Naslovna Novosti Kod Avdijevke zarobljeno čak do 1000 ukrajinskih vojnika, tvrde američki izovri, ne...

Kod Avdijevke zarobljeno čak do 1000 ukrajinskih vojnika, tvrde američki izovri, ne navodeći broj stradalih

2
fabrika u avdijevki pod crnim dimom koji je koriscen za pokusaj bekstva
fabrika u avdijevki pod crnim dimom koji je koriscen za pokusaj bekstva
google news

Tokom bitke za Avdijevku na istoku, do hiljadu ukrajinskih vojnika su možda bile zarobljene, piše Njujork Tajms, pozivajući se na visoke zapadne zvaničnike i vojnike ukrajinskih oružanih snaga.

Publikacija otkriva da je između 850 i 1.000 ukrajinskih vojnika verovatno zarobljeno ili nestalo tokom povlačenja iz Avdijevke. Zapadni zvaničnici su rekli da su brojke „izgleda tačne“.

List „Njujork tajms“, na osnovu podataka ukrajinskih i zapadnih izvora, piše da se to dogodilo zbog paničnog bekstva vojnika ukrajinskih Oružanih snaga sa svojih položaja.

Američko izdanje takođe ističe da je izlazak Ukrajinaca iz Avdijevke počeo prekasno i da je bio loše planiran. Pored toga, zbog problema u komunikaciji, mnogi vojnici Oružanih snaga Ukrajine su poginuli ili ranjeni na bojnom polju.

Situaciju je otežavala činjenica da su ruske jedinice opkolile naselje sa tri strane. To je značajno otežavalo Ukrajincima da napuste grad.

Uz ovo, da povlačenje ukrajinskih trupa iz Avdijevke predstavlja veliki moralni poraz Kijeva, vidi se, između ostalog u izjavama poput ovih. Takođe, poraz Oružanih snaga Ukrajine kod Avdijevke ukazuje na probleme koje ukrajinska strana doživljava u vezi sa prekidom isporuke oružja iz Sjedinjenih Država. Količina municije se smanjuje, što otežava držanje odbrambenih linija.

U međuvremenu, nakon što su Ukrajinci pobegli iz Avdijevke, na bojnom polju ostalo je na desetine komada vojne opreme pogodne za popravku, izvestio je zamenik komandanta za naoružanje sa pozivnim znakom Klever iz ruske grupe „Centar“.

Društvene mreže su preplavljene snimcima leševa iz Avdijevke, kao i ukrajinskim oštećenim sistemima naoružanja koje odvlače ruske snage.

Međutim, zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla je da je “strateškim povlačenjem ukrajinskih snaga iz Avdijevke spašen veći deo artiljerije i granata, koji su u kritičnom nedostatku”, piše američki Suspilne.

U neobičnom videu ispod možete videti borbeno vozilo ukrajinske pešadije Bredli kako uništava nemački tenk Leopard 2A6 i još jedan Bredli. U početku je vojna oprema bila teško pogođena od strane ruskih trupa, pa su ih Ukrajinci dokrajčili kako bi sprečili da postanu ruski trofeji.

U oblasti južnog fronta, u Hersonskoj oblasti, profesori “instituta za proučavanje rata” ISW smatraju da su ruske izjave o uspesima u poslednjih nekoliko sati preuveličane. Svrha Rusa, prema ovom glasilu, je da pojačaju željeni informativni efekat uoči predsedničkih izbora.

Šojgu je tokom sastanka sa Putinom rekao da su ruske trupe oslobodile Krinki, dok Putin dodaje kako mu je ruski general-pukovnik Mihail Teplinski, koji predvodi grupu Dnjepar, rekao da je mali broj ukrajinskih vojnika ostao u selu.

Šojgu je predstavio ruske napore kao uspešnu operaciju i pohvalio jedinice Vazdušno-desantnih snaga i 810. brigadu marinaca za njihovu ulogu u operaciji, što je česta pohvala iz Kremlja nakon što su Rusi zauzeli taktičko značajnu lokaciju.

2 KOMENTARA

  1. Боље се предати него узалуд губити животе зарад западњачке политике…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version