Naslovna Novosti 5000 Komaraca kao ubojito sredstvo vojske Srbije

5000 Komaraca kao ubojito sredstvo vojske Srbije

9
dva tipa komarca
dva tipa komarca
google news

Aleksandar Vučić je 9 marta 2024 obišao VTI u Žarkovu. Tom prilikom, predsedniku je pokazano više modela dronova samoubica koje razvijaju naši stručnjaci, među kojima je i dron “komarac 1”.

“Cilj je da imamo 5.000 dronova komaraca… “Krušik” radi bojeve glave za dronove. Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te ‘komarce’, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima, ali i neprijateljskoj pešadiji unosi haos“ naveo je Vučić.

Treba imati u vidu da su na sajmu naoružanja “Partner 2023” predstavljena dva drona pod istim nazivom – Komarac.

U oba slučaja se radi o kvadrokopteru sa trokrakim elisama ali, bar prema dostupnim informacijama, jedan je jurišni i izviđački a drugi – BPL za jednokratnu upotrebu ili samoubilačku misiju.

U prvom slučaju radi se o konstrukciji Vojnotehničkog insistuta iz Žarkova a u drugom, o rešenju privatne mini-komanije Dragana Kinkele, Šumadija Dynamisc d.o.o. iz Novog Beograda (zastupnik direktora Mihailo Kinkela).

Komarac Šumadija Dynamics

Ovaj dron je razijen u februaru 2023 i iste godine je patentiran. Ima kvadrokoptersku konfiguraciju sa integrisanom polusfernom bojevom glavom a služi za uništavanje neprijateljske žive sile i borbenih sredstava na otvorenom prostoru, u bunkerima ili vozilima.

Dimezija je 285×285 mm, maksimalne mase sa teretom 950 g, postiže brzinu leta do 25 m/s (90 km/h), ima maksimalni dolet do 3000 metara a vreme leta je do 6 minuta. Dron u principu nosi termobaričnu bojevu glavu mase 450 grama ali postoji i varijanta mase 650 grama, sa korpusom izlivenim od plastičnog eksploziva.

Može se naoružati i punjenjem sa ekslpozivnim i paračadnim dejstvom, sa 742 čelične kuglice. Poseduje daljinsko upravljanje/FPV a njime rukuje jedan operater. Armira se ručno ili daljinski, radioupaljačem. Kako ima nezavisno napajanje, može se aktivirati i 5 časova nakon prizemljenja.

To, praktično znači da dron može biti upotrebljavan i kao mina. Pri detonacji na visini od 2 do 4 metra, postiže smrtonosno dejstvo u krugu prečnika 20, a efekat ranjavanja ima u krugu od 40 metara.

U modulu su integrisani litijum-polimer baterija od 14,8 volti i 1300 miliamperčasova (LiPo 14.8v 1300 mAh), primopredajnik, elektronski sklop za aktiviranje upaljača, elektronski sklop za regulaciju broja obrtaja properela i dnevno-noćna kamera.

Efikasan je protiv zaklonjenih i ciljeva na otvorenom prostoru amože se transportovati u rancu zapremine 50 litara. Prema opisu, očito je da ovaj dron ipak nije isključivo samoubica“; i na njega se, umesto bojeve glave mogu postaviti uređaji za osatranje i izviđanje.

Taktički jurišni dron VTI Komarac

U Vojnotehničkom institutu takođe je razvijen kvadrokopter sa trokrakim elisama pod nazivom Komarac. Ovaj dron je nosivosti do 5 kg a ima operativni domet od 10 do 15 km.

Zavisno od potrebe zadatka ispod drona mogu da se montiraju različite bojeve glave tako da je, prema tipu bojeve glave, podeljen u tri kategorije.

Komarac 1 nosi kumulativnu bojevu glavu rakete M80 64mm za RBR Zolja. Bojeva glava M80 probija 300 mm homogenog čeličnog oklopa pod uglom od 90o. Opremljena je udarno – trenutnim – piezoelektričnim upaljačem koji se sigurno aktivira pri udarnim uglovima većim od 25°. 

Masa eksploziva u bojevoj glavi je 310 grama. Varijanta Komarac 1 je prošao sva praktična ispitivanja i spreman je za uvođenje u naoružanje. Komarac 2 bi trebalo da nosi bojevu glavu 50 mm a najveća varijanta – Komarac 3 – AP fragmetacionu glavu 122 mm BGPUD 1000.

Namenjen je i za borbu protiv žive sile; nakon detonacije na visini od 12 metara, eksplozivnim udarom i parčadnim dejstvom pokriva površinu od 12,5 m2 na tlu. Zbog sve šire upotrebe rešetkaste zaštite (kaveza) oklopnih vozila, dron Komarac se aktivira na 1 metar od cilja.

Rešenje VTI je konstruisano tako da se ubojno sredstvo kači ispod trupa letilice. To znači da se dron može koristiti višenamenski, i kao izviđački i kao borbeni (bombardovanje ciljeva ili „samoubilačke“ misije).

9 KOMENTARA

  1. Sve su to igracke za malu decu .Bez krstarecih raketa tipa Taurus , Kalibar itd. niko vas
    ne smatra ozbiljnom vojskom. Kada neprijatelju pogodite BBC u sred Londona , krstarecom raketom , kao sto su oni nama RTS bombardovali , onda ste jaki , bez ucena i pritisaka vojne prirode .

    • Gvozdene, podržavam tvoju verziju, ali kad imaš pvo koji detektuje hipersoničnu raketu od 500kg negde u PM a ne detektuje dron sa 2kg eksploziva dzabe ti sve.
      A i svedoci smo u ovom nesvakidašnjem ratu da više ne gospodare haubice velikog dometa i tenkovi nego mali FPV dronovi.
      A da ne spominjemo male čamce i protiv brodove.

  2. Hmm,malo sam skeptičan kad su u pitanju naši proizvodi,ok proizvodnja municije,ali sve ostalo je mnogo bolje i kvalitetnije iz uvoza.Nažalost,ali je tako.A zašto je to tako pa trebala bi knjiga da se napiše da bi se objasnilo….

  3. Samo da se nadju operateri koji ce da se obuce i da upravljaju dronovima. Moraju da se angazuju i dobro plate. Onda bi ovo imalo smisla. Mozemo mi da imamo 1000 tenkova ako imamo 100 posada, oni ne vrede. Mada verovatno neko razmislja o tome.

    5
    33
    • Nevero, malo si ti omanuo, ustvari malo više, za tenk ti treba od tri do četri člana, za dron ti treba jedan operater za deset ili više samoubica, kako jedan rokne prebacuje signal na drugi, ako je dobio dojavu za više meta podiže sve drono e istovremeno pa kako jedan obori kreće sa drugim. A Kinezi imaju centre gde su “vozači” a prašinari postavljaju dronove negde tamo u tri lepe.

    • Zašto ne uvesti nastavni predmet u OŠ simulacija operatera dronova. Deca ionako bulje u telefone i kada trebe a češće kada ne treba. Dronovi su budućnost ratovanja, u našem slučaju obrane naše zemlje. Nikada se ne zna kada može zatrebati dobar operater dronova. Šta je nama matorima falilo što smo imali Odbranu i zaštitu u OŠ? Neka se deca igraju, a usput će i naučiti mnogo toga, zlu ne trebalo.

      1
      1
      • Не лупетај! Па да крену да ударају по нама из зајебанције! То нек ипак уче у војски кад будну зрели људи, а ионако ће то знати 80% јер су стално навучени на игрице.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version