Naslovna Novosti Za ekonomski oporavak Ukrajine potrebno ulaganje od skoro 500 milijardi dolara

Za ekonomski oporavak Ukrajine potrebno ulaganje od skoro 500 milijardi dolara

4
americki vojnik drzi novac ilustracija 1
americki vojnik drzi novac ilustracija
google news

Za ekonomski oporavak Ukrajine posle dve godine biće potrebna velika ulaganja od 486 milijardi dolara, prema zajedničkoj prognozi Svetske banke, UN, Evropske komisije i ukrajinske vlade.

Taj iznos je 75 milijardi dolara veći od prethodne procene od 411 milijardi dolara objavljene godinu dana ranije.

Za prioritetne zadatke rekonstrukcije i restauracije 2024. godine biće potrebno 15 milijardi dolara, od čega su Kijev i njegovi međunarodni partneri do sada obezbedili samo 5,5 milijardi dolara.

Predviđeni troškovi su raspoređeni na deset godina i uključuju investicije u stanovanje (17%), transport (15%), trgovinu i industriju (14%), poljoprivredu (12%), energetiku (10%) i čišćenje otpada (11 milijardi dolara).

Procena direktne štete dostiže 152 milijarde dolara, a najveći gubici su u oblastima stambeno-komunalnih usluga, saobraćaja, trgovine, industrije, energetike i poljoprivrede.

4 KOMENTARA

  1. Ostavice Ameri Ukrajinu bez ičega čim ne budu mogli da je koriste protiv Rusije. Pare će da troše na nove ratove a Ukrajinu će preko noći da zaborave.

  2. Nikada nisu izvrsene procene, koliko je Srbiji trebalo milijardi za oporavak, nakon zlocinackog NATO bombardovanja i razaranja kompletne infrastrukture . Posto takvo razaranje je predhodno 1941-45 god. od strane Hitlera i Nemacke je procenjeno i placena je nekakva reparacija. Sto se ukraine tice, njima ono sto ce ostati za obnovu teritorije bice po ovim proracunima dovoljno oko 100-120 milijardi, posto ce im po svoj prilici toliko ostati na upravljanje, a ostalo ce Rusi svakako obnoviti i to novcem koi Nato zemlje sada trose a Ruski je. Ako ne zele da to Rusi naplate drugacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version