Naslovna Novosti Američko vazduhoplovstvo želi da se reši 250 aviona odjednom: F-15, A-10, čak...

Američko vazduhoplovstvo želi da se reši 250 aviona odjednom: F-15, A-10, čak i F-22, B-2 na listi za odstrel

19
a 10 f 22 f 35 f 15c f 15e i f 16
A-10, F-22, F-35, F-15C, F-15E, i F-16
google news

Američko vazduhoplovstvo planira da povuče 250 aviona odjednom u pokušaju da ima stabilan budžet za fiskalnu 2025. godinu, prema nacrtu budžeta Ministarstva odbrane, koji iznosi 849,8 milijardi dolara.

Prema navodima, američko ratno vazduhoplovstvo treba da odustane od ukupno 205 borbenih aviona, 34 transportna i 22 aviona namenjenih za obuku.

Među njima je 65 lovaca Boeing F-15C/D iz 1980-ih, koje treba da zameni najnovija verzija F-15EX. Takođe, 26 jurišnih aviona prve generacije F-15E, koji su noviji od onih u C/D konfiguraciji, ali koriste motore F110-PW-220 umesto F110-PW-229, biće povučeno.

Takođe, planirano je da se odjednom odustane od 56 jurišnih aviona A-10, čije je povlačenje dugo blokirao američki Kongres, uprkos svim naporima Pentagona da smanji ovu flotu aviona.

Flota letelica koju američko ratno vazduhoplovstvo želi da povuče uključuje i stelt lovce pete generacije F-22 Blok 20, čija je sudbina takođe slična onoj A-10.

Američko vazduhoplovstvo kaže da stara verzija Blok 20 ne može da izvrši čitav niz borbenih misija, a cena sata leta dostiže i do 75.000 dolara. Istovremeno, Kongres ne želi da čuje za to i odbija predlog Pentagona dve godine zaredom, o čemu smo takođe već pisali.

Ostali lovci, čiji broj nije preciziran, uključuju F-16C/D. Ostali avioni su prilično mali i malo poznati široj javnosti, a u pitanju su letelice poput izviđačkih aviona EC-130H Compass Call i aviona komunikacionog centra E-11.

Osim toga, čak i jedan stelt bombarder B-2, od ukupno 21 izgrađene jedinice, biće povučen iz upotrebe. Ostali tipovi helikoptera bi takođe bili penzionisani, kao što je HH-60G Pave Hawk – verzija za pretragu i spasavanje UH-60 Black Hawk.

a 10 f 22 a 10
a 10 f 22 a 10

Među vojno-transportnim avionima, američko vazduhoplovstvo će povući 34 aviona C-130H, MC-130, C-135R/T i CV-22B. Čak 22 trenažera aviona Raytheon T-1 Jayhawk takođe će biti penzionisana iz službe američkog vazduhoplovstva.

Za sada su to samo planovi koje još nije odobrio američki Kongres, ali situacija nije baš dobra. Kao razlog tome se navodi da Kongers nije uspeo da usvoji sadašnji budžet, a od oktobra 2023. (američka fiskalna godina je drugačija), SAD nisu imale budžet.

Zbog toga Pentagon još nije dobio sredstva za nove programe naoružanja koji je trebalo da počnu u fiskalnoj 2024. godini, uključujući povećanje proizvodnje municije.

19 KOMENTARA

  1. na zalost te nesrecne 99 e imamo obaranje jednog f117 i jedne 16 e,koja se ipak prizemljila u Tuzli..dok god mitovi vladaju,napretka nema.uzgred,napomenucu da je operacija izvlacenja pilota na tacno 37km od Beograda nesmetano izvrsena,sto je Prilicno Sramotno,zar ne..

    2
    1
    • jedan F-16 je pao u selu Nakucani kod Sapca….pre su stigli helikopteri iz Tuzle da pokupe pilota nego nasa vojska iz susednog sela Volujac…

    • Po američkim podacima iz 2021 tri pogođena a jedan oboren,jedan F15 pogođen ,jedan oboren F16 i tri A10 pogođena.

  2. Imaju Ryjke jos starih kanturina iz 70 ih god.Njihova doktrina je ujedno bila i nase JNA .ne unistavat,konzerviraj i kao zadnje godine agresije na Ukrajinu,ne milice trosi sve skupa sa posadama..p.s.Znate li koji borb vazduh od operatvne upotrebe do danas nakon 127 potvrdjenih obaranja prot,nema ni jedan izgubljen aparat…p.s.Na zalost sto se konvencionalnog oruzja tice,Rf moze proizvodit samo Zombi produkte,usled ogromn teh zaostatka.Lijepi i mocnog izgleda i samo to..

    2
    125
  3. Da je sve ovo dobro to bi i ostalo Amerima .Ove njihove kante će nekome na silu i ucenu uvaliti . Sada ih je rat u Ukrajini opametio .Da im trebaju avioni koji mogu da polete sa piste u ratnim uslovima kao što su u Ukrajini ,tenkovi i borbena vozila koja mogu da se koriste u nenormalnim uslovima i da mogu da se servisiraju brzo i na terenu bojnom polju.Treba im tehnika za dugo trajanje rata za sva moguća podneblja a ne za šepurenje i pokazivanje mišića nekoj zemlji kao što je bio Irak i Libija koji nisu imali ni dana ratnog iskustva osim parade .Talibani su im očitali bukvicu u trajanju od 20godina pa su pobegli glavom bez obzira .U SR Jugoslaviju nisu smeli da naprave kopnenu invaziju jer su znali šta ih čeka.Sada tek u Ukrajini im je sve postalo jasno da su obični puvanderi i vele sila za zemlje trećeg sveta ali ni to ne za dugo vremena koje im je upravo ističe a donkle je i isteklo.Jer Rusi prave savremeno , provereno u ratnim uslovima protiv njihovog oružja usavršenog i boljeg ,”jeftinijeg” oružje za sve uslove rata.Tako fa Rusi na tržištu dobijaju primat kao i Kinezi a i Turci . Nastupa era jeftinih dronova ,oklopljenih tenkova dalekog dometa ,kao i pokretnih haubica a o Ruskim raketama ne treba trošiti reči…

    78
    1
  4. Da ta govna valjaju ameri se sigurno toga nebi resavali stavite prst na celo pa se zapitajte zasto se oni toga resavaju i dovode sebe u opasnost da njihova tehnologija padne u ruke neprijateljima ako to nesto valja,hoce da se rese skarta koji nije ni za onu stvar

    76
    1
  5. A 10 je fantastican jurisnik..Dobro zasticen titanijumskim legurama donjih sekcija trupa i krila.pouzdani motori zasticeni postavkom iznad kr.opremljen stravicnim Vulcanom i groznim sac lans sa projektil osirom uranujuma..nadam se da se nece rabit protiv Ruskih trupa…

    6
    22
    • a gde se pokazao u nekom sukobu gde je napadao protivnika a da taj pritivnik nije zemlja treceg sveta, taj avion leti nisko i lagano se resava lakim pvo sistemom ne postoji vise nista fantasticno i ne oborivo…sve zavisi od obucenosti vojske i discipline iste…da se ne zaludjujemo trenutno u svetu imas 3-4vojske koje mogu ozbiljno da se snadju u ratnom sukobu, a to trenutno nije ni jedna NATO clanica…a taj A-10 bi u Ukrajini veoma brzo bili prizemljeni veruj mi…dal ih koristili Rusi ili Ukrajinci da ne mislis da sam Rusofil…svaka cast svi imaju odlicne performanse za mirdobske uslove, a kad dodje rat nema sta ne moze da se unisti od strane protivnika dokaz ovaj rat u Ukrajini nekad se bolje pokazu stvari iz 50-tih nego ove iz 21 veka….

  6. A 10 je ono sto Ukraini treba. Amerikanci se resavaju starije tehnike da bi kupili novu..Ne kao neke zemlje na Balkanu koje krpe Migove 29 dok im neprijateljski nastrojene komsije kupuju avione 4+ generacije.

    4
    16
  7. Kongres je pun lobista koji cerupaju drzavni budzet zato i nece da povuku avione koji skupo kostaju jer taj novac ide korporacijama koje i placaju kongresmene/lobista.

    17
    • Otvara se ukrima put u pakao. dolaze krševi u Ukrajinu i ma da padaju ko muve od ruskog pipsa spreja

      107
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version