Naslovna Novosti Vazduhoplovstvo Ukrajine raznelo ruski naftni tanker Mehanik Pogodin i tvrde: ‘Koršćen kao...

Vazduhoplovstvo Ukrajine raznelo ruski naftni tanker Mehanik Pogodin i tvrde: ‘Koršćen kao komandni centar’

14
mehanik pogodin
mehanik pogodin
google news

Ukrajinska mornarica izvestila je o uništenju naftnog tankera „Mehanik Pogodin“ koji su Rusi navodno pretvorili u komandni centar.

Saopštenje za javnost ukrajinske ratne mornarice glasi: „Dana 11. marta 2024. godine, kao rezultat uspešnog vazdušnog napada Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, u rejonu Kinburskog pljuska, naftaški tanker pod ruskom zastavom „Mehanik Pogodin“, koji su Rusi koristili kao komandu centar, uništen je.”

Ураження судна "Механик Погодин" Повітряними силами України [Березень 2024]

S obzirom na upotrebu aviona, preciznost udara i velika razaranja izazvana snažnom eksplozijom, može se pretpostaviti da je napad izveden američkom JDAM ili francuskom AASM bombom.

Naftni tanker „Mehanik Pogodin“ nalazi se na levoj obali Hersonske oblasti, 2,5 kilometra od sela Vinohradne, Skadovskog okruga.

Oštećeni tanker je navodno važan ne samo zbog uloge koju igra u aktuelnim neprijateljstvima, već i zbog svoje istorije, koja počinje 2018. godine, kada su ukrajinske agencije za sprovođenje zakona blokirale ruski brod u luci Herson.

Prema rečima stalnog predstavnika ukrajinskog predsednika za Krim Borisa Babina, “brod je bio na listi sankcija”.

Nakon što su zauzeli grad Herson 2022. godine, Rusi su prema tvrdnjama ukrajinske strane pokušali da povrate sankcionisani tanker, ali nisu uspeli da to učine nakon što je potonuo.

Od tada je brod ostao nasukan u blizini sela Vinogradne i nakon ruskog povlačenja sa desne obale Hersonske oblasti pao je u takozvanu „sivu zonu“ između ukrajinskih i ruskih snaga.

Ukrajinska strana tvrdi da su brod koristile ruske jedinice na levoj obali Hersonske oblasti kao “utvrđeni objekat za postavljanje elektronske opreme za prikupljanje obaveštajnih podataka i nadzor”.

,,Neprijatelj je naknadno rasporedio osmatračnicu sa opremom za izviđanje i elektronsko ratovanje na pomenutom brodu. Brod je periodično korišćen kao platforma za napade FPV dronovima na teritoriji Hersonske oblasti“, saopštila je ukrajinska mornarica.

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, “uništenje ruskog naftnog tankera Mehanik Pogodin ne samo da je sprečilo Ruse da sprovedu svoje planove, već je izvršeno u potpunom skladu sa normama međunarodnog humanitarnog prava”.

Da li je u pitanju trošenje municije za još jedan PR video u korist jedne od sukobljenih strana ili je nasukani civilni tanker zaista služio pomenutoj svrsi naoružan skupom opremom, pritom nezaštićen, nemoguće je sa sigurnošću znati.

14 KOMENTARA

  1. Oruzje on line morate imati neke kriterije, ovakve budalastine ne treba da postavljate ovo je glupost i trebate je ignorisati a na zvanicnoj strani objavljivati samo vijesti u kojima ima logike i istine naravno!Toloko o ovoj temi

    3
    1
  2. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 jeli to lično zelenski naredio,pa vidi se iz aviona da taj brod je tu nasukan i koja bi budala stavila tu komandni centar,baš kao u americkim filmovima. Ali ruku na srce zaslužili su oskara

    4
    1
    • Ово је Украински тегљач који је погођен на Дњепру код Харсона.

      10
  3. Svaka im cast,koja je to sila.Pogodili nasukani brod,a ko zna zasto ga godinama nisu ni pokusavali da ga izvuku na otvoreno more.Koju propagandu kotiste,to samo idioti poput njih mogu da progutaju.

    26
  4. Brod bio nasukan već 2 godine!!! A i uništili samo nadgradnju!!! Čista proaganda da se skrene javmost od onih uništenih ABRAMSA,HIMARSA,PATRIOTA,CEZARA sa Avdijevskog fronta!!! I fubitak 80 000 ukrajinskih vojnika za 3 meseca!!

    24
  5. Moraju nacisti prikazati nešto uništeno. Ovo je sve farsa za ukrajinski narod, da se kao još drže. Kraj se bliži, jer je Ukrajina toliko zadužena, da spasa od bankrota nema. SAD su sve dobro isplanirale. Jedna od najvećih svetskih žitnica ode njima u ruke.

    23
  6. A kako su dolazili Rusi do njega, nalazi se usred mocvare na poluostrvu i barem na snimcima se ne vide tragovi ili staza do njega niti kako je neko mogo da se popne na njega, mada sve je moguce u ovom svetu, ali opet, navukli se ukrosi da potapaju brodove a nisu ni jedan za par nedelja. Ebali ih nato saveznici.

    28
    1
  7. Eno se i pojavio i gumenjak ,a nigdje ruskih posada hhhhh ukronje i britisi po standardu, neko od rusa zakavio antenu da emituje talase da ih navuku

    22
    1
    • Nije gumenjak, to je krov od broda sto je odleteo.
      Taj brod se nasukao tu kad su digli branu, realno, odatle se pomeriti neće sem isečen u bilo kojem slučaju.

      17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version