Naslovna Novosti Prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od Avdijevke; Rusi zauzeli Stepovoje, Lastočkino...

Prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od Avdijevke; Rusi zauzeli Stepovoje, Lastočkino i Severnoje

0
prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od avdijevke rusi preuzeli kontrolu nad tri sela
prva linija ukrajinske odbrane pala zapadno od avdijevke rusi preuzeli kontrolu nad tri sela
google news

Oružane snage Ukrajine se povlače u pravcu Avdijevke. Odbrambena linija ukrajinske vojske Stepovoje-Lastočkino-Severnoje zapadno od grada potpuno je uništena. Ukrajinske snage su izgubile kontrolu nad ovim selima.

Stepovoje

Prvi izveštaji o ruskoj kontroli sela Stepovoje (Petrovskoje) severno od Avdijevke stigli su u popodnevnim satima 23. februara. Rusko Ministarstvo odbrane tek treba da zvanično potvrdi potpunu kontrolu naselja, gde se operacija čišćenja nastavlja.

U međuvremenu, povlačenje ukrajinske grupacije iz Stepovoja potvrđuju različiti ruski, ukrajinski i strani vojni izvori. Po svemu sudeći, bitka za Stepovoje traje od oktobra 2023. godine, a završena je pobedom Rusije.

Ruska vojska je izvršila napad na Stepovoje u pokušaju da preseče puteve koji služe za prebacivanje vojnih zaliha ukrajinskom garnizonu u Avdijevki i obuzdaju ukrajinske manevre u regionu. Dugotrajna bitka za selo omogućila je ruskoj vojsci da postigne ove ciljeve i pokrene odlučujući napad na severne ulice Avdijevke.

Nakon što je ruska vojska stekla uporište u selu, Oružane snage Ukrajine (OSU) bile su prinuđene da se povuku u Berdiči, gde opremaju novu liniju odbrane.

Drastičan pad ukrajinske odbrane u regionu rezultat je pobede Rusije u Avdijevki. Na severnom krilu ruska vojska je završila operaciju čišćenja teritorije Koksa i hemijskog kombinata.

Lastočkino

Kao rezultat toga, proširili su zonu svoje kontrole oko velikog industrijskog objekta, preteći Ukrajincima opkoljavanjem njihovog uporišta u selu Lastočkino.

Ukrajinska vojska je 24. februara potvrdila povlačenje svojih snaga iz Lastočkina „kako bi se izbeglo opkoljavanje“ preostalih snaga. Selo je branilo nekoliko ukrajinskih jedinica, među kojima je i ozloglašena 3. odvojena jurišna brigada (bivši neonacistički bataljon Azov).

Dok se ukrajinski vojnici, koji su uspeli da prežive u teškim borbama za Avdijevku i Lastočkino, povlače se u selo Orlovka, na ulicama Lastočkina već se vijore ruske zastave.

Borbe na periferiji sela počele su skoro odmah nakon ruske pobede u Avdijevki. Ukrajinska grupacija u Lastočkinu morala je da se povuče u naselju pod jakom ruskom vatrom. Danas ruska vojska čisti selo, deminirajući ulice kao i područja oko njega, tvrde ruski izvori.

Još jedan snimak iz Lastočkina:

Severnoje

Lastočkino nije bila poslednja ruska stanica tokom proteklog dana. Ukrajinski izvori su uveče 24. februara izvestili o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz sela Severnoje, koje je pretvoreno u uporište sa ciljem da se zaustavi ruska ofanziva na južnom krilu Avdijevke.

Ruski vojni izvori potvrđuju kontrolu nad glavnim delom sela, gde je operacija čišćenja već počela. Oružane snage Ukrajine se povlače u Tonenkoje.

Bilo koji snimak iz Severnojeg tek treba da potvrdi ove izveštaje. S obzirom na napredovanje Rusije u Lastočkinu, položaji ukrajinske grupacije u selu, gde je ruski juriš počeo pre nekoliko dana, naglo su pogoršani.

Zaista, ukrajinska vojna komanda, koja se svim silama trudi da spase dragocene jedinice usred stravičnih gubitaka na svim linijama fronta, teško da će nastaviti besmislenu odbranu u Severnom, kao i na poljima između Severnojeg i Lastočkina.

Rusko Ministarstvo odbrane će verovatno potvrditi rusku kontrolu nad novozauzetim selima na svom redovnom dnevnom brifingu danas, 25. februara.

U međuvremenu, ukrajinska vojska se povlači na novu liniju odbrane u Berdiči-Semenovka-Orlovka-Tonenkoje. Ovo je njihova glavna odbrana u regionu nakon pada Avdijevke.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version