Naslovna Novosti Sea Baby Avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron nazvan u čast grada...

Sea Baby Avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron nazvan u čast grada koji su zauzeli Rusi

0
sea baby avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron
sea baby avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron
google news

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) je video zapisom predstavila prvi od 35 modrnizovanih varijanti besposadnih čamaca Sea Baby – Sea Baby 24. Čitava serija je proizvedena zahvaljujući donacijama firmi i pojedinca iz Ukrajine i inostranstva.

Naime, ukupna vrednost 35 šamaca je iznela 8,1, a iz donacija je obezbeđeno 7,71 miliona dolara. Šef SBU, Vasilj Vasiljevič Maljuk, izjavio je da „Služba bezbednosti Ukrajine pokušava da bude prva u ovoj oblasti (besposadnih čamaca) i da u tome i uspeva.

СБУ показала тестування першого дрону «Sea Baby» із тих, на які донатили українці

U redovima Službe su obučeni jedinstveni stručnjaci za površinske bespilotne letelice koji su sposobni da dodatno unaprede i uvećaju napore na čišćenju Crnog mora od neprijatelja. Naš zadatak je da uništimo okupatore i približimo pobedu”.

Prvi dron iz ove serije, nazvan „Avdijevka (Avdiivka) u čast grada u Donjeckoj oblasti koji su ruske snage zauzele u februaru“, trenutno je na pomorskim ispitivanjima. Razvojni tim SBU će tokom procesa testiranja prilagoditi brodsko naoružanje, specijalno dizajnirano za višenamenske platforme.

Brigadni general SBU sa pseudonimom Hunter izjavio je da novi Sea Baby 2024 ima poboljšane tehničke karakteristike, veću borbenu i manevarsku sposobnosta nosiće multifunkcionalnu platformu za različito oružje. U stanju je da isporuči skoro 1000 kg eksploziva na udaljenosti od preko 1000 kilometara. 

sea baby avdijevka
sea baby avdijevka

Pokazalo se da su ovi napredni dronovi promenili igru u ratu koji je u toku, omogućavajući Ukrajini da uspešno gađa ruska pomorska sredstva, slabeći prisustvo Moskve u Crnom moru.

Grupa 13

Kijev je inače prošlog meseca predstavio specijalno odeljenje operatera bespilotnih površinskih plovila pod nazivom „Grupa 13“. Jedinica je formirana u sastavu Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ukrajine.

Komandant jedinice sa pozivnim znakom „13.“ dao je tada intervju preuzimajući odgovornost za napade na brodove ruske Crnomorske flote. Tada je prema rečima oficira, u napadu na ruski raketni čamac Ivanovec koristili su 10 čamaca, od kojih je 4 ruska posada uništila. Napad se dogodio 31. januara 2024. godine.

Prvi napad Grupe 13 ciljao je izviđački brod Ivan Hurs u jugozapadnim vodama Crnog mora 24. maja 2023. godine. Ovo je bio prvi napad na ruski brod daleko od morskih luka. Ukrajinski čamci su prethodno gađali Sevastopoljski zaliv, gde je raspoređena ruska Crnomorska flota.

Uprkos tvrdnjama ’13.’, napad na brod Ivan Hurs nije se mogao nazvati uspešnim. Kao rezultat operacije, tri čamca su uništena, a brod se, prema tvrdnjama Rusa, vratio u Sevastopolj bez značajnijih oštećenja.

Ukrajinski oficir je tada tvrdio da su njegovi borci dva puta napali ruski patrolni čamac Sergej Kotov. Prema izveštajima i zvaničnim tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, Sergej Kotov je tri puta bio na meti ukrajinskih dronova 25. jula, 1. avgusta i 5. septembra 2023. Nijedan od napada nije završen ukrajinskom pobedom, sve do napada odigranog 5. marta. Sergej Kotov je potopljen dronovima Magura V5.

Konačno, Grupa 13 je tvrdila da je potopila dva ruska desantna čamca kod Černomorskog. Napad o kome je reč verovatno se dogodio 10. novembra 2023. godine, kada su četiri ukrajinska bezposadna čamca ušla u zaliv Uzkaja na Krimu, gde se nalazi jedna od baza ruske Crnomorske flote u Černomorskom.

Zaista, ukrajinski bespilotni čamci predstavljaju veliku pretnju za rusku mornaricu koja deluje u regionu Crnog mora i pored nabrojanih promašaja, postili su i značajan uspeh.

Ukrajinski napadi su Kijevu već doneli nekoliko pobeda; a idalje čekamo da vidimo da li će i na koji način ruska vojska uspeti efikasno da zaštiti vojne objekte od ukrajinskih dronova i da odbije njihove napade.

Morska beba

O ukrajinskim „Morskim bebama“ se do skoro malo znalo. Sve informacije o ovom dronu potiču iz izvora SBU. Naime, Služba bezbednosti Ukrajine je na američkoj televizijskoj mreži CNN prikazala video snimak napada eksperimentalnog ukrajinskog pomorskog drona na Krimski most, izveden 17. jula 2023.

Tada je prvi put otvoreno prikazan uređaj koji se koristio za izvođenje napada – specijalni nadvodni dron „Sea Baby”. Do tada su masovni mediji pretpostavljali da su napadi na ruske vodene objekte izvođeni dronovima „Magura“.

No, načelnik SBU Vasil Maljuk je u intervjuu za CNN rekao da je dron korišćen za udar na most rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon početka sukoba širokih razmera. „Bespilotni čamci su razvijeni isključivo od strane SBU, bez učešća privatnih kompanija“, izjavio je tada Maljuk.

nadvodni dron samoubica morska beba
nadvodni dron samoubica morska beba

Iz istog intervjua saznali smo da se morski dronovi proizvode u jednoj od ukrajinskih podzemnih fabrika te da su na inicijativu osoblja nazvani „Sea Baby“. Pri tome, „sve taktičko-tehničke karakteristike „Morske bebe“ su navodno bile superiornije u odnosu na Maguru“.

Navedimo da „Magura” ima brzinu krstarenja od 22 čvora (40,7 km/h) i maksimalnu brzinu od 42 čvora (skoro 78 km/h). Domet delovanja je 450 nautičkih milja, što je oko 833 km. 

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version