Naslovna Novosti Vesli Klark: „Ako ne zaustavimo Ruse, imaćemo NATO front od 2.500 milja“

Vesli Klark: „Ako ne zaustavimo Ruse, imaćemo NATO front od 2.500 milja“

16
vesli klark
vesli klark
google news

Rat u Ukrajini je u „veoma opasnoj fazi“ i ukoliko u Kongresu ne bude usvojen zakon o dodatnoj pomoći, Ukrajincima će biti izuzetno teško da zadrže čak i trenutne pozicije na istoku zemlje.

Ne samo Harkov i Kijev, već i granice NATO-a mogu biti ugrožene, upozorava penzionisani general američke vojske, dobro poznat i na ovim prostorima, Vesli Klark, bivši komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi.

„Ako donesemo zakon o pomoći i tretiramo Ukrajinu u krizi na način na koji smo se odnosili prema Izraelu 1973. godine, kada smo zapravo uzeli oružje od naših snaga u Nemačkoj i isporučili Izraelu, ako budemo tretirali Ukrajinu na ovaj način i isporučimo pravo oružje na pravim mestima, mogli bismo da stabilizujemo situaciju u kojoj se sada nalazimo. A onda, uz odgovarajuću dodatnu opremu i posle 12-14 meseci rada, postoji šansa da negde uspeju da probiju ruske linije, na Krimu ili u Donjecku. To bi se moglo uraditi “, rekao je Klark, koji je predvodio snage NATO-a na Kosovu.

Ako se to ne dogodi, malo je verovatno da će Ukrajinci moći sami da drže front, kaže Klark.

“Moraju da imaju sredstva modernog ratovanja. Ne možete očekivati da se bore bez nadmoći u vazduhu”, objašnjava sada biznismen Klark.

Rat u Ukrajini je sada u četvrtoj fazi

Prva faza je, kaže Klark, usledila nakon neuspelog napada na Kijev na samom početku invazije u punom obimu, druga je bila pregrupisavanje ukrajinske vojske za kontraofanzivu, treća je bila ukrajinska kontraofanziva sve dok u sadašnjoj etapi pogađa ruske odbrambene položaje.

U ovoj četvrtoj fazi, rat je dostigao tačku u kojoj Ukrajinci moraju da izađu iz pozicionog ratovanja, ali im je potrebno više oružja da bi vodili mobilni rat. Rusi se, pak, posle prvih trzavica spremaju za ofanzivu. Ruske trupe na istoku i gradove poput Harkova i Kijeva deli nekoliko stotina kilometara uglavnom otvorenog terena.

„To je uglavnom krševit, šumovit i otvoren teren. Postoji nekoliko rečnih linija koje treba preći, ali najteži teren je onaj gde se trenutno vode borbe“, rekao je sada biznismen Vesli Klark.

Klark: Oružje obećano Ukrajini nije dovoljno za poraz ruskih snaga

On kaže da su i SAD i njihovi saveznici Ukrajini isporučili dovoljno oružja da je spreči da izgubi, ali nikada dovoljno da dobije rat, da porazi Rusiju.

„Ako će ukrajinska vojska da vodi rat u pokretu, nije joj potreban 31 (američki) tenk i 100 tenkova Leopard. Potrebno je 1-2 hiljade tenkova. Ne treba im 300 vučenih artiljerijskih oruđa, treba samohodna artiljerija; ne treba im 25 F-16, potrebno mu je nekoliko stotina F-16“, rekao je Klark.

Ovo oružje, čak i ako paket pomoći bude odobren, neće stići odmah, tako da Ukrajinci sada moraju da se drže ovih pozicija, dodaje Klark.

Na konferenciji koju je u utorak, 20. februara organizovao “Centar za strateške i međunarodne studije” (CSIS), Klark je izrazio uverenje da su vojni lideri SAD i NATO-a svesni opasnosti da će ruska vojska, ukoliko dođe do kolapsa odbrane Ukrajine, doći do NATO granice u Evropi i tu se neće zaustaviti.

„General Kavoli (komandant savezničkih snaga u Evropi, Kristofer Kavoli) savršeno dobro razume da ćemo, ako ih ne zaustavimo ovde, imati front NATO od 2.500 milja. Jedva smo mogli da upravljamo unutrašnjom nemačkom granicom od 400 milja tokom Hladnog rata. Ne mogu da zamislim šta bi bilo potrebno da se mobiliše NATO snaga ako Ukrajina padne i suočimo se sa pretnjom koja se proteže od Baltičkog do Crnog mora“, rekao je Vesli Klark.

Na pitanje Eliota Koena, šefa strategije u CSIS-u i bivšeg savetnika američkog Stejt departmenta za vreme predsednika Džordža V. Buša, da li je ruska vojska naučila iz svojih prošlih neuspeha, Klark je rekao da bi bila greška suditi o vojnoj moći Rusije prema početnoj fazi rata. Uostalom, rekao je, nije vojska naredila invaziju. Ali kada je vojska preuzela komandu i planiranje operacija, situacija se promenila, a Rusi su se pripremali za odbranu i sada planiraju ofanzivu, rekao je Klark.

Klark na Kosovu

Podsetimo, uporedo sa kosovskim ratnim planovima generala NATO-a Veslija Klarka, nastajali su i poslovni planovi o iskorišćavanju rudnog bogatstva srpske južne pokrajine.

Tako se Klark, iz uniforme američkog generala sa četiri zvezdice, preko noći presvukao u američko-kosovskog japija i osnovao kompaniju „Envidity”.

vesli klark eksploatacija ruda na kosovu
vesli klark eksploatacija ruda na kosovu

Pravo da eksploatiše trećinu teritorije Kosova u potrazi za rudom uglja vlasti Kosova dale su kanadskoj kompaniji „Envidity Energy ltd“, kojoj predsedava penzionisani američki general Vesli Klark, jedan od predvodnika NATO bombardovanja na Srbiju 1999. godine, objavili su i novinari u okviru Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Reporting Project-OCCRP) partnera Balkanske israživačke mreže BIRN.

16 KOMENTARA

  1. Propali bezuspesni general se plasi da se Rusija nece zaustaviti???😂😎. Pa ne plasite se generale,. Srpska stara
    poslovica glasi; Ko od straha mre’ , za dusu mu prde.🤣🤣🤣🤣🤣.

  2. Ovaj nesposobni NATO general, koi nije bio u stanju da porazi jednu malu vojsku na Balkanu, sa svim NATO resursima i to kada je NATO bio na vrhuncu moci. Opet pokazuje neznanje. Eventualni rat sa Rusijom nebi se vodio na liniji fronta , kao sto se vodi u Ukraini moj propali generale, nego bi to bio rat za spasavanje citavih gradova i ugrozenog stanovnistva, koje bi vapili za cistim vazduhom i vodom, pa bi ste doziveli apokalipsu kakvu nikada videli niste u zivotu, tako da biste zaboravili na liniju fronta, doturanje, izvlacenje itd i te budalastine. A jos malo Tramp kada ti dodje, objasnice vam bolje sta je NATO.😂😂😂.

  3. Kakav komad budale, bilo bi jako dobro za Ruse da ga Ukrajinci angažuju u svom generalštabu taj bi ih istrebio za mesec dana svojom taktikom

  4. “…Klark je izrazio uverenje da su vojni lideri SAD i NATO-a svesni opasnosti da će ruska vojska, ukoliko dođe do kolapsa odbrane Ukrajine, doći do NATO granice u Evropi i tu se neće zaustaviti.” / А кад је то Русија идшла даље од својих граница на Запад нек неко наведе један једини пример!? А супротних примера је било неколико пута и то са веома великим разарањима и изгибијама. Руси имају довољно свога и још им требају простори западне Европе и да се са вама прегањају, што би они то чинили – фуј лицемеру и сви западни лицемери! Него је вама стало до русских простора па би сте хтели да Русију покорите и војно и идеолошки. / Људи са Истока увек иду код вас без оружја да раде а ви са Запада увек са оружјем да освајате! То је сва истина овог света!

    • Ne radi se o tome, dozvoli.
      Zapadnjačka propaganda o teritorijalnim pretenzijama Rusije ka Baltičkim državama ili Poljske je samo priprema za teritorijalne pretenzije Divljaka sa razvijenog Zapada ka Arktiku.
      Jer kada Divljaci sa razvijenog Zapada napadnu Arktik, a Rusija krene da se brani, Divljaci sa razvijenog Zapada će medijski da šire propagandu kako su teritorijalne pretenzije Rusije na Arktik – na sebe…

      • Isto smo već videli i mi doživeli istu propagandu Divljaka sa razvijenog Zapada.
        Srbija kao ima pretenzije na na državi kosovo, koje je po međunarodnom pravu i nadasve činjenično, jer nikoga nije briga za Međunarodno pravo, deo Republike Srbije.
        Divljaci sa razvijenog Zapada nikada neće napraviti od Kosova državu.
        Pre će Vojska Srbije tako pregaziti Kosovo* tako da ni jedan Alabanac neće ostati u Srbiji.

    • Molim Vas, gospodine, ne vređajte goveda poredeći ih sa ovom…kreaturom. Uspeo sam da se suzdržim da ga ne nazovem onako kako zaslužuje.

  5. Koja budala! Posle (ne)uspešne agresije na SRJ, umislio je da će imati paradu u Njujorku kao Švarckopf posle Iraka 91/92, a ono – otkaz!. Nije bio sposoban smisliti plan protiv SRJ, a ovde planira pobediti Rusiju. Opet: koja budala!

  6. Da je BIA kao UDBA ili MOSAD taj ratni zlocinac Klark bih odavno bio pokojni kao
    Djureskovic ili Artukovic ( ozbiljne drzave ne prastaju ratne zlocine ). Ali , ko zna
    mozda se nadje novi Arkan da obabi posao brzo i profesionalno .

  7. Њихови ратни злочинци се пензионишу као милионери, а после нашим људима држе лекције, и онда ми морамо наше људе да издамо…

  8. Srbija Veslija Klarka mešetara u ubistvu Jugoslovenskih civila treba da optuži pred međunarodnim sudom za nezakoniti atak. On je ubica i danas huškač za rat u Evropi. Agresiju suzbiti. Dobio veliki novac da ratom formira još jednu albansku državu na Srpskoj teritoriji Oblast kosovo i metohija.Stop

  9. Malo se preračunao general. Neka slobodno doda još jednu nulu, svet se više smiriti neće…

  10. Зашто би Русима пало на памет да иду и освајају (уништавају) државе са којима имају изузетну економску сарадњу?!

    Знамо добро ко живи на ратовима и колонијализму!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version