Naslovna Novosti Ukrajinska jedinica za specijalne operacije: Uništili smo veoma važnu rusku radarsku stanicu...

Ukrajinska jedinica za specijalne operacije: Uništili smo veoma važnu rusku radarsku stanicu Kasta-2E2

7
ukrajinci pogodili vrh kasta 2e2 radara
ukrajinci pogodili vrh kasta 2e2 radara
google news

Jedinica snaga za specijalne operacije Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine uništila je ruski radar Kasta-2E2 koji se nalazi na granici sa Ruskom Federacijom.

Specijalci iz jedinice „Husy-9“ (bukvalni prevod Guska), koja pripada GUR-u, tvrde da su udarili na rusku radarsku stanicu u blizini rusko-ukrajinske granice.

Розвідники спалили російську РЛС разом з обслугою

Video materijal, koji su objavili operateri FOS-a u okviru Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine, navnodno prikazuje trenutak kada je kamikaza bespilotna letelica udarila u vrh antene za koje tvrde da je deo radarskog sistema Kasta-2E2.

“S obzirom na važnost ciljane mete, za uspešno izvođenje napada korišćen je dron Warmate 3.0 poljske proizvodnje”, tvrde potčinjeni šefu Budanovu, i dodaju da su njihove jedinice više puta koristile ovu vrstu dronova za gađanje ciljeva iza neprijateljskih linija.

Konkretno, tvrde da je u januaru mesecu istom pogođen ruski PVO sistem Tor.

Na snimku se vidi i upotreba drugog drona, koji je pogodio čini se jedan automobil i krov. Video je kao što smo već navikli iz ukrajinskih izvora lošeg kvaliteta.

Glavna obaveštajna uprava (GUR) se ne zaustavlja ovde te je saopštila da su, zajedno sa radarom, ove ukrajinske snage za specijalne operacije eliminisale i posadu koja je upravljala Kasta-2E2.

Kasta-2E2 ukratko

Kasta-2E2 (39N6) je ruski mobilni L-pojasni 3-D radar za nadzor. Namenjen je za kontrolu vazdušnog prostora, određivanje koordinata i prepoznavanje vazdušnih ciljeva, posebno na izuzetno malim visinama, prenoseći njihove koordinate u sisteme upravljanja PVO. Domet radarske stanice dostiže 150 kilometara.

kasta 2e2 radar
kasta 2e2 radar

Dizajniran je za aplikacije kao što su protivvazdušna odbrana, nadzor granica i kontrola vazdušnog saobraćaja, jer je u stanju da otkrije avione, helikoptere, dronove, krstareće rakete na malim visinama ali i pomorske ciljeve.

U poređenju sa prethodnikom, radar ima dvokanalnu obradu podataka, omogućavajući procenu približne visine cilja. Za digitalnu obradu radarskih podataka integrisan je uređaj za obradu radarskih podataka, koji automatski detektuje objekte, identifikuje ih i meri njihove koordinate.

Zanimljiva karakteristika radara Kasta-2E2 je izuzetno visok jarbol koji se može brzo montirati, obezbeđujući visinu antene od 14 metara kako bi se olakšao izbor lokacije.

Da bi se povećao domet detekcije protiv niskoletećih ciljeva, antena se opciono može koristiti na jarbolu visokom čak 50 metara. Integrisani radio kanal omogućava prenos podataka do 50 km, a sistemom se može upravljati sa udaljenosti do 300 metara preko kabla.

Za razliku od mnogih do sada, ovaj napad koji su Ukrajinci izveli na ruskoj teritoriji, ističe se svojim ciljem uništenja elemenata vojne tehnike, nije jasan drugi deo videa sa automobilom.

Početkom januara, nekoliko ukrajinskih bespilotnih letelica koje je lansirala jedinica snaga za specijalne operacije GUR-a pogodilo je ruski protivvazdušni raketni sistem Pancir-S1 koji se nalazio u ruskoj oblasti Belgorod.

ukrajinske snage tvrde da su unistile dva sistema pancir s1
ukrajinske snage tvrde da su unistile dva sistema pancir s1

7 KOMENTARA

  1. Ovaj rat je rat za teritoriju. Ovakva dejstva mogu da nanesu neku štetu, ali ne mogu da promene tok rata. Rusi ce uzeti sve do leve obale Dnjepra. Ostalo ih ne zanima da zauzmu, ali ce to ostalo denacifikovati i bice trajno vojno neutralno. Kraj priče.

  2. Ништа посебно. Да онеспособиш систем ПВО на делу фронта па да човек нешто и каже.

  3. Тај радар је стар преко 40 година! Није бескористан али није ни чудо технике.

  4. Nema sta, potpuna dominacija Ukraine…
    Buhahahahahahah, drzava sve manja, a uspeh je pogodjena antena, bolest!

  5. To što pričaju i tvrde Ukrajinci,Amerikanci i EU niko u svetu u to ne veruje!! Služi samo za instannt politiku svakodnevnice na zapadu!! Jer po njihovim izveštajima i tvrdnjama Ukrajinci već su osvojili do Moskve!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version