Naslovna Novosti Ruska vojska preuzela kontrolu nad Orlovkom, uništila ukrajinsku odbranu zapadno od Avdijevke

Ruska vojska preuzela kontrolu nad Orlovkom, uništila ukrajinsku odbranu zapadno od Avdijevke

4
ruska vojska
ruska vojska
google news

Rusko Ministarstvo odbrane je 19. marta proglasilo potpunu rusku kontrolu nad selom Orlovka. Naselje se nalazi zapadno od Avdijevke i bilo je centralni deo ukrajinske linije odbrane nakon što su Oružane snage Ukrajine (OSU) izgubile kontrolu nad gradom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su jurišne jedinice Grupe Centar i 1. armijskog korpusa Južnog vojnog okruga zauzele naselje Orlovka u pravcu Avdijevke.

Zapadni deo sela je zapaljen dugim borbama. Oružane snage Ukrajine su pokušali brojne kontranapade da povrati kontrolu nad naseljem. Kao rezultat toga, ruske snage su odbile sve ukrajinske napade na ulice Orlovke i stekle punu kontrolu nad selom. Poslednji ukrajinski položaji koji se nalaze na jugozapadnoj periferiji su uništeni.

Orlovka je centralno selo na liniji ukrajinske odbrane zapadno od Avdejevke, koja obuhvata Berdiči-Semenovku-Orlovku-Tonenkoje.

orlovka
orlovka

Borbe za Berdiči i Tonenkoje se nastavljaju. Ukrajinske snage kontrolišu zapadni deo Berdičija, dok njihove pokušavaju kontranapade na severozapadnu periferiju Tonenkojea. Prema preliminarnim izveštajima, ukrajinska komanda je započela evakuaciju vojnog osoblja iz Tonenkojea.

Nedavno rusko napredovanje severno od Orlovke omogućilo je ruskim trupama da stignu do južne periferije Semenovke. U isto vreme, borbe su već u toku kod severnog dela sela na periferiji Berdičija. Napad na Semenovku će verovatno početi narednih dana.

Ukrajinska jedinica se predala usred ruskog napredovanja

Usred tekuće ruske ofanzive na gotovo svim ukrajinskim linijama fronta, kako na istočnoj liniji fronta Donbasa tako i na jugu, pojedini ukrajinski vojnici su se predali.

Ruski izvori vesti tvrde da je komandir voda 59. odvojene brigade Oružanih snaga Ukrajine doneo je odluku da spase živote svojih vojnika, te se najmanje 18 ukrajinskih vojnika predalo.

Incident se dogodio u selu Georgijevka u pravcu Donjeckaa. Ruska vojska je započela napad na selo nakon što je preuzela kontrolu nad velikim ukrajinskim uporištem u Marinki.

Prema izveštajima iz tog područja, ruske snage su nedavno napredovale u istočnom delu sela i preuzele kontrolu nad svim kvartovima oko lokalnog rezervoara za vodu. Sukobi su u toku u centru Georgijevke.

Usred tekućeg ruskog napredovanja, ukrajinska vojna komanda bila je prinuđena da pošalje dodatne jedinice da pojača odbrambene linije u oblasti Kurahova; ali se pokazalo da ove jedinice nisu bile dovoljne.

Komandir voda 59. odvojene brigade, koji se predao u Georgijevki, objasnio je da im je naređeno da uđu u selo da podrže odbrambene ukrajinske jedinice. Došli su pod rusku artiljerijsku vatru na putu ka rotaciji.

Usled toga su 4 vojnika poginula, a 5 ranjeno pre nego što je vod stigao u selo. Komandant je navodno bio iznenađen što je ukrajinski garnizon u Georgijevki skoro uništen i gotovo da više nije bilo snaga za odbranu naselja. Da bi spasio živote svojih potčinjenih, komandant je odlučio da ne ulazi u besmislene bitke i stupio je u kontakt sa ruskom vojskom, tvrde ruski izvori.

Štaviše, komandir voda je objasnio da su njegovi vojnici odlučili da se ne vraćaju u Ukrajinu. Tražili su da ne budu uvršteni na spiskove za razmenu zarobljenika jer će biti vraćeni na ratište čim se vrate u Ukrajinu. Međutim, kao što znate, izjave predatih ili zarobljenih ne treba nikako uzimati zdravo za gotovo.

4 KOMENTARA

  1. Ako će bedna ruska vojska ovako sporo da napreduje , nemože da ih dočekamo u Srbiji pre 2135 godine ?!?

    8
    123
  2. Gazi ustaše. Pardon, naciste, … PARDON ukrajince.
    Jeste li znali da su Ukrajinci ratovali na strani ustaša protiv Srba 90ih?
    Čak su im polovičan S300 dopremili.
    Iako sistem nije bio funkcionalan raspali Milošević se usrao.
    I tako Krajina ode u istoriju.
    Ukrajince ćemo zbog toga sada pregaziti sa Rusima.

    28
    6
    • Al Ujkani tj Pobednička Hrvatska Vojska vas Srbe rasturiše 1995 u Oluji ko beba zvečku, i u Hrvatskoj i u BiH ! Pobegle su srpske kukavičke pobegulje masovno traktorima , nisu mogli da vas stignu !😂

      5
      38
      • И ви сте,као Украјинци,били помагани и подржавани и од Курте,али и Мурте. И тадашњи и садашњи белосветски олош,као и ‘41-45’ вас је подржавао да покољете стотине хиљада Срба,који су били ваши лојални држављани,само зато што су Срби.Ви Хрвати сте планетарна срамота!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version