Naslovna Novosti Ukrajinska kontraofanziva propala zbog izdaje vojnog vrha ili sposobnosti ruskih špijuna?

Ukrajinska kontraofanziva propala zbog izdaje vojnog vrha ili sposobnosti ruskih špijuna?

0
zelenski volodimir
zelenski volodimir
google news

Volodimir Zelenski je 25. februara na forumu „Ukraina 2024“ u Kijevu  izjavio kako Ukrajina ima jasan plan za novu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, dodajući da ne može javno da iznosi detalje.

Kijevske trupe su prošle godine izvele kontraofanzivu, ali nisu bile u stanju da probiju unapred pripremljene ruske odbrambene linije na jugu i istoku.

„Postoji plan (za kontraofanzivu), plan je jasan, ne mogu da vam kažem detalje“. U daljem izlaganju, napomenuo je da je „ vojni potres koji je doveo do smene šefa ukrajinske vojske (Zalužnog) bio povezan sa novim planom akcije na bojnom polju.

Ovaj plan se odnosi na promenu rukovodstva,  već ima odgovarajućih promena. Biće pripremljeno nekoliko planova zbog curenja informacija“. No, ukrajinski predsednik nije rekao kako je do tog curenja došlo.

Zelenski je takođe naveo da su rotacije trupa od ključne važnosti za ratne napore i da Ukrajina treba bolje da pripremi svoje rezervne snage.

Svi mediji podvlače reči Zelenskog da su planovi Kijeva da sprovede kontraofanzivu prošle godine procureli i da su završili „na stolu u Kremlju“ pre nego što je operacija uopšte počela. U daljem izlaganju, Zelenski po prvi put od početka rata progovorio o broju palih ukrajinskih vojnika. Prema njegovim rečima, za 2 godine borbi poginulo je 31.000 vojnika!

Govor ukrajinskog predsednika uneo je niz nedoumica. Kao prvo, iz njegovih reči se može nslutiti da se najviši vojni vrh, na čelu sa inače popularnim generalom Zalužnim, u najmanju ruku posredno optužuje za špijunažu i veleizdaju.

Ako u ovome ima trunke istine, postavlja se pitanje šta je dve godine radio inače veoma sposobni GUR, svestrdno pmagan vojnim obaveštajnim službama svih NATO članica, na prvom mestu SAD i Velike Britanije?

Da li je Viktorija Nuland tokom svoje zadnje poste Kijevu olitičkom vrhu dostavila nove obaveštajne podatke? Drugo, navedeni broj palih boraca ipak deluje malo nerealno bez obzira što smo svesni da se ovi podaci u ratu uglavnom strogo kriju.

Naime, Politico je samo dva dana ranije izneo sagledavanje analitičara, aktivnih oficira i vojnih stručnjaka o viđenju daljeg toka rata.

Prema ovoj analizi, ukrajinska vojska procenjuje da je zauzimanje Avdijevke koštalo Rusiju 47.000 vojnika. Istovremeno, Volodimir Zelenski je sa svoje strane procenio da je Rusija izgubila sedam ljudi na svakog ubijenog Ukrajinca.

To bi, prema nekoj analogiji, značilo da su Ukrajinci kod Avdijevke izgubili 6700 boraca. Ako poverujemo rečima Zelenskog od 25 februara, onda je Ukrajina od početka rata, samo kod Avdijevke izgubila 22% vojnika!

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version