Naslovna Novosti Ukrajinski odbrambeni sektor predstavio najnovije kopneno vozilo bez posade, nazvano „Ljuti“

Ukrajinski odbrambeni sektor predstavio najnovije kopneno vozilo bez posade, nazvano „Ljuti“

1
ljuti kopneni dron
ljuti kopneni dron
google news

Ukrajinski odbrambeni sektor je predstavio, kako tvrde, najsavremenije kopneno vozilo bez posade (UGV), nazvano Ljuti (Лють). Inovativna robotska platforma opremljena je mitraljezom PKT kalibra 7,62 mm, dizajniranom da ispuni rigorozne zahteve vojnih operacija.

„Ljuti“ je izgrađen na šasiji sa pogonom na točkovima, optimizovanoj za intenzivne vojne zadatke, prema ukrajinskom vojnom glasilu Militarnyi. Konstruisan je da funkcioniše kao “mobilna kupola”, sposobna da izvodi diverzione manevre i precizno odredi neprijateljske položaje nakon borbe, čime se poboljšava dinamika bojnog polja.

„Ljut“ je prešao od eksperimentalnog koncepta do ulaska u fazu razvoja industrijskog prototipa. Ova trenutna faza obuhvata interno testiranje, formulaciju potrebne dokumentacije za ispravljanje manjih nedostataka identifikovanih tokom faze testiranja.

Ovo kopneno vozilo bez posade je podvrgnuto preko trideset protokola testiranja, procenjujući njegovu preciznost paljbe, komunikacijske mogućnosti u uslovima elektronskog ratovanja, navigacionu efikasnost na različitim terenima i izdržljivost.

Ključni rezultati ovih ispitivanja uključuju postizanje direktne komunikacije do 2 kilometra. U okruženjima sa prirodnim i veštačkim preprekama, domet komunikacije se efikasno održava na približno 700 metara.

Integrisani mitraljez, unapređen kamerama za ciljanje, isporučuje preciznu vatrenu moć do 800 metara. U scenarijima elektronskog ratovanja, posebno kada se koriste sistemi „Bukovel” lokalne proizvodnje, „Ljuti” je pokazao profesionalne operativne sposobnosti u radijusu od 700 metara od jedinice za elektronsko ratovanje..

Uvidi stečeni iz prvobitnog prototipa, napravljenog u jesen 2022. godine, bili su od ključnog značaja za usavršavanje „Ljutog“ i podsticanje daljih inovacija u ukrajinskom sektoru borbene robotike, tvrdi isti izvor.

Dizajniran sa posebnim fokusom na borbenu korisnost, „Ljut“ ima nizak centar gravitacije i strateški integrisani sistem naoružanja kako bi se minimizirao njegov profil i maksimizirala izdržljivost.

#Brave1 Дистанційно керований бойовий робот "Лють"

Dizajn njegovih točkova omogućava otpornost na oštećenja, obezbeđujući kontinuitet rada čak i pod neprijateljskom vatrom, tvrdi se.

Njegov oklop je skrojen da izdrži standardnu vatru iz malokalibarskog oružja, sa izuzetkom municije za probijanje oklopa, i može se pohvaliti kapacitetom municije od 550 metaka.

Komunikaciona tehnologija korišćena u „Ljutom“ se nalazi u komercijalnim bespilotnim letelicama, nudeći isplativ i jednostavan operativni protokol.

Korisnički interfejs je navodno intuitivan, zahteva jednog operatera za upravljanje ovim robotom preko dvostrukih džojstika. Ovaj princip dizajna garantuje da pojedinci sa prethodnim iskustvom u pilotiranju dronom mogu brzo da postanu vešti u kontrolisanju Ljutog.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version