Naslovna Novosti Rusija preuzima kontrolu nad uporištem Krinki, Ukrajina gubi nadu i u pravcu...

Rusija preuzima kontrolu nad uporištem Krinki, Ukrajina gubi nadu i u pravcu Hersona

0
rusija preuzima kontrolu nad uporistem krinki ukrajina gubi nadu i u pravcu hersona
rusija preuzima kontrolu nad uporistem krinki ukrajina gubi nadu i u pravcu hersona
google news

Ruske vlasti su 20. februara proglasile kontrolu nad selom Krinki koje se nalazi na istočnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Pobeda je proglašena tokom sastanka ruskog predsednika Putina sa ministrom odbrane Šojguom.

Kasnije je isto potvrdio i ruski gubernator Hersonske oblasti. Guverner regiona je podelio snimak marinaca 810. gardijske brigade koji drže rusku zastavu u ruševinama:

Ruski predsednik Putin citirao je izveštaj ukrajinskog general-pukovnika Teplinskog, komandanta Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine, rekavši da je naselje „skoro“, a zapravo u potpunosti, „došlo pod rusku kontrolu“. Ruski predsednik je potvrdio da je nekoliko ukrajinskih vojnika ostalo u razrušenom selu. Ponuđeno im je da se predaju ruskoj vojsci.

Prema rečima ruskog ministra odbrane, nenadoknadivi gubici Oružanih snaga Ukrajine u Krinkima obuhvataju 1.820 poginulih vojnika. Prema njemu, ukupno, OSU su izgubili oko 3,5 hiljada vojnika. Ukrajinska komanda je skoncentrisala veliku grupaciju u Krinkima, koja je uključivala 4 brigade Korpusa marinaca i imala zadatak da dođe do zapadne obale Krima.

Vojni izvori sa fronta potvrdili su da su Oružane snage Ukrajine konačno rasturile svoje trupe duž obala Dnjepra.

Tako je grupacija nagomilana na istočnoj obali radi nastavka desantnih operacija do Krinkija raspoređena duž obale reke, što verovatno potvrđuje kraj stalnih pokušaja da se nastavi krvava bitka za malo uporište na ruskoj istočnoj obali. Zbog toga su se artiljerijski dueli intenzivirali duž cele obale.

Prema poslednjim ruskim izveštajima sa ratišta u Krinkiju, njihove snage su zaista značajno proširile zonu svoje kontrole u ​​toj oblasti, ali se neki ukrajinski vojnici i dalje kriju u podrumima u ruševinama, ne izvodeći gotovo nikakve vojne operacije.

Zamalo su bili odsečeni od ukrajinske grupacije na zapadnoj obali, trpeći od nedostatka zaliha. Čini se da ukrajinska komanda ne može da obezbedi njihovu evakuaciju. Ruski izvori očekuju da će se ukrajinski vojnici na istočnoj obali verovatno predati ruskoj vojsci, ako do sada nisu zarobljeni.

Kao rezultat ruskih udara na ukrajinsku grupaciju na zapadnoj obali, ukrajinske snage su pretrpele značajne gubitke u vojnoj opremi i ljudstvu, tvrde ruski izvori i navode To kao jedan od razloga zašto su OSU bile prisiljene da smanje svoje operacije preko reke.

Ukrajinsko artiljerijsko granatiranje i udari bespilotnih letelica nedavno su smanjeni u Krinkiju.

Moguće je i da je ukrajinska vojna komanda odlučila da neke snage iz Hersonske oblasti prebaci na druge pravce, gde ruska vojska navaljuje na ukrajinsku odbranu.

Putin je 14. decembra tvrdio da su Oružane snage Ukrajine „gurnule svoje ljude u Krinki samo radi njihovog istrebljenja“, a vojska je to nazvala „jednosmernim putem“.

On je dodao da je apelovao na načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da „ne žuri da istiskuje” ukrajinsku vojsku iz sela, jer je za Rusiju bilo „korisno” što je ukrajinska armija „nepromišljeno nastavila da šalje tamo ljudstvo”.

Potpunu rusku kontrolu nad Krinkijem tek treba da potvrdi više dokaza, za koje se očekuje da će doći u narednim danima. Tako se druga ukrajinska kontraofanziva na južnim linijama fronta može smatrati neuspešnom, a ukoliko je verovati ruskim izvorima, donosi velike gubitke bez dobitaka na terenu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version