Naslovna Novosti Tenk T-72B3 krivac za poslednji desetkovani Abrams u Ukrajini: M1A1 uništen prvim...

Tenk T-72B3 krivac za poslednji desetkovani Abrams u Ukrajini: M1A1 uništen prvim hicem

2
tenk t 72b3 krivac za poslednji desetkovani abrams u ukrajini
tenk t 72b3 krivac za poslednji desetkovani abrams u ukrajini
google news

Ruske trupe uništile su još jedan tenk Abrams koji su ukrajinske snage dobile od svojih američkih partnera. Oklopno vozilo je pogođeno prvim hicem tenka T-72B3 tokom tenkovskog duela.

Ruski glavni borbeni tenk T-72B3 odgovoran je za uništenje trećeg tenka američke proizvodnje M1A1 SA Abrams kijevskih snaga u pravcu Avdejevke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane 6. marta.

„Posada tenka T-72B3 uništila je prvim hicem američki Abrams” u pravcu Avdejevke tokom proteklog dana, saopštilo je ministarstvo na brifingu.

Video snimak napada na tenk pokazuje da je prvo oboren protivtenkovskom vođenom raketom (ATGM), a ubrzo zatim potpuno uništen za sekundu. Borbeno vozilo pešadije M2A2 ODS-SA Bradley američke proizvodnje koje se nalazilo u blizini tenka uništeno je od trećeg ATGM-a.

Ukrajinski tenk uništen kod Avdijevke postao je četvrti Abrams uspešno napadnut od strane ruskih trupa tokom tekućih sukoba za nešto više od nedelju dana. Ruski izvori napominju da ukrajinske oružane snage raspoređuju ove tenkove u borbu bez pokrića.

Dan ranije je šef DNR Denis Pušilin saopštio da su Oružane snage Ukrajine rasporedile najmanje pet tenkova Abrams u pravcu Avdejevke. Pušilin je napomenuo i da je zapadna propaganda precenila borbene kvalitete ovih vozila.

Treba napomenuti da i u samim Sjedinjenim Državama stručnjaci nisu imali velika očekivanja kada je uloga koju Abrams igra na liniji kontakta u pitanju. Često samokritični resurs Nacionalni Interes ukazivao je već da će Abrams goreti na isti način kao i svaka druga zapadna oprema na bojnom polju.

T-72B3 je duboka modernizacija sovjetskog tenka T-72 sa značajno poboljšanim sistemima za kontrolu vatre i nišana. Modernizacija T-72B na T-72B3M počela je 2018 kada je prvi modernizovani tenk, prototip T-72B3M, prošao nekoliko državnih testova.

U 2018. godini saopšteno je i da tenk dobija novi digitalni komunikacioni sistem, nove napredne dnevne i noćne nišane, napredni sistem za upravljanje vatrom, kao i „neke druge sisteme“ koji nikada nisu precizirani.

Pored novog topa, tenk je dobio i novi motor povećane snage na 1.130 ks. Dodatno je pojačana zaštita kupole tenka, bočnog oklopa, kao i podnog dela šasije.

Glavno naoružanje tenka je glatkocevni top 2A46M-5 koji može da lansira ATGM, odnosno 9M119 Refleks. Laserski navođena raketa koja se lansira iz topova omogućava tenku da pogađa mete u dvostruko većem dometu od granata 125 mm. Njegova tandem bojeva glava može da probije do 900 mm oklopa.

T-72B3 sa KAZ Arena-M
T-72B3 sa KAZ Arena-M

Rusija je logično najveći korisnik T-72 i jedini sa T-72B3M modelom. Druge zemlje sa tenkovima T-72, koje su dobile modifikaciju blisku B3M [ali ne istu] su Sirija i Belorusija. Od 1973. godine proizvedeno je preko 25.000 tenkova i proizvodnja se nastavlja. Belorusija je nedavno predstavila sopstvenu nadogradnju T-72BM2.

U uslovima ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, nastavlja se proizvodnja tenkova i teških oklopnih borbenih vozila, tvrde ruski izvori. Poslednjih meseci isporučene su nove serije tenkova T-72, ​​T-80 i T-90. Rusija je povećala radno vreme i preusmerila budžet za odbranu na proizvodnju i održavanje borbene opreme.

Najnoviji poraženi Abrams bio je treći do sada uništen ruskom vatrom. Prethodna dva tenka su takođe pogođena u pravcu Avdijevke.

Sjedinjene Države su prošle godine isporučile Ukrajini 31 tenk Abrams i nepoznati broj vozila M1150 Assault Breacher Vehicles (ABV), koja su napravljena na istoj šasiji. Pored gubitaka Abramsa, do sada su uništena dva ABV, takođe u pravcu Avdejevke.

ruska vojska unistila prvo vozilo izgradeno na bazi tenka abrams kod avdijevke assault breacher
ruska vojska unistila prvo vozilo izgradeno na bazi tenka abrams kod avdijevke assault breacher

Neuspeh Abramsa u Ukrajini poznavaocima uopšte nije iznenađujući, ali svakako moramo napomenuti da su u cilju propagande brojni zapadni i ukrajinski mediji promovisali tenk kao “gamechanger” i “wunderwaffe”.

2 KOMENTARA

  1. Moram da priznam da mi je ovaj tekst ulepsao dan! Autoru teksta i ovog sajta KAPA DOLE! Radite sjajan posao i posebno vas postujem zato sto ste objektivni i sto niste pristrasni prema ni jednoj strani u ratu u Ukrajini! A ova vest mi je ulepsala dan zato sto i vojska Srbije poseduje 30 komada ovih tenkova T-72B3, a to je bila donacija Ruske Federacije i predsednika Putina! Iskreno se nadam da ce i nasi tenkovi M-84 biti modernizovani na isti nivo ili bar na slican nivo kao i T-72B3, jer stvarno bi bila steta da se ne modernizuju

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version