Naslovna Novosti Ukrajina postala bojno polje robota: FPV dronovi OSU napadaju bespilotna kopnena vozila...

Ukrajina postala bojno polje robota: FPV dronovi OSU napadaju bespilotna kopnena vozila ruskih trupa [VIDEO]

1
ukrajina postala bojno polje robota ukrajinski fpv dronovi napadaju bespilotna kopnena vozila ruskih trupa
ukrajina postala bojno polje robota ukrajinski fpv dronovi napadaju bespilotna kopnena vozila ruskih trupa
google news

Rat dronova u Ukrajini postao je značajan aspekt sukoba, pokazujući kako se ovaj rat razvija. Upotreba bespilotnih letelica u Ukrajini je evoluirala prilično brzo tokom sukoba, prilagođavajući se promenljivoj dinamici bojnog polja.

Dronovi su postali značajan faktor u strategiji Ukrajinaca ali i Rusa, ističući važnost i korisnost koju su stekli na bojnom polju.

Nedavno su ukrajinski kamikaza operateri FPV dronova pogodili dva ruska kopnena drona u regionu Donjecka. Na društvenim mrežama objavljene su slike koje su zabeležile sukob između dva tipa borbenih dronova – vazdušnih i kopnenih.

Zapadni izvori vesti preneli su snimak na kojem se vidi kako ukrajinski dron udara u rusku kopnenu platformu u pravcu Avdijevke. Uz opis videa vidimo da su rusku kopnenu platformu uništili vojnici 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Український FPV-дрон уразив наземний безпілотник окупантів біля Авдіївки [березень 2024]

Ruska guseničarska kopnena platforma je verovatno nosila kutije sa municijom za malokalibarsko oružje ili drugo pešadijsko oružje kao što su granate.

Slična ruska kopnena platforma, koja se koristi za evakuaciju i logističke misije, ranije je već primećena u blizini Avdijevke.

Još jednu rusku kopnenu platformu na šasiji sa točkovima pogodio je FPV dron kojim upravlja operater čete jurišnih dronova 79. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Novomihajlovki kod Marinke.

Український FPV-дрон уразив наземний безпілотник окупантів біля Новомихайлівки

Video materijal je 14. marta objavila ukrajinska vojska koja se bori na ovoj liniji fronta. Ovo nije prvi put da su ruski kopneni dronovi napadnuti.

Naime, u decembru je operater dronova iz 110. mehanizovane ukrajinske brigade koristio FPV dron da pogodi rusko bespilotno kopneno vozilo dok je putovalo grubim putem ka ruskim pozicijama u industrijskoj zoni sada ruske Avdijevke.

Tokom rusko-ukrajinskog sukoba, FPV dronovi su počeli da se koriste kao „kamikaze“, opremljeni različitim tipovima bojevih glava, ali i za lansiranje municije na položaje, nakon čega se dron vraća na mesto odakle je lansiran.

Nedavno je Oleksandr Kamišin, ukrajinski ministar strateške industrije, najavio da je 2024. godina, godina dronova.

Rat u Ukrajini je doveo do toga da će svaki budući sukob biti obeležen intenzivnom upotrebom bespilotnih sistema naoružanja.

Oleksandar Kamišin se u više navrata osvrtao na upotrebu dronova, a rekao je i da će Ukrajinci ove godine čuti više o robotskim zemaljskim sistemima na bojnom polju.

„Prošle godine smo videli dronove u vazduhu u velikim razmerama, zatim smo ih videli na moru. Ova godina će biti godina u kojoj ćemo ih videti na terenu. Ove godine ćemo čuti više o robotskim zemaljskim sistemima“, rekao je ovaj ukrajinski ministar.

ukrajinske oruzane snage napale ruske polozaje kopnenim kamikaza dronovima
ukrajinske oruzane snage pokušale napad na ruske polozaje kopnenim kamikaza dronovima

Zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Vadim Suharevski potvrdio je da će se Ukrajina oslanjati na bespilotne sisteme.

„Upotreba dronova biće moćan udarac koji će rešavati stvarne zadatke na bojnom polju, to će biti pouzdano rame na koje će se naše brigade oslanjati u borbi, biće element koji će omogućiti asimetričan odgovor na dejstva neprijatelja sa ciljem da im nanesu maksimalni gubici“, najavio je on.

1 KOMENTAR

  1. Sta god su ovi poceli, Rusi su ih prejebali i nadjacali u tome. Samo sebi problem naprave. Oni se hvalisali na pocetku bespilotnim pa ih Rusi posle razvalili. Hvalili se dzavelinima, sada ih nigdje-Rusi im razvalise i Leoparde i Abramse, Barjaktari lete samo na njihovoj teritorijii to izvidjanje. Himarsi se razvaljuju. Sve sto izvadite bice vam unisteno i marketinski i na terenu. Na kraju slijedi neminovna kapitulacija kao i Sajgon u Vijetnamu. Zato sto Rusi ratuju za svoje. Ukri su u stvari okupatori Odese, Dnjepropetrovska, Harkova, Kijeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version