Naslovna Novosti Džinovski KC-135 Stratotanker postaje dron; USAF bi da konvertuju tanker u bespilotnu...

Džinovski KC-135 Stratotanker postaje dron; USAF bi da konvertuju tanker u bespilotnu letelicu

3
kc 135 stratotanker puni gorivo u f 16
kc 135 stratotanker puni gorivo u f 16
google news

Kompanija Merlin, specijalizovana za razvoj tehnologija i sistema za automatizaciju aviona, sa ciljem da ih pretvori u bespilotne letelice, zaključila je ugovor sa američkim vazduhoplovstvom (USAF) o saradnji na implementaciji „bespilotnog sistema“ na letelici kompanije Boeing KC-135 Stratotanker.

Kompanija Merlin saopštila je 13. februara da će „dizajnirati, integrisati, testirati i demonstrirati“ karakteristike svog sistema „Merlin Pilot“ na KC-135, sa namerom da sprovede simulacije leta u toku ove godine.

Startap sa sedištem u Bostonu opisuje višegodišnje partnerstvo sa Komandom za vazdušnu mobilnost i Komandom za materijalno vazduhoplovstvo SAD kao „pristup u fazama, počevši od smanjenja opterećenja posade, a zatim prelaska na smanjene operacije posade“, navodi FlightGlobal.

„Kako sistem postaje pouzdaniji, otvoriće put bespilotnim letovima na KC-135“, kažu iz kompanije Merlin.

Buduća serija demonstracionih letova sa USAF-om će uključivati osnovne manevre za punjenje gorivom, kaže Merlin. Kompanija nije precizirala gde će se demonstracije održati.

„Integracija u jedan od najvažnijih vojnih aviona u floti USAF-a omogućava Merlinu da značajno poboljša napredne sisteme automatizacije“, rekao je Met Džordž, suosnivač Merlina i glavni izvršni direktor.

Komanda za vazdušnu mobilnost upravlja flotom od skoro 400 aviona KC-135. U toku su napori da se modernizuju i zamene zastareli avioni tankera USAF-a, koji su u proseku stari preko 60 godina.

Američkom vazduhoplovstvu nije dozvoljeno da odustane od aviona KC-135 Stratotanker

Boeing KC-135R Stratotanker ( code 62–3567) U ENGLESKOJ
Boeing KC-135R Stratotanker ( code 62–3567) U ENGLESKOJ

Ali zahtev uključen u „Zakon o potrošnji na odbranu“ iz 2024. sprečava penzionisanje bilo kog KC-135 i sprečava USAF da odluči kako da zameni stare avione za dopunu goriva – sve dok ne razviju plan za nabavku stelt tankera poslednje generacije.

KC-135 bi bio šesta letelica koja će biti opremljena Merlin Pilotom, pridruživši se Beechcraft King Air, De Havilland Canada Twin Otter, Cessna Caravan, Rutan Long-EZ i Cozy Mark IV.

Prošle godine, Merlin je sproveo program testiranja leta na Aljasci u saradnji sa Everts Air Cargo i Univerzitetom Aljaske Fairbanks, koji upravlja centrom za testiranje sistema bespilotnih letelica.

Program je uključivao autonomne letove od Ferbanksa do Fort Jukona, Galene, Prudho Beja, Huslije i Tanane, sa pilotima spremnim ali koji su samo nadgledali eksperimentalni sistem kontrole letenja.

Merlin razvija tehnologije autonomnog letenja sa konkurentskim firmama Reliable Robotics i Xwing, još jednim startup timom u Kalifornijskom zalivu koji su takođe bili uključeni u nedavne testove letenja sa USAF-om.

KC-135 Stratotanker ukratko

Avijacija je oduvek bila okosnica vojnih operacija, a sposobnost da se letelice održavaju u vazduhu igra ključnu ulogu u produžavanju njihove operativne sposobnosti. O dopuni goriva u vazduhu istoriji i njegovom značaju smo već pisali.

U zapadnom svetu vazduhoplovstva, jedan od najneophodnijih igrača je upravo KC-135 Stratotanker. Ova letelica je prvobitno dizajnirana za pružanje in-flight punjenja goriva za bombardere, produžavajući njihov dolet i vreme provedeno u vazduhu.

KC-135 Stratotanker, razvijen od strane Boeinga, prvi put je poleteo 1956. godine. Tokom godina, KC-135 je doživljavao različite modifikacije kako bi zadovoljio rastuće potrebe Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i njihovih partnera.

kc 135 stratotanker dopunjava b52
kc 135 stratotanker dopunjava b52

KC-135 Stratotanker je srednje veličine, četvoromotorni avion sa krilima postavljenim na vrhu trupa. Njegov impresivan raspon krila od oko 40 metara omogućava mu efikasno prelećenje velikih udaljenosti. Sa kapacitetom od oko 121.000 litara goriva, KC-135 može brzo i efikasno snabdeti druge avione tokom leta.

KC-135 može se takođe koristiti i za transport tereta i putnika, pružajući svestranost u različitim vojnim operacijama.

3 KOMENTARA

  1. Mislim da u današnjem svetu, gde klinac iz svoje sobe može da upadne u vladin računar ili u nečiju Teslu da da je kontroliše i nije mi baš svejedno da neko ogromno čudo tek tako leti po nebu sa pedesetak tona kerozina i nije daš simpatično.

  2. Руси су пре више месеци разматрали ту варијанту, да користе старе путничке авионе па су одустали. Логика је прилично уверљива – може много да понесе, али огромна је мета и нема маневарске способности да избегне ПВО важног објекта (мост, КЦ, итд).

  3. Rusija je jedini koi paria americi bez rusije ostali bi podvili repove kao vukovi svom vodji predali se daim on bude qlavni ovako ovaj zazire jer ovaj qa se ne plasi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version