Naslovna Novosti Britanska interkontinentalna balistička raketa Trident II srušila se odmah nakon lansiranja, drugi...

Britanska interkontinentalna balistička raketa Trident II srušila se odmah nakon lansiranja, drugi put za redom

3
britanska interkontinentalna balisticka raketa trident ii srusila se odmah nakon lansiranja drugi put za redom
britanska interkontinentalna balisticka raketa trident ii srusila se odmah nakon lansiranja drugi put za redom
google news

Britanska mornarica izvela je neuspešno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Trident II sa nuklearne podmornice HMS Vanguard.

Raketa je trebalo da preleti oko 6 hiljada kilometara pre nego što bi pala u more između Brazila i Zapadne Afrike, ali se srušila pored podmornice, prenosi britanski The Sun.

Publikacija napominje da je neuspelo lansiranje posmatrao šef britanskog Ministarstva odbrane Grant Šaps, koji se nalazio na podmornici.

Interkontinentalna balistička raketa Trident je naglo promenila kurs i pala u okean nekoliko metara od britanske nuklearne podmornice sa koje je lansirana, napominje Sun.

Incident se dogodio tokom vežbe 30. januara kod obale Floride. Kasnije je počela istraga o okolnostima incidenta. Britanija sada sprovodi operaciju potrage za izvlačenje projektila sa morskog dna.

Podmornice naoružane balističkim projektilima klase Vanguard (SSBN) u službi Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva deo su britanskog strateškog nuklearnog odvraćanja i nose balističke rakete Trident II D5 (UGM-133A).

Podmornice klase Vanguard uključuju: HMS Vanguard (S28), HMS Victorious (S29), HMS Vigilant (S30), HMS Vengeance (S31)

Britansko ministarstvo odbrane objasnilo je neuspešno lansiranje kao „anomaliju koja se dogodila“. Nisu izneli nikakve dodatne detalje, pozivajući se na “razloge nacionalne bezbednosti”. Istovremeno, u Britaniji veruju da je “sve ostalo prošlo dobro”.

hms vanguard
hms vanguard

“HMS Vanguard i njena posada pokazali su se potpuno spremni da upravljaju trajnim pomorskim sredstvom odvraćanja u Velikoj Britaniji tako što su prošli sve testove tokom nedavnih probnih lansiranja koji potvrđuju da se podmornica može vratiti u službu nakon temeljnog održavanja.”, rekoše iz britanskog ministarstva odbrane za novine Sun.

“Test je potvrdio efikasnost britanskog nuklearnog odvraćanja, u šta imamo puno poverenje,” ističe se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Ovo je bio drugi test za raketu Trident 2 od 2016. godine. Podsetimo, i tada je ona odletela u pogrešnom smeru. Raketa je trebalo da leti 9 hiljada kilometara od obale Floride do cilja jugoistočno od ostrva Asension, ali je opasno skrenula sa kursa i automatski se samouništila.

Trag rakete nalik kometi zapalio je večernje nebo države Florida. Oni koji su uočili svetlo odmah su se okrenuli društvenim medijima, deleći uzbudljive vizuelne slike.

Što se najnovijeg lansiranja tiče, cilj je bio 3 hiljade kilometara bliži od cilja neuspelog lansiranja 2016. godine i manji od polovine zvanično prijavljenog dometa projektila Trident 2 od čak 12.000 kilometara.

Projektili Trident 2 su dizajnirani da lete do ivice svemira, dostižući brzinu od 22.000 km/h, pre nego što ponovo uđu u Zemljinu atmosferu sa razornim teretom od do 12 nuklearnih bojevih glava.

Prvi put su ušli u službu američke mornarice pre 34 godine, a četiri godine kasnije dolaze i u britansku Kraljevsku mornaricu.

Cena projektila 17 miliona, a podmornice 3,75 milijardi funti

Ipak, proizvođači projektila Lockheed Martin insistiraju da Trident 2 ostaju „najnaprednije balističke rakete na svetu“.

Takođe se navodi da su uspešno ispaljene “rekordih” 191 put od 1989. godine, a poslednji put u septembru 2023. godine kada je USS Luizijana, nuklearna podmornica klase Ohajo, izvela demonstracionu operaciju udara na Pacifiku.

vanguard tt
vanguard tt

Britanska lansiranja su navodno ređa zato što svaka raketa košta više od 17 miliona funti.

Poslednje uspešno lansiranje od strane Velike Britanije dogodilo se u oktobru 2012. godine, kada je HMS Vigilant ispalio projektil nakon remonta i ispitivanja na moru. Ujedno, pretragom interneta u potrazi za video snimkom lansiranja otrkićete da je to i jedini snimak koji postoji.

Balističke rakete Trident II lansirane sa podmornica

Sistem strateškog naoružanja Trident II, prvobitno dizajniran sa životnim vekom do 2024. godine, nedavno je prošao kroz produženje životnog veka koje će ga održati u funkciji do kasnih 2040-ih, prema američkoj mornarici.

Balističke rakete lansirane sa podmornica (SLBM) – Trident II čine oko 70 procenata američkog nuklearnog odvraćanja, što takođe uključuje interkontinentalne balističke rakete američkog vazduhoplovstva i bombardere sa nuklearnom sposobnošću.

Trident SLBM je razvio američki odbrambeni gigant, Lockheed Missiles and Space Corporation. SLBM Trident II ima navodni operativni domet od preko 12.000 kilometara i čini suštinsku komponentu zaliha nuklearnog odvraćanja SAD i Velike Britanije.

Američka mornarica dodelila je kompaniji Lockheed Martin Space ugovor vredan više od 445 miliona dolara 2021. godine za proizvodnju nuklearnih balističkih projektila Trident II za lansiranje sa podmornica, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane SAD.

3 KOMENTARA

  1. Па нека купе од Руса кад им већ не иде.
    Биће велики попуст после рата.

  2. Britanija treba da se zapita za svoju sigurnost s obzirom na neprijateljsko djelovanje protiv slobodarskog Ruskog naroda.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version