Naslovna Novosti Hiljade dronova pogodiće Rusiju 2024 – obećava Ukrajina i tvrdi da je...

Hiljade dronova pogodiće Rusiju 2024 – obećava Ukrajina i tvrdi da je sustigla Rusiju u dronovima

9
magura pomorski dron
magura pomorski dron
google news

“Ukrajina je za samo pola godine pretekla Rusiju u proizvodnji dalekometnih dronova kamikaza”, izjavio je ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov u intervjuu objavljenom 11. februara koji je preneo RBC.

Najpoznatija kamikaza bespilotna letelica dugog dometa trenutno je Geran (Shahed), koju Rusija naširoko koristi u ratu protiv Ukrajine.

„Ako govorimo o niši „šaheda“ i bespilotnih letelica velikog dometa, citiraću jednostavno Budanova (šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe). On je pre nekoliko dana u intervjuu rekao da imamo paritet u ovim dronovama. Reći ću da je ovo istina. Imamo do deset proizvođača koji prave dronove kamikaze velikog dometa“, rekao je ukrajinski ministar.

Fedorov tvrdi da je proizvodnja dronova velikog dometa ograničena samo finansiranjem, uz mogućnosti proširenja proizvodnje.

„Može da se proizvede hiljade ovih dronova. Na hiljade je već proizvedeno, skoro svaki dan negde na teritoriji Rusije nešto gori. I može se povećati. U roku od pola godine sustigli smo Rusiju po količini. Rusija treba da shvati da ćemo nastaviti da rastemo i da smo tek počeli“, rekao je Fedorov.

Biće iznenađenja, tvrde Ukrajinci

S tim u vezi, Fedorov je najavio pojavu poboljšane verzije pomorske površinske bespilotne letelice „Magura“ (nedavno koršćen u udaru na ruski brod Ivanovec). “Novi tehnološki skok” očekuje se 2024. godine, tvrdi ovaj ministar. „Ne možemo da pokažemo, ali postoji određena platforma koja je spremna za nove upotrebe sa novim iznenađenjima“, rekao je on.

kamikaza dron magura v5
kamikaza dron magura v5

Desetine dronova ukrajinske proizvodnje već su u upotrebi u ukrajinskim oružanim snagama, što predstavlja adaptaciju na ograničenja trenutnog tipa ratovanja.

Ukrajinski ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin je saopštio da je njegova zemlja pokrenula masovnu proizvodnju drona kopije ruskog Gerana (Shahed). „Sledeće godine, ukrajinske oružane snage će moći da prime više od hiljadu takvih dronova koji lete na udaljenosti od preko 1.000 kilometara“, izjavio je tada Kamišin..

Ministar Fedorov je u intervjuu pre nekoliko dana rekao da Ukrajina razvija svoju verziju sličnu ruskom dronu kamikaza „Lancet”, koji će moći da gađa ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara.

U avgustu 2023. godine, šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštio je da je u Ukrajini proizveden eksplozivni pomorski dron zemlja-površina pod nazivom „Sea Baby” i da se proizvodni pogoni nalaze pod zemljom.

Dronovi ovog tipa oštetili su Krimski most u julu, opremljeni bojevom glavom od 850 kg. Varijanta bojeve glave od 450 kg oštetila je ruski amfibijski jurišni brod Olenogorsk Gornjak i ruski tanker SIG.

nadvodni dron samoubica morska beba
nadvodni dron samoubica morska beba

Kijev je sa ponosom predstavio odeljenje operatera bespilotnih površinskih plovila pod nazivom „Grupa 13“. Jedinica je formirana u sastavu Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine.

Odražavajući nova ukrajinska prilagođavanja fizionomiji aktuelnog tipa rata, političko-vojno rukovodstvo Ukrajine je 6. februara uspostavilo novu kategoriju oružanih snaga – Snage bespilotnih sistema, koje su, najverovatnije, prva te vrste na svetu.

Pukovnik Vadim Suharevski je 10. februara imenovan za zamenika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine koji je odgovoran za bespilotne sisteme i razvoj upotrebe dronova.

9 KOMENTARA

  1. Najveća greška ovih NACIukra glupana je sto stalno prijete ili gadjaju civile i dan danas.. Donjeck, Belgorod itd.. Ciljano civile Ruske.. A ovo Rusima daje pravo da kazu: SVO se nastavlja i proširuje, kao i denacifikacija NACIukrajine.. A to opet znači : Da ce Rusi sravniti ovaj ostatak NACIukrajine kompletno sa crnom zemljom, ma sve će sravniti i staviti pod svoju kontrolu TRAJNO !!! Jedva čekam da vidim kako ce Kijev biti gori od Staljingrada ☝️ Samo ce netaknute ostati RPC, osim ako ih nedaj Bože NACIukri ne ostete ili zapale !!! Ako se to desi, onda od ukrajine bukvalno nece ostati ništa, NIŠTA !!! A mislim da ce tako na kraju i biti.

  2. IGRATI SE SA NAJVECOM NUKLEARNOM SILOM JE HOD PO ZICI IZNAD AMBISA.
    STO PRE UKRI POTPISU PRIMIRJE ,NESTO CE I SACUVATI. UPROTIVNOM ,OSTACE SAMO DUGMICI.

    • Sarmat je hidrogensko nuklearno oružje.
      Ne postoji šansa da će Rusija upotrebiti Sarmat protiv Ukrajine. Nema ama baš nikakve šanse. Nula.
      Rusi i Ukrajinci su bratski, isti narod i to Putin zna. Žao mi je samo korumpiranih nacističkih vlasti iz Ukrajine… Ali i njima će doći kraj.

  3. Питање за натољупце !. Шта мислите да Кина, Русија, Иран, Кореја…помажу Мексику у рату против каубоја а на Куби поставе нуклеарке као што их има у Инџирлику ?.

  4. Odlično Gorane! Što više dronova bude padalo po Rusiji, sve je bliži dan kad će Ukrajina nestati u nuklearnom plamenu!

  5. od 1943-1945 godine i orgija Sibiraca sa milionima neznih Nemica Hitler i Gebels su svaki dan svom narodu govorili o cudima oruzja koji ce Rusima pasti na glavu i promeniti tok rata.Dakle vec vidjeno.Mnogo im je pametnije da se dozovu pameti i sprece dalje umiranje ukrajinaca nekim dogovorom,jer je zaustavljanje Natoa Rusima od zivotne vaznosti i borice se do kraja a istorija uci kako to izgleda kad Rusi nemaju drugog izbora od borbe do pobede

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version