Naslovna Novosti SpaceX pravi stotine špijunskih satelita za američke obaveštajne službe, sposobne za kontinuirano...

SpaceX pravi stotine špijunskih satelita za američke obaveštajne službe, sposobne za kontinuirano praćenje ciljnih područja

3
spacex pravi stotine spijunskih satelita za americke obavestajne sluzbe sposobne za kontinuirano pracenje ciljnih podrucja
spacex pravi stotine spijunskih satelita za americke obavestajne sluzbe sposobne za kontinuirano pracenje ciljnih podrucja
google news

SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita, reklo je pet izvora upoznatih sa programom, demonstrirajući rastuće veze između SpaceX-a i američkih agencija za nacionalnu bezbednost.

U onome što je trebalo da bude tajni ugovor između SpaceX-a i NRO (National Reconnaissance Office), američke obaveštajne kancelarije, nekoliko stotina špijunskih satelita je postavljeno da značajno doprinese sposobnosti američke vlade i vojske da brzo identifikuju potencijalne mete skoro bilo gde na svetu.

Reč je o ugovoru od 1,8 milijardi dolara koji je 2021. potpisao Starshield (deo SpaceX-a) sa Nacionalnom izviđačkom kancelarijom (NRO), obaveštajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima, rekli su izvori.

Planovi pokazuju stepen učešća SpaceX-a u američkim vojnim i obaveštajnim projektima i ilustruju dublje ulaganje Pentagona u ogromne satelitske sisteme u niskoj orbiti Zemlje dizajnirane za podršku kopnenim snagama, prema informacijama koje je objavio Rojters.

Ugovor pokazuje veoma bliske nacionalne bezbednosne veze između američke vlade i kompanije Elona Maska.

Izveštaj Rojtersa dopunjava informacije koje je prošlog meseca obelodanio Volstrit Žurnal, a koji se pominju samo postojanje ugovora od 1,8 milijardi između SpaceX-a i NRO-a, bez preciziranja predmeta sporazuma.

elon musk kao ruski general izvor reddit
elon musk kao ruski general, izvor reddit

Prema Rojtersu, špijunski sistem uključuje stotine satelita koji imaju mogućnosti snimanja Zemlje, koji mogu da rade kao roj u niskim orbitama.

Satelitski sistem u osnovi snima ciljno područje

Nije jasno kada će nova satelitska mreža postati operativna. U saopštenju, NRO je priznao svoju misiju da razvije sofisticirani satelitski sistem i svoje partnerstvo sa drugim vladinim agencijama, kompanijama, istraživačkim institucijama i nacijama, ali je odbio da komentariše pisanja Rojtersa o stepenu učešća SpaceX-a u ovim naporima.

Sateliti mogu da prate mete na zemlji i integrišu te podatke sa američkim vojnim i obaveštajnim strukturama, rekli su izvori. U principu, ovo bi omogućilo američkoj vladi da snima kontinuirane slike aktivnosti na terenu skoro bilo gde na svetu, pomažući obaveštajnim i vojnim operacijama, dodaju izvori publikacije.

Od 2020. lansirano je oko 10-15 prototipova, između ostalih satelita na raketama Falcon 9 kompanije SpaceX. Dodajemo da su svi izvori tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o programu američke vlade.

Pentagon je već glavni kupac SpaceX-a, koristeći rakete Falcon 9 za lansiranje vojnog tereta u svemir.

Prvi prototip satelita Starshild, lansiran 2020. godine, pomogao je SpaceX-u da dobije poverenje američkih vlasti za program vredan 1,8 milijardi dolara, rekao je jedan od izvora.

Planirana Starshield mreža je odvojena od Starlink-a, SpaceX-ove komercijalne širokopojasne konstelacije, koja ima oko 5.500 satelita u svemiru za pružanje skoro globalnog interneta potrošačima, preduzećima i vladinim agencijama.

Poverljiva konstelacija špijunskih satelita je jedna od najvažnijih mogućnosti američke vlade u svemiru, jer je dizajnirana da obezbedi najstabilnije, najrasprostranjenije i najbrže pokrivanje aktivnosti na Zemlji.

„Niko ne može da se sakrije“

„Niko ne može da se sakrije“, rekao je jedan od izvora o potencijalnom kapacitetu sistema kada je opisivao domet mreže. Mreža Starshield je deo sve intenzivnijeg svemirskog takmičenja između SAD i njihovih rivala.

Novi sistem je fleksibilniji od „klasičnih” špijunskih satelita, lansiranih na višim orbitama. Mreža Starshield u niskoj orbiti može da obezbedi brze, gotovo besprekorne slike Zemlje.

Kina takođe planira da počne da gradi sopstvene satelitske konstelacije, a Pentagon je upozorio na “pretnje” Rusije kosmičkim oružjem koje bi moglo da onesposobi sve ovo što smo u ovom tekstu pomenuli i mnogo više.

raketa spacex falcon 9 lansira seriju internet satelita kompanije starlink u orbitu 18 septembra 2022 godine
raketa spacex falcon 9 lansira seriju internet satelita kompanije starlink u orbitu 18 septembra 2022 godine

Starshield navodno teži ka tome da bude otporniji na sofisticirane svemirske napade. Mreža je takođe namenjena da u velikoj meri proširi mogućnosti daljinske detekcije američke vlade i sastojaće se od velikih satelita sa foto senzorima, kao i većeg broja relejnih satelita koji prenose slikovne podatke i druge komunikacije preko mreže koristeći laserske međusatelite, rekli su dvoje od ovih izvora.

NRO uključuje osoblje iz američkih svemirskih snaga i CIA-e i dostavlja poverljive satelitske snimke Pentagonu i drugim američkim agencijama. Špijunski sateliti će imati senzore koje je obezbedila druga kompanija, rekla su tri izvora.

3 KOMENTARA

  1. Sky-net u završnoj fazi.
    Ceo svet se naoružava i priprema jer dolazi neko ko želi da njima svima ospori vlast na zemlji…
    Neka se nadaju 🙂

  2. Е открили сте топлу воду! Ко има три мрве мозга у глави било му је јасно од почетка да ниједан приватник не може поставити у свемир толики број сателита ни под каквим изговором уколико му то не одобри држава и војни врх. Дакле, Старлинк је војни пројекат покривен цивилиним плаштом, то је бар сад јасно! /А за @Nenad: Вулин каже да Русија и Кина крећу у исти пројекат, (а вероватно ће онда кренути и Индија, можда Пакистан, и Иран) и кад се то деси имаћемо у космосу ројеве ‘пчелињих’ сателита./ А ја додајем: ЈАДНИ ЦИВИЛИ – ЧОВЕЧАНСТВО!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version