Naslovna Novosti Retko: visokoprecizna municija „Krasnopolj“ uništila ukrajinski PVO sistem „Buk-M1“

Retko: visokoprecizna municija „Krasnopolj“ uništila ukrajinski PVO sistem „Buk-M1“ [VIDEO]

1
krasnopolj udara po pvo sistemu buk m1
krasnopolj udara po pvo sistemu buk m1
google news

Ruska vojska uništila je hangar u selu Hoten u Sumskoj oblasti Ukrajine, koji su kako tvrde, ukrajinski borci koristili kao parking za vojnu opremu. Ruski obaveštajci su utvrdili da se u tim prostorijama nalazi PVO sistem Buk-M1, tanker Oružanih snaga Ukrajine i kako navode, više od sedam pripadnika.

Na identifikovani cilj odmah je izvršen artiljerijski udar pomoću visokopreciznog projektila Krasnopolj. Na snimku objavljenom na internetu jasno se vidi kako je po prispeću ove municije došlo do eksplozije, praćene snažnom detonacijom, teška armirano-betonska ploča je čak odletela sa zgrade.

Oprema koja se nalazila u hangaru više ne predstavlja pretnju za rusku vojsku. Prema tvrdnjama ruskih izvora, poginula su i dva ukrajinska policajca koji su se nalazili u blizini jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Treba napomenuti da su ruski obaveštajci u poslednje vreme demonstrirali dobru sposobnost u otkrivanju lokacija velikih jedinica ukrajinske vojske i parkiralištima vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage su pre početka 2022. godine imale oko 70 sistema Buk-M1, a neki od ovih sistema su već nadograđeni na standard Buk-M1-2.

Glavna vojna obaveštajna služba Ukrajine čak tvrdi da veruju kako su im procurele informacije te im je, između ostalog, zato propala prošlogodišnja kontraofanziva. Više o ovoj temi pročitajte u nastavku teksta.

Slični udari se sada izvode u gotovo svim oblastima sukoba u Ukrajini. Pored toga, ruska artiljerija, avijacija i jurišni dronovi redovno prikazuju snimke pogođenih ciljeva u bližoj pozadini linije dodira.

buk m1
buk m1

Usled agresivnije i izuzetno riznične taktike ukrajisnkih PVO trupa, ruska vojska je drastično pojačala suzbijanje operacija PVO odbrane ukrajinskih trupa u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih sistema, uključujući i one koje je Zapad isporučio, poput NASAMS srednjeg dometa i dugog domet MIM-104 Patriot.

Dodajmo da upotreba municije Krasnopolj od artiljerijskih posada značajno povećava verovatnoću pogađanja cilja.

KM-1 155mm artiljerijski vođeni sistem Krasnopolj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

dejstvo krasnopolja
dejstvo krasnopolja

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

Karakteristike

  • Komponente: Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem
  • Domet vatre: min 3 km, max 20 km
  • Dužina projektila: 1300 mm
  • Težina projektila: 51,3 kg
  • Tip bojeve glave: HEF
  • Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg
  • Verovatnoća pogotka:
    • domet do 12 km: 0,8 – 0,9
    • domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7
  • Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

U Glavnoj obaveštajnoj upravi Ukrajine smatraju da je Rusija mogla da primi ofanzivne planove Oružanih snaga Ukrajine

Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov je u intervjuu kanadskim novinarima objasnio neuspeh ukrajinske kontraofanzive činjenicom da je Rusija unapred dobila informacije o planovima Oružane snage Ukrajine.

Budanov je naglasio da ukrajinska strana ima dokaze da je Ruska Federacija bila upoznata sa kontraofanzivnim planovima, što je postalo značajan problem za njihovu realizaciju. S tim u vezi, prema rečima Budanova, preduzimaju se određene mere.

Ovaj komentar je od posebnog interesa u kontekstu ranijih izjava ukrajinskih zvaničnika i samog Budanova, koji su još pre početka leta 2023. godine u medijima i društvenim mrežama aktivno raspravljali o predstojećim akcijama ukrajinskih oružanih snaga, uključujući njihove namere da dođu do granica sa Krimom i krenu južnije.

budanov
budanov

Takve izjave bi mogle biti jedan od razloga zašto su informacije o kontraofanzivnim planovima postale dostupne ruskoj strani.

Kritičari, sa druge strane pak ukazuju na moguću kratkovidost ukrajinskog rukovodstva, koje bi, deljenjem ambicioznih planova u javnom prostoru, moglo nehotice da olakša zadatak ruske obaveštajne službe i komandovanja.

Kao rezultat toga, prema Budanovu, Rusija je uspela da prilagodi svoje defanzivne i kontraofanzivne akcije u skladu sa dobijenim informacijama, što je imalo ulogu u ishodu ukrajinske kontraofanzive.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version