Naslovna Novosti Američki oficir optužen za prodaju poverljivih informacija o lekcijama naučenim tokom rata...

Američki oficir optužen za prodaju poverljivih informacija o lekcijama naučenim tokom rata u Ukrajini i upotrebi američke vojne tehnologije, uključujući HIMARS

1
ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars
google news

Sjedinjene Američke Države su uhapsile vojnog oficira pod optužbom da je prodavao poverljive informacije u vezi sa sposobnostima američke vojske. Narednik Korbin Šulc, koji radi kao vojni obaveštajni analitičar, optužen je po šest tačaka za pribavljanje i otkrivanje vojnih odbrambenih informacija i podmićivanje javnog zvaničnika. Ovaj 24-godišnjak je uhapšen na granici Tenesi-Kentaki ubrzo nakon objavljivanja optužnice.

Kako prenosi En-Bi-Si njuz, Ministarstvo pravde SAD je objavilo da je analitičar američke vojske narednik Korbin Šulc optužen za prodaju poverljivih i osetljivih vojnih informacija kineskoj vladi u zamenu za 42.000 dolara.

Istražitelji navode da je Šulc, koji je imao najviši nivo poverljivosti poverljivih dokumenata, razgovarao sa osobom koja je identifikovana samo kao “zaverenik A” kako bi od juna 2022. godine procurela razna dokumenta, fotografije i drugi materijali u vezi sa nacionalnom odbranom SAD.

Istražitelji takođe veruju da je Šulca regrutovao ovaj pojedinac ne samo zbog njegove bezbednosne provere, već i zato što je imao zadatak da prikuplja osetljive američke vojne informacije.

Među informacijama koje je Šulc preneo osobi bile su informacije o visokomobilnom artiljerijskom raketnom sistemu HIMARS, hipersoničnoj opremi, istraživanjima o budućim američkim vojnim programima i informacijama o vojnim vežbama i operacijama.

U optužnici se navodi da je od Šulca prvobitno zatraženo da dostavi dokumente u kojima se detaljno navode zaključci koji bi se mogli izvući iz rata Rusije protiv Ukrajine i kako bi ti podaci mogli biti primenjeni u kontekstu američke pomoći Tajvanu u slučaju napada na ostrvo.

Za ovu informaciju Šulc je dobio 200 dolara, a kasnije ga je „Zaverenik A” zamolio za „dugoročno partnerstvo”.

„Zaverenik A“, opisan u optužnici kao stranac koji je navodno živeo u Hong Kongu, kasnije je sugerisao da je Šulc mogao da zaradi više novca da je preneo „samo interni materijal“, a ne dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Sve u svemu, Šulc je primio najmanje 14 isplata u ukupnom iznosu od 42.000 dolara.

Optuženi i njegov saučesnik su takođe razgovarali o regrutovanju još jednog pripadnika američkih službi da im se pridruži i pruži dodatne informacije.

američki vojnik drži novac ilustracija

„Muškarci i žene u oružanim snagama Sjedinjenih Država posvećuju svoje živote osiguravanju naše bezbednosti“, dodao je generalni tužilac Tenesija Henri Leventis.

“Naši zakoni koji štite informacije o nacionalnoj odbrani su ključni za ovu misiju i moraju se sprovoditi. Nezakonito širenje informacija o nacionalnoj odbrani ugrožava našu zemlju, naše građane, naše pripadnike službi i naše saveznike”, dodao je on.

Inače, pre samo nekoliko dana u oblasti Hersona uništena čak dva lansera HIMARS MLRS. Ruska vojska je potom objavila dva videa gde vidimo pogotke u dva lansera američkih MLRS HIMARS, koji se nalaze u sastavu ukrajinske vojske, u Hersonskoj oblasti.

1 KOMENTAR

  1. Samo za 42000 dolara? Pa tip uopste nema smisla za biznis,pa nasi su uzimali masnije pare sto su izdali jna,da su kojim slucajem mogli da prodaju informacije o usa army,bilo bi para i za Beograd na mesecu…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version