Naslovna Novosti Nemačka i Francuska najavile stvaranje „Koalicije protivvazdušne odbrane“ za Ukrajinu

Nemačka i Francuska najavile stvaranje „Koalicije protivvazdušne odbrane“ za Ukrajinu

4
nasams
nasams PVO
google news

Ministri odbrane Nemačke Boris Pistorijus i Francuske Sebastijen Lekornu potpisali su sporazum o stvaranju koalicije sposobnosti za razvoj PVO Ukrajine. Koalicija za protivvazdušnu odbranu ima za cilj da dugoročno pruži efektivnu podršku Ukrajini u ovoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Francuske saopštilo je odluku o mreži “X”, prenosi ukrajinsko glasilo UPravda.

„Danas je na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine Sebastijen Lekornu pokrenuo još jednu koaliciju za podršku protivvazdušnoj odbrani Ukrajine zajedno sa Borisom Pistorijusom, kao i njegovim danskim i belgijskim kolegama“, navodi se u poruci.

Naoružavanje Ukrajine je trenutno organizovana oko 5 velikih koalicija

Takođe je vredno pažnje da manje od mesec dana nakon pokretanja koalicije „Artiljerija za Ukrajinu” u Parizu 18. januara, Francuska ponovo postaje ko-lider druge koalicije.

„U ratu iscrpljivanja, podrška Ukrajini je trenutno organizovana oko 5 glavnih koalicija. Jačanje potencijala protivvazdušne odbrane Ukrajine biće od presudnog značaja za zaštitu civilnog stanovništva i, uopšte, za nastavak sukoba“, dodali su u Ministarstvu odbrane Francuske.

Pored Koalicije za protivvazdušnu odbranu, tu su i koalicija artiljerije, avijacije, dronova i koalicija za deminiranje.

Prema objavi ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova na njegovom Fejsbuku, Integrisana koalicija za vazdušnu i protivraketnu odbranu, kojoj se pridružilo 15 zemalja, zvanično je postala operativna.

Umerov je takođe najavio zvanično pokretanje Koalicije dronova. Ovoj koaliciji se pridružilo osam zemalja, a to su: Švedska, Velika Britanija, Danska, Nemačka, Litvanija, Estonija, Holandija i Letonija.

Takođe, 20 zemalja pridružilo se koaliciji za uklanjanje mina u Ukrajini, koju predvodi Litvanija.

4 KOMENTARA

  1. Па ово је већ потпуни рат НАТО савеза против Русије само што још нису озваничили, а биће да ће кренути и са војском у Украјину, е то је оно што никако неће бити добро ни за кога!

    • Nije Vulin tvoj političar Ujko, on je naš Srpski političar, kakav god da je. Izdaje te rečnik, mi Srbi ne govorimo tako Jovo ili možda Franjo …Kojekude

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version