Naslovna Novosti Koliko će brza biti najnovija verzija orla američkog vazduhoplovstva F-15EX Eagle II?

Koliko će brza biti najnovija verzija orla američkog vazduhoplovstva F-15EX Eagle II?

0
f 15ex
f 15ex
google news

Prošlonedeljni aeromiting u Singapuru podstakao je neke da nagađaju da bi najnovija verzija orla američkog vazduhoplovstva mogla da putuje brzinom „skoro 3 maha“.

Portal Drive je ovo izvestio 26. februara, pružajući detalje i razgovarajući sa predstavnicima Boinga i pilotima borbenih aviona Boeing F-15EX Eagle II.

Publikacija napominje da je u isto vreme bivši probni pilot F-15 vazduhoplovstva i sadašnji programski menadžer Eagle II Rob Novotni iz Boinga govorio medijima o „čistoj“ konfiguraciji F-15EX, odnosno bez ikakvih spoljnih pilona, municije ili senzora.

Prema njegovim rečima, lovac ima maksimalnu brzinu od 2,9 maha, što je ekvivalentno 2.225 milja na sat iznad nivoa mora.

Međutim, Boing je kasnije objasnio da je došlo do nekog nesporazuma u ​​vezi sa najvećom brzinom Eagle II koji je rezultat „opsežnog dvosmernog razgovora“ tokom brifinga za štampu.

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu

Istovremeno, kompanija je objasnila da „čista“ konfiguracija može da ubrza do brzine od 2.497 maha, ali to ne znači da lovac ne može potencijalno da premaši ovu cifru zahvaljujući snazi svoja dva General Electric F110-GE-129 motora, od kojih svaki razvija potisak od 29.500 lbs pri punom naknadnom sagorevanju.

Međutim, malo je verovatno da će piloti koji će leteti na F-15EX iskusiti brzine blizu 2,5 maha, piše u publikaciji, naglašavajući da letenje u „konfiguraciji aeromitinga” nema ništa zajedničko sa pravim borbenim naletom sa municijom i konformnim rezervoarima za gorivo.

Štaviše, publikacija je početnu izjavu šefa programa F-15 nazvala „misterioznim aspektom“, pošto je postavljeno pitanje toplotnog opterećenja.

“Kako F-15, koji nikada nije bio dizajniran da postigne tu brzinu, a kamoli da održi maksimalnu brzinu od oko 2,5 maha, može da preživi pri tim brzinama?”, pitaju se.

Pilot F-15E Strike Eagle, koji je bio opremljen sa motorima Pratt & Whitney F100-PV-220, od ​​kojih je svaki proizvodio približno 23.500 funti potiska, kao i sa snažnijim motorima F100-PV-229, od kojih je svaki proizvodio oko 29.000 funti potiska, naveo neke detalje.

U avionu kojim sam leteo, sve je počelo da se topi oko 2 maha. Okvir aviona i pogonska jedinica su više nego sposobni [da dostignu brzine veće od 2,5 Maha]. Boje, antene itd su druga priča, rekao je.

Zauzvrat, bivši pilot F-5C Pol Vudford rekao je da je najveća brzina koju je postigao 2,21 maha.

Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu

Mislim da bi EX sa dodatnim potiskom od boljih motora mogao biti malo brži, ali opet ima isti okvir aviona i bolju nadstrešnicu sa dva sedišta. Tako da sumnjam da će iko ikada videti brzine veće od 2,2 Maha. I to samo na nekoliko sekundi, jer će ostati bez goriva, dodao je Vudford.

Drugi bivši pilot F-15C rekao je da je uspeo da ubrza jedan od lovaca do 2,25 maha na visini. Što se tiče izgleda za F-15EX u redovnom radu, čak i sa većim potiskom neminovno će imati problema sa grejanjem i usisima vazduha. Operativni avioni retko mogu da dostignu brzinu iznad 2,3 maha.

Moraćemo da sačekamo i vidimo kakvo će tačno oružje F-15EX na kraju dobiti na liniji fronta izvan onoga što je već sada sposobno da nosi.

Međutim, nema sumnje da će i dalje impresivna maksimalna brzina biti važan deo njegovih mogućnosti, iako će biti malo skromnija od nedavno reklamirane brojke od 3 maha, saželi su mediji.

Podsetimo, modernizovani lovac F-15EX Eagle II u svojoj konačnoj konfiguraciji izvršio debitantski let u novembru mesecu 2023. godine, a stručnjaci američkog vazduhoplovstva i Boinga proučavaju podatke dobijene tokom operativnih ispitivanja lovca F-15EX Eagle II.

Ratno vazduhoplovstvo SAD ima dva probna lovca F-15EX Eagle II. Baziraju se na avionima Kraljevskog vazduhoplovstva Bahreina. Boeing planira da isporuči prvih šest lovaca u konačnoj konfiguraciji kupcu do kraja prvog kvartala fiskalne 2024. Četiri od njih će ići na Floridu, a još dva u Oregon.

F-15EX je važan, ali skup program za američko vazduhoplovstvo. Nedavno je otkriveno da će prosečna cena po avionu u prvoj seriji biti 90 miliona dolara, što znači da će biti 7,5 miliona dolara skuplji od već preskupog F-35A Lightning II.

Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu

Unapređeni lovac je već pokazao sposobnost da nosi tri projektila JASSM i desetak raketa AMRAAM. Osim toga, avioni F-15EX mogu u budućnosti postati nosioci hipersoničnog naoružanja, ukoliko SAD uspe konačno da napravi barem jedno funkcionalno.

Inače, Eagle 2 je u januaru mesecu 2023. godine završio uspešni raketni test koji je približio letelicu da nosi više projektila vazduh-vazduh nego bilo koji drugi lovac USAF-a.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version