Naslovna Novosti Huti otkrili novo oružje: Po prvi put, brod američke mornarice dejstvovao protiv...

Huti otkrili novo oružje: Po prvi put, brod američke mornarice dejstvovao protiv pomorskog drona

0
centcom
centcom
google news

Američka centralna komanda izveštava o novoj aktivnosti jemenskih pobunjenika u Crvenom moru. U izveštaju CENTCOM-a se navodi da su prošle subote, 17. februara, jemenski Huti prvi put koristili pomorske dronove.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) saopštila je 18. februara da su njene snage dan ranije izvele pet „samoodbrambenih“ napada na oružje Huta (Ansar Alah) iz Jemena.

Oružje je uključivalo tri pokretne protivbrodske krstareće rakete, jedno podvodno plovilo bez posade (UUV) i jedno površinsko plovilo bez posade, navela je komanda u saopštenju, uz napomenu da je ovo prvo primećeno korišćenje UUV od strane Huta.

Američka komanda je naglasila da je ovo prvi put da je jemenska grupa koristila pomorske donove, kao i da je ovo prvi put kada je brod američke mornarice morao da uzvrati udarac na pomorski dron. Nisu navedeni detalji.

„CENTCOM je identifikovao protivbrodske krstareće rakete, podvodno plovilo bez posade i bespilotnu površinsku letelicu u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti i utvrdio da predstavljaju neposrednu pretnju za brodove američke mornarice i trgovačke brodove u regionu“, saopštila je komanda.

Takođe se dodaje da će udari „zaštititi slobodu plovidbe i učiniti međunarodne vode bezbednijim i bezbednijim za američku mornaricu i trgovačka plovila“.

U međuvremenu, vojni stručnjaci, komentarišući situaciju, smatraju da bi upotreba pomorskih bespilotnih letelica od strane Huta mogla postati češća u budućnosti. U takvom razvoju događaja, praktično svaki brod NATO eskadrile u Crvenom moru ili Adenskom zalivu može da se pretvori u metu Huta sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Jemenski Huti su do 17. februara koristili samo vazduhoplovne bespilotne letelice i protivbrodske rakete protiv ratnih brodova.

Sada se, sudeći po podacima američke centralne komande, povećava domet naoružanja. Istovremeno, Amerikanci pokušavaju da saznaju da li se dronovi sklapaju u Jemenu ili se dopremaju iz inostranstva za izvođenje napada.

Jemenska televizija Al-Masirah, kojom upravljaju Huti, saopštila je da je 17. februara nekoliko „američko-britanskih“ napada gađalo područja Ras Ise, al-Taifa i al-Katiba. Međutim, novinski kanal nije izvestio da ima žrtava.

Huti tvrde da su oborili američki dron MQ-9 Reaper i prijavili delimično potonuće britanskog tankera

Huti koji deluju u Jemenu izdali su saopštenje o obaranju američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper u oblasti Hodejda, za koju su rekli da je bila angažovana u izviđanju i napadu na ciljeve na obali.

Takođe su objavili napad na britanski naftni brod u Crvenom moru upotrebom protivbrodskih projektila, za koji Huti tvrde da je doveo do njegovog zaustavljanja i skorog potonuća.

Na internetu se pojavio video snimak na kome je navodno zabeležen trenutak poraza američkog drona.

Međutim, trenutno nema nezavisne potvrde ovih tvrdnji, bilo u vezi sa obaranjem američke bespilotne letelice ili potapanjem britanskog broda.

Huti su u prošlosti iznosili tvrdnje o potonuću koalicionih brodova za koje se kasnije pokazalo da apsolutno nisu tačne, te ove informacije treba uzeti sa rezervom, dok se ne dokaže suprotno.

Huti, koje podržava Iran, gađali su desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru i Adenskom zalivu od 19. novembra kao odgovor na tekući izraelski rat i opsadu Pojasa Gaze, koji je do sada odneo živote više od 28.000 Palestinaca.

SAD i Velika Britanija su uzvratile izvođenjem desetina napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu. Međutim, grupa ostaje nepokolebljiva. Poslednjih dana, dva broda povezana sa Velikom Britanijom pogođena su projektilima Huta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version