Naslovna Novosti Rusi: ​​Svako nuklearno oružje koje se donese u severnu Evropu „biće uključeno...

Rusi: ​​Svako nuklearno oružje koje se donese u severnu Evropu „biće uključeno na listu legitimnih meta“

3
svedska nato
svedska nato
google news

Švedska se može formalno pridružiti NATO-u već danas, u četvrtak, 7. marta, izjavila su za Politiko dva zvaničnika upoznata sa procesom, ali tačno vreme ulaska zavisi od brzine registracije Mađarske u Vašingtonu koja potvrđuje ponudu Švedske.

Švedski premijer Ulf Kristerson i ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem već su pojurili u Vašington. Dokumentacija o pristupanju Švedske će zvanično biti dostavljena američkom Stejt departmentu, čime će se proces zvanično okončati.

Kasnije, 11. marta, biće upriličeno i svečano podizanje zastave, koje je zakazano u sedištu Alijanse na periferiji Brisela za ponedeljak u podne. Događaj će svečano obeležiti pristupanje, rekli su zvaničnici.

Švedska je prošle nedelje postala 32. član pakta nakon što je mađarski parlament izglasao odobrenje za članstvo, više od 600 dana nakon što su Skandinavci predali svoj zahtev. Novi predsednik Tamaš Suljok potpisao je akt u utorak, odmah nakon polaganja zakletve.

Rusija: Svako nuklearno oružje koje se donese u severnu Evropu „biće uključeno na listu legitimnih meta“

Rusija je veoma nezadovoljna ovom novom situacijom i pokušava da odvrati NATO države. Pristupanje Švedske se može smatrati za strateškim udarcem na Moskvu.

b61 13 nuklearna bomba
B-61-13 nuklearna bomba u posedu SAD

Baltičko more se pretvara u jezero NATO-a, a Alijansa sada može efikasnije da prati ruske pomorske pokrete. Švedska takođe ima dobro naoružanu vojsku i naprednu industriju oružja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, poznata po svojim otvorenim izjavama, rekla je da će, ako se pojave nuklearni objekti u nordijskim zemljama, oni postati legitimne mete u slučaju sukoba Rusije i NATO-a.

„Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da će takvi objekti predstavljati izvor direktne pretnje i da će, naravno, neminovno biti uvršteni na listu legitimnih ciljeva utvrđenih scenarijem direktnog vojnog sukoba naše zemlje i NATO“, rekla je Zaharova, a citira TASS.

Ona je istakla da bi bezbednost zemalja koje imaju nuklearno oružje mogla da pretrpi štetu.

U Holandiji počela rasprava o “posledicama ruskog nuklearnog udara”

U svetlu pogoršanja međunarodne situacije i rastućih tenzija u odnosima sa Rusijom, holandski parlamentarci Tijeri Bode i Pepijn van Hauvelingen izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne nuklearne pretnje Moskve.

U zvaničnom zahtevu upućenom holandskoj vladi, zvaničnici su tražili procenu mogućih posledica po zemlju u slučaju ruske upotrebe nuklearnog oružja, posebno zainteresovani za scenario koji uključuje upotrebu jednog od najmoćnijih oružja Ruske Federacije nad gradom Utrehtom.

sarmat na nepoznatoj lokaciji
sarmat na nepoznatoj lokaciji

Parlamentarci su postavljali pitanja o očekivanim civilnim žrtvama i razmerama razaranja koje bi moglo da usledi nakon takvog nuklearnog napada. Pored toga, Bode i Hauvelingen su izrazili interesovanje za implikacije moguće upotrebe raketnog sistema Sarmat, poznatog i kao Satan-2 u NATO, zbog svog ogromnog destruktivnog potencijala.

Ovaj potez holandskih političara odražava visok stepen zabrinutosti evropskih zemalja zbog opasnosti od nuklearnog rata i potrebe da se procene rizici po nacionalnu bezbednost, posebno u kontekstu ishitrenih akcija protiv Rusije.

3 KOMENTARA

  1. Тако и ти “лајеш” а прича ти је празна…
    Има један ВЕЛИКИ проблем у твојој причи а то су интерконтиненталне балистичке ракете, које се лансирају или из силоса или са МЗКТ камиона, као и са стратешких подморница..
    Период Кубанске кризе са почетка шездесетих јесте и период када интерконтиненталне ракете домета преко 5500 километара нису постојале.
    И најбитније од свега јесте чињеница да тим ракетама не треба ВИЗА за САД, као и да сигурно стижу на своје одредиште..
    Русија има најновији нуклеарно арсенал на планети; РС-24, Р-30, Авангарде, а одскоро и РС-28…

    1
    1
  2. Amerika nekada je zbog ruskih raketa na Kubi htela u rat a rusi prave spiskove.

    Zato danas i jedna Slovenija salje oruzije protiv Rusije jer ste postali cirkus pijanaca!

    7
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version