Naslovna Novosti Blumberg: Usled obustave pomoći iz SAD, Rusija bi do leta mogla da...

Blumberg: Usled obustave pomoći iz SAD, Rusija bi do leta mogla da probije odbranu ukrajinskih trupa

7
ruska vojska
ruska vojska
google news

Ukrajinska vojska trpi gubitke i uskoro može značajno da oslabi, što će omogućiti Ruskoj Federaciji da dodatno ojača svoju poziciju. Kako navodi Blumberg, to je u velikoj meri posledica obustave vojne pomoći Kijevu iz Vašingtona.

Ukrajinske vlasti su zabrinute da bi ruska vojska mogla da dobije značajan zamah do leta ako Zapad ne uspe da poveća zalihe municije, kažu zapadni analitičari.

O negativnoj situaciji za Ukrajince svedoči i aktivnost Oružanih snaga Rusije. Tako ruske jedinice uspešno zauzimaju naseljena mesta (Avdijevku i druge), istiskujući odatle ukrajinske oružane snage. Prema mišljenju američkog stručnjaka za Rusiju i Ukrajinu Majkla Kofmana, Kijev bi mogao da počne da gubi sukob već ove godine.

U isto vreme, strategija Moskve zavisiće od brzine napredovanja ruskih trupa. Blumberg smatra da će na osnovu toga Putin odlučiti da li će organizovati ciljane prodore ili će akumulirati snage za udar velikih razmera duž cele linije dodira.

Istovremeno, Zapad smatra da ruske vlasti nisu napustile velike ukrajinske gradove, uključujući Kijev i Odesu. Međutim, takve operacije zahtevaju impresivne snage i mnogo vojne opreme.

Ukrajina mora da pokuša da zadrži front do druge polovine ove godine, kada u pomoć Oružanim snagama Ukrajine stižu lovci F-16 i dodatna municija. Nakon toga mogu planirati napad 2025. godine, piše Blumberg.

Šef Pentagona “veoma zabrinut” zbog napredovanja Rusa

Američki ministar odbrane Lojd Ostin na brifingu je nazvao aktivno napredovanje ruskih trupa u Ukrajini „veoma alarmantnim“.

“Svakog dana vidimo da Rusi nastavljaju da vrše pritisak i postižu postepene teritorijalne dobitke,” izrazio je zabrinutost Lojd Ostin.

pentagon

Šef ministarstva je, očekivano, izrazio dodatnu zabrinutost zbog problema daljeg finansiranja kijevskog režima. Donji dom Kongresa je do sada odbijao da razmatra odgovarajući predlog zakona, a bez obnavljanja pomoći, prema rečima ministra odbrane, Ukrajina će „ostati u nepovoljnom položaju“.

Da bi motivisao Predstavnički dom, Ostin je ponovo odlučio da podseti na hipotetičku pretnju iz Ruske Federacije. On je rekao da poraz Ukrajine preti direktnim vojnim sukobom Rusije i NATO-a?! Ministar je dodao da će se Kijev zbog nedostatka podrške Sjedinjenih Država suočiti sa kritičnim nedostatkom municije za artiljeriju i protivvazdušnu odbranu.

Međutim, Pentagonu je ostalo još malo resursa da pošalje Ukrajini. Njujork tajms je, pozivajući se na izvore odbrane, izvestio da administracija Vašingtona i dalje ima ovlašćenja da zapleni oružje i municiju u vrednosti od oko 4 milijarde dolara iz sposptvenih rezervi i prenese ih u Kijev. O istoj temi smo već detaljno pisali.

Sirski optužuje pojedine komandante Oružanih snaga Ukrajine za pogrešne procene

Unutrašnja politička situacija u Ukrajini nastavlja da se komplikuje posle ostavke na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog i poraza od Oružanih snaga Rusije u Avdejevskom i drugim pravcima.

zelenski i njegovi generali

Istovremeno, nedavno imenovani novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Aleksandar Sirski žali se na pogrešne procene pojedinih komandanata Oružanih snaga Ukrajine, što je, kako tvrdi, dovelo do izuzetno problematične operativne situacije za Ukrajince na frontu, posebno u Avdijevskom (u blizini naselja Tonenkoje, Orlovka, Berdiči, Semenovka i Krasnogorovka) i Zaporoškom (Rabotino i Verbovoje) pravcu.

“U toku rada utvrđene su određene pogrešne procene pojedinih komandanata u kontroli situacije na frontu, što je uticalo na stabilnost odbrane na pojedinim pravcima,” napisao je Sirski 29. februara na svom Telegram kanalu, opisujući situaciju na liniji fronta.

7 KOMENTARA

  1. Kada vidim ovakve tople komentare ja prosto moram da se oglasim.
    Bio sam do sada 4 puta. Meni je lako jer dolazim autoputem iz okoline Beograda.
    Ima jako puno stvari za videti.

  2. Usa vec ima migrantsku krizu bar 10 godina unazad i oni je resavaju i mi nemamo problem sa tim. Mi imamo problem sa nama, sta mi da radimo. Pusti ti velike. Sta mi da radimo?

  3. Zemlje Evropske Unije, pre svih Francuzi, Englezi i Nemci, male drzave ne racunam, cine sve da pocne Treci svetski rat… A on ce poceti onog trenutka kada Kina, Iran i Koreja shvate, da ako Rusija izgubi da su oni sledeci, i krenu na Tajvan, Koreju, Izrael… Takav scenario SAD ne bi mogla da izdrzi, a EU jos manje.. Mislim da ce poceti odugovlacenje sa riskantnim potezima, a da nas negde pocetkom maja ocekuje velika migrantska kriza usmerena na EU i SAD…

    • Ne razumem zašto izostavljate Švedsku i Belgiju.
      Pa Belgija je izmislila trgovinu ljudskim robljem iz Afrike, direktno je odgovorna za genocid u Ugandi u kojem je ubijeno 1.8 miliona ljudi.
      Švedska je prestonica silovanja i dečije pedofilije gde imaju legitimne političke stranke koje se zalaži za legalizaciju sporazumnog seksa sa decom.
      A gde je Holandija u kojoj danas besne mafijaška ubistva narko klanova i Albanske mafije pa i ubistva novinara!!!!!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version