Naslovna Novosti Imenovan prvi zamenik Sirskog, predvodiće novu granu vojske Ukrajine – Snage bespilotnih...

Imenovan prvi zamenik Sirskog, predvodiće novu granu vojske Ukrajine – Snage bespilotnih sistema

0
operater fpv drona
operater fpv drona
google news

Novu odvojenu granu oružanih snaga u okviru Oružanih snaga Ukrajine, stvorenu ove nedelje po ličnom nalogu Zelenskog, predvodiće pukovnik Vadim Suharevski.

Upravo njega na novoj funkciji, Snaga bespilotnih sistema, vidi novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Zelenski je 6. februara ove godine potpisao ukaz o stvaranju nove vrste trupa u sastavu Oružanih snaga Ukrajine – takozvanih snaga bespilotnih sistema. On je, u večernjem obraćanju, rekao da samo zahvaljujući dronovima ukrajinska vojska „ima prednost“ na bojnom polju, a u Crnom moru je dronovima uništena “skoro cela Crnomorska flota Rusije”.

Generalno, došlo je vreme da se dronovi odvoje u zasebnu granu vojske – Snage za bespilotne sisteme (SBS).

SBS će predvoditi štićenik Sirskog, pukovnik Vadim Suharevski, trenutno komandant 59. odvojene motorizovane pešadijske brigade imena Jakova Handžjuka. Na ovoj funkciji je od 2022. godine.

Ruski izvori vesti napominju da je značajno da se Suharevski naziva prvim ukrajinskim oficirom, pod čijom je komandom otvorena vatra u Slavjansku 2014. godine. Takođe je učestvovao u odbrani Nikolajeva i takozvanoj „kontraofanzivi“ u Hersonskoj oblasti, kada su se ruske trupe povukle na levu obalu Dnjepra.

Pukovnik Vadim Suharevski predvodiće Snage bespilotnih sistema, čije je stvaranje nedavno najavio Zelenski, napisao je ukrajinski narodni poslanik Gončarenko.

Dan ranije, Zelenski je, najavljujući smenu komandanta Oružanih snaga Ukrajine, rekao da je razgovarao sa nekoliko oficira koji će se pridružiti “timu” Sirskog i zauzimaju rukovodeće pozicije u Oružanim snagama Ukrajine. Među njima je bio i Suharevski.

dron uj 22
dron uj 22

Prema Volstrit Žurnalu, u Ukrajini se trenutno proizvode ukupno 62 različite vrste dronova, uključujući, one sposobne da nose teret do devet kilograma eksploziva.

Ukrajina je juče uveče najavila planove za pokretanje masovne proizvodnje lutajuće municije, koja će izgledati, za sve namere i svrhe, identično kao ruski dron kamikaza Lancet.

Međutim, udari ukrajinskih dronova u pozadinskim regionima Rusije idalje nemaju značajan strateški uticaj na tekuće bitke na ukrajinskim linijama fronta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version