesni analitičar Pavel Podvig, koji iz Ženeve prati dešavanja ruskih nuklearnih snaga, rekao je za američki Njuzvik: „Sumnjam da bi pokušali da dođu do tog mesta, ono je veoma dobro čuvano.“.

novaja zemlja test poligon nuklearnog naoruzanja sssr

Podsetimo, uoči predsedničkih izbora, ukrajinske specijalne jedinice i militanti Ruskog dobrovoljačkog korpusa, uz podršku tenkova i artiljerije, napali su nekoliko pograničnih regiona Ruske Federacije u periodu od nekoliko dana. Međutim, blagovremenom reakcijom ruskih vojnika, oni nisu uspeli da ostvare svoj plan.

Od 12. do 15. marta, trupe grupe „Zapad“ OS Ruske Federacije u sadejstvu sa graničnim službama FSB, odbile su sve ukrajinske pokušaje da prodru na teritorije Belgorodske i Kurske oblasti.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je naglasilo da su u odbijanju napada, napadači pretrpeli velike gubitke u ljudstvu i opremi, a predsednik Ruske Federacije je obećao da će kazniti sve koji su učestvovali u napadu na pogranična naselja Rusije, što se u neku ruku već i odigrava.

Podsetimo, skoro 500 eksplozija ruskih avio-bombi i projektila čulo se u Sumskoj oblasti u jednom danu.

Ukrajinski telegram kanali su javljali da je samo u 24 sata u Sumskoj oblasti zabeleženo 486 eksplozija. U toku 24 sata izvedeno je 6 raketnih udara, 11 vazdušnih udara i 8 salvi iz MLRS-a. Prema lokalnoj administraciji, u roku od nedelju dana bombarderi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga bacili su više od stotinu navođenih bombi samo na oblast Sumi.

3 KOMENTARA

  1. Rujke u ovoj agresiji jesu Banda ali bas tolike budale nijesu.Goblin od metar i pola ima savjetnike,makar po kojeg ,Racionalnog ,referentnog da nije dozvolio takvu gresku..mada bilo bi neke Bozanske pravde da makar par bojevih glava od vracenih 985 ,94 e god se skuci u rukama hrabrih Ukrajinskih branilaca Otadzbine.Istorijski gledano,za tren tj. par godina cemo svjedocit Nukl oruzju u Ukrajini,NATO a,kao pandan Bjeloruskim nuklearkama..Sjajno sredstvo ODVRACANJA.Svo postovanje i Slava hrabrim Ukrajincima.

    • @Buka/ Слава храбрим Украјинцима и ја казжем, ал овима из 10 западних области, јер то је права Украјина, а ови у садашњој централној и источној Украјини ближи су духом и језиком Русима него Украјинцима, они су са Русима нешто као ми и Црногорци, а ови из западне Украјине са Русима су као ми и Хрвати. Зато ти и навијаш за Украјину А пропо: Овакву Украјину су створили комунисти, баш по моделу којим су стваране југословенске републике, потоње вампир-државице.

      • uvazeni,Srbi,Crnogorci,Hrvati,Bosanci,donekle i Makedonci su Jedno Stablo..Bratski Bili i Bice..istorijski konflikti su se desavali u Istorijskim razmjerama ipak bi to podveo pod Incidenti..uz iskreno postovanje zrtava NDH i genocidu od strane Ustasa..no istorija sudi i prosudjuje.Tacan je Vas opis stanja u Istocnim djelovima Ukrajine,uostalom ogroman Rat je na djelu ,na zalost jos veci slijedi..Niti bi,niti bilo ko treba zauzimat Stranu u Pogibiji nase Brace,Ukrajinsca i Rusa..iz Vaseg teksts vidim da akcentirate Goblin izam..jeste pezorativno ipak najslikovitije opisno stanje Goblina od metar i pola.p.s.Do 2022 02 24,jutarnju kafu sam pio iz solje ukrasene Putinovim likom.Nasih Starih jedna od Istinitih Glasi…Niko te ne moze Nagrdit kao sam Sebe…

        25

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version