Naslovna Novosti F-15EX Eagle II koštaće 7,5 miliona dolara više od lovca pete generacije...

F-15EX Eagle II koštaće 7,5 miliona dolara više od lovca pete generacije F-35A Lightning II

2
f 15ex
f 15ex
google news

Američko vazduhoplovstvo će platiti više za modernizovane avione F-15EX nego za lovce pete generacije F-35A.

Američko vazduhoplovstvo potvrdilo je novinarima da je Boingu 28. septembra 2023. dodeljen ugovor za tri serije unapređenih lovaca F-15EKS Eagle II generacije 4.5++. Cena po avionu iznosila je 90 miliona dolara, a ta cifra će rasti u narednim serijama, piše Breaking Defense.

Program Eagle II će se verovatno suočiti sa kritikama. Ovo neće biti iznenađenje, jer će F-15EX biti skuplji za 7,5 miliona dolara od već preskupog lovca pete generacije F-35A. Očekuje se da će kritičari apelovati na američko vazduhoplovstvo da se fokusira na Lightning II.

Međutim, treba napomenuti da je predviđeni radni vek svakog F-15EX biti 20.000 sati, u poređenju sa 8.000 sati kod F-35. To znači da bi Vazduhoplovstvo trebalo da kupi tri F-35A da bi nakupili isti broj sati kao jedan F-15EX.

Dakle, cena F-15EX će početi od 90 miliona dolara u Lotu 2 i porasti na 97 miliona dolara u Lotu 3. Nakon toga, avioni će malo pojeftiniti. Lovci četvrte serije koštaće američki budžet 94 miliona dolara po jedinici.

Troškovi u poređenju sa Lotom 1 će se povećati za više od 10 odsto. Prvih šest aviona, uključujući dva testna, koji su već predati američkom vazduhoplovstvu, procenjeni su na 80,5 miliona dolara po jedinici.

Drugu i treću partiju činiće 12 aviona, dok će četvrtu činiti 24 jedinice. Isporuke serije 4 su planirane za 2026. Ukupna cena 48 lovaca F-15EX Eagle II iznosi 3,9 milijardi dolara. Treba napomenuti da su sve cene u dolarima odgovarajuće godine, prilagođene inflaciji.

f 15ex 1
F-15EX

Inače, Eagle 2 je u januaru mesecu 2023. godine završio uspešni raketni test koji je približio letelicu da nosi više projektila vazduh-vazduh nego bilo koji drugi lovac USAF-a.

Leteći iznad Meksičkog zaliva, dva aviona F-15EX Eagle 2 iz 96. testnog krila službe ispalila su projektile sa svojih novih oružanih stanica, poznatih kao stanice 1 i 9, tokom testa krajem novembra prošle godine, navodi se u saopštenju za javnost od strane vazduhoplovne baze Eglin 4. januara.

„Uspešno korišćenje ovog oružja je veliki korak u demonstriranju raketnog kapaciteta aviona Eagle II od 12 raketa vazduh-vazduh“, saopštili su iz USAF-a, napominjući da su pre F-15EX Eagle 2, modeli aviona F-15 mogli da nose osam raketa vazduh-vazduh, dok Eagle 2 nosi četiri dodatne raketne stanice koje se nalaze prema vrhovima krila.

F-15EX će takođe nositi više projektila od ostalih borbenih aviona u floti USAF-a, kao što su F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor i F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, koji mogu da prime do šest, osam, odnosno šest projektila.

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu
F-15EX

Prema saopštenju Eglin AFB, avioni Eagle 2 su uspešno lansirala rakete na odvojenim prolazima protiv ciljanog drona.

F-15EX Eagle II

F-15EX je unapređena verzija borbenog aviona F-15E Strike Eagle, razvijenog od strane kompanije Boeing za Američke vazduhoplovne snage (USAF). Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o F-15EX:

  1. Pozadina:
    • F-15EX je evolucija serije F-15, koja je decenijama bila čvrst oslonac u floti Američkih vazduhoplovnih snaga.
    • Dizajniran je da dopuni i eventualno zameni starije modele F-15C/D.
  2. Višenamenske mogućnosti:
    • F-15EX je dizajniran kao svestran i sposoban višenamenski borbeni avion, sposoban za izvođenje misija vazdušne superiornosti, napada na ciljeve na zemlji i elektronskog ratovanja.
  3. Unapređenja i modernizacija:
    • Uključuje razna tehnološka unapređenja i modernu avioniku, čineći ga sposobnijim i otpornijim u savremenim izazovnim okruženjima.
  4. Napredna avionika:
    • F-15EX je opremljen najnovijim sistemima za misije, radarom i uređajima za elektronsko ratovanje, pružajući unapređenu situacionu svest i borbene sposobnosti.
  5. Nosivost i dolet:
    • Ima značajnu nosivost i može nositi različite vrste vazduh-vazduh i vazduh-zemlja municije.
    • Ovaj avion ima povećan dolet, omogućavajući mu operacije na većim udaljenostima.
  6. Operativna fleksibilnost:
    • F-15EX je dizajniran za rad u okruženju mrežnog ratovanja, omogućavajući saradnju sa drugim platformama radi poboljšane efikasnosti misija.
  7. Kompatibilnost i zajednička upotreba:
    • Koristi zajedničke karakteristike sa postojećom flotom F-15, što može pojednostaviti logistiku, održavanje i obuku.
  8. Rešenje efikasno u troškovima:
    • F-15EX se smatra ekonomičnim rešenjem za Američke vazduhoplovne snage, pružajući napredne sposobnosti po relativno nižim troškovima u poređenju sa razvojem potpuno novog aviona.
  9. Isporuka:
    • Prva dva aviona F-15EX isporučena su Američkim vazduhoplovnim snagama u martu 2021.
    • USAF planira nabavku više F-15EX aviona radi modernizacije i održavanja borbene spremnosti.

2 KOMENTARA

  1. to će svakako biti bolji avion od najvećeg promašaja F35… ali hipersonicno oružje je odavno glavna tema, a kauboji to još uvek mogu da sanjaju i da ugnjetavaju slabije. Slava Rusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version