Naslovna Novosti Amerikanci na Bliski istok poslali nekoliko oklopnih Stryker-a naoružani laserima od 50...

Amerikanci na Bliski istok poslali nekoliko oklopnih Stryker-a naoružani laserima od 50 kilovata

0
de mshorad stryker
de mshorad stryker
google news

Američka vojska je nedavno poslala četiri prototipa oklopnih transportera Stryker sa laserskim sistemima od 50 kilovata na Bliski istok radi testiranja u stvarnom svetu.

“Ovo je prototip, ali želimo da eksperimentišemo u stvarnim uslovima. Da li je 100 posto spreman? Hoće li raditi savršeno?

Verovatno ne, ali učićemo iz toga,” rekao je u intervjuu za Breaking Defense novi zamenik načelnika Generalštaba vojske SAD, general Džejms Džejms Mingus.

Ovi prototipovi su stigli u područje Centralne komande SAD (USCENTCOM) početkom februara i počela su početna testiranja, ali bez bojevog pucanja.

“Kada to urade, može potrajati nekoliko meseci za obradu zapažanja koja mogu dati informacije o razvoju tehnologije i odlukama o nabavci,” precizirao je on.

Ove vrste oklopnih vozila sa montiranim laserima trebalo bi da se u budućnosti koriste kao sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa za obaranje raznih dronova, lutajuće municije, minobacačkih, artiljerijskih granata i malih projektila.

“Naši laseri visoke energije su veoma osetljivi na vremenske uslove. Zato mislim da bi ovo bila odlična laboratorija, jer svaki put kada dođe do peščane oluje, svaki put kada se ovako nešto desi, počinje da menja fiziku svetlosnih čestica koje zapravo emituju taj snop,” dodao je general.

Primećeno je da proliferacija bespilotnih letelica na bojnom polju u Ukrajini i Crvenom moru ubrzava razvoj i uvođenje novog naoružanja za njihovo uništavanje. Istovremeno, konstantno se postavlja pitanje cene projektila u odnosu na presretnuti cilj, a to bi trebalo da bude rešeno upotrebom laserskih sistema.

laser ilustracija
laser ilustracija

Ukoliko se uređaji usmerene energije kao što je DE M-SHORAD pokažu efikasnim, to će otvoriti mogućnost značajnog smanjenja troškova uništavanja cilja, zaključuju mediji.

Inače, vojska SAD već odavno testira lasersko oružje na Bliskom istoku. Još 2021. godine, Američka mornarica testirala je novo lasersko oružje u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije, pogodivši plutajuću metu, navodilo se tada u saopštenju američke vojske.

Test laserskog oružja sproveo je USS Portland (LPD 27), koga je još 2018. američka kancelarija za pomorska istraživanja odabrala da bude opremiljen najsavremenijom tehnologijom.

Prema američkoj vojsci, i tada se Bliski Istok smatrao za savršenu lokaciju: „Geografija, klima i strateški značaj regiona nude jedinstveno okruženje za tehnološke inovacije“, navodilo se u saopštenju mornarice.

Američka vojska je prvi put oborila dron koristeći laser još 1973. godine tokom testova u vazduhoplovnoj bazi Kirtland u Novom Meksiku.

M1126 Stryker u Ukrajini

Stryker, koji je razvio General Dynamics Land Systems-Canada za američku vojsku, može da obezbedi zaštićeni transport za dve posade i pešadijski odred od devet ljudi.

Sa pogonom 8×8 vozilo je teško 19 tona, a sa dodatim keramičkim oklopom pruža sveobuhvatnu zaštitu od 14,5×114 mm. Može biti naoružan daljinski upravljanom oružanom stanicom Protector sa mitraljezom 12,7 mm M2 Browning, bacačem granata 40 mm Mk 19 ili mitraljezom 7,62 mm M240 zajedno sa protivtenkovskim vođenim projektilima FGM-148 Javelin.

unisteni m1126 stryker u rejonu sela rabotino
unisteni m1126 stryker u rejonu sela rabotino

SAD su poslale 90 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao deo paketa vojne pomoći koji uključuje i 59 borbenih vozila pešadije M2A2 Bradley sa brojnim drugim oružjem i municijom.

Stryker je imao za cilj da nadoknadi neke od gubitaka Ukrajine u opremi. Međutim, oni nisu pružili posebnu prednost na bojnom polju jer su ranjivi na većinu protivtenkovskog oružja koje danas služi ruskoj vojsci.

Brojna strana oklopna vozila, uključujući i američki Strajker, dokazali su da imaju solidnu zaštitu posade, te ukrajinski vojnici često prežive udar, međutim tek treba da dokažu svoju efikasnost u borbenim dejstvima na ukrajinskim ratištima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version