Naslovna Novosti Kako su Rusi došli u posed terminala za satelitsku komunikaciju Starlink koje...

Kako su Rusi došli u posed terminala za satelitsku komunikaciju Starlink koje koriste u Ukrajini?

25
starlink
starlink
google news

Zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrej Jusov tvrdi da ruska vojska ima terminale za satelitsku komunikaciju Starlink na liniji borbenog dodira.

Kako je naveo predstavnik ukrajinskih obaveštajaca, za sada to još nije rasprostranjeno, ali se broj slučajeva korišćenja Starlink terminala povećava i može postati masovna pojava u bliskoj budućnosti.

„Da, zabeleženi su slučajevi u kojima ruski okupatori koriste ove uređaje. Ovo već počinje da postaje sistemski“, primetio je Jusov.

Ukrajinska strana, međutim, nije iznela detalje u vezi sa datumom i mestom gde je ruskoj vojsci registrovan rad terminala američke kompanije SpaceKs biznismena Elona Maska.

Satelitski komunikacioni terminali Starlink ne rade na teritoriji Rusije

Sa svoje strane, ukrajinski vojni predstavnici smatraju da bi u narednim mesecima mogli nastati problemi zbog prisustva terminala Starlink u ruskoj vojsci.

Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta

Činjenicu da su ruske trupe počele da koriste terminale Starlink u prednjoj oblasti potvrdili su i ruski izvori. Oni su dostupni od strane dobrovoljačkih snaga, koje ih samostalno kupuju iz inostranstva.

Terminali se koriste samo na teritorijama novopripojenih regiona Rusije, koji su ranije bili deo Ukrajine, bez rada na ostatku ruske teritorije.

Prema zvaničnoj reakciji, Starlink se ogradio od optužbi i naglasio da SpaceX ne posluje sa Ruskom Federacijom i da je mreža nefunkcionalna na ruskoj teritoriji.

Ukrajinska vojska se nedavno žalila na smanjenje brzine satelitskih komunikacija u mreži Starlink, koju koriste Oružane snage Ukrajine od sredine 2022. godine.

Prema njihovim rečima, smanjena brzina u velikoj meri utiče na vođenje borbenih dejstava, budući da ukrajinska armija preko komunikacija ovog tipa kontroliše ne samo trupe, već i dronove korišćene u sukobu sa Rusijom.

Ruski kanali tvrde da su terminali Starlink kupljeni preko Dubaija

Kako su saopštili ukrajinski vojni predstavnici, poslednjih nedelja, kako na liniji borbenog dodira, tako i u oblasti iza fronta, brzina je pala na 1 Mb/s, iako je ranije dostizala i do 100 Mb/s. U stvari, ima tendenciju da se još više smanjuje, na nekim mestima ne prelazi 0,3 Mb/s.

Na društvenim mrežama ukrajinski korisnici su javili da su Oružane snage Rusije dobile Starlink terminale slične onima u službi ukrajinske vojske i da sada „kradu“ iz njihovog saobraćaja.

starlink internet ukrajina
starlink internet ukrajina

„Starlink terminale su Rusi kupili preko Dubaija sa aktivnim nalozima i sada rade na okupiranim ukrajinskim teritorijama“, navodi kanal „Strana.ua“, pozivajući se na poruku jednog od svojih izvora.

Sa druge strane postoji više nego opravdana sumnja su jedinice Oružanih snaga Rusije počele su da koriste sisteme za elektronsko ratovanje na Avdejevskom pravcu koji ometaju signale satelitskog sistema Starlink.

Publikacije napominju da ukrajinska vojska aktivno koristi sistem Starlink za svoje potrebe. U stvari, većina sistema komunikacija Oružanih snaga Ukrajine i nova strategija vođenja mrežnocentričnog rata ukrajinske komande bili su zasnovani na sistemu Starlink.

Rusi su uspeli da od obaveštajnih podataka i naređenja koja su stizala iz Kijeva i zapadnih partnera odseku utvrđenja u Avdejevki, iz kojih je bila kontrolisana lokalna ukrajinska grupa trupa.

Iz ovih bunkera održavaju se informacioni kontakti sa linijom fronta preko žičanih telefonskih linija. Međutim, sada su komunikacione mogućnosti Ukrajinaca ozbiljno poremećene.

Komandanti formacija izgubili su operativnu vezu sa vrhovnom komandom i svojim potčinjenima. Navodi se da je potrebno značajno vreme da se komunikacioni centri pomere izvan održivog dometa ruskih sistema elektronskog ratovanja i ponovo uspostavite komunikaciju sa rukovodstvom i linijom fronta.

Rusi smatraju da je ometanje komunikacija između ukrajinskih jedinica veoma važna aktivnost za izvođenje uspešnih vojnih operacija. Pored toga, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije takođe fizički cilja da uništi Starlink komunikacione terminale nakon otkrivanja.

elon musk starlink
elon musk starlink

Štaviše, Rusi su prvi upotrebili takve sveobuhvatne protivmere i testirali ih u borbenim uslovima na zaporoškom pravcu. Prema tvrdnjama ruskih izvora, ranije su u oblasti Orehov u Zaporoškoj oblasti uništeni (pogođeni) mnogi bunkeri sa komunikacionim i kontrolnim centrima, gde su radili komunikacioni terminali Starlinka.

U noći 8. februara, oko 50 različitih vazdušnih bombi sa dodatim univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, bačeno je na ukrajinske bunkere koje su u Avdijevki identifikovale ruske Vazdušno-kosmičke snage.

25 KOMENTARA

  1. Od kapitaliste cu kupiti pusku kojom cu ga ubiti, mozda Lenjin nije pomenuo pusku, svejedno to ne menja ideju, koje se sad i Putin drzi. Kapitalista zna ako ubica namerava da to uradi, kupice od posrednika njegovu ili slicnu, pa bolje da mu on proda i bolje zaradi. Ne bi bilo iznenadjenje i da je Mask prodao, pa mozda i uz znanje drzave. Ako su im uspeli ukrasti tehnologiju za atomsku bombu, mogli bi i to da naprave, ako naprave nema prodaje, nema zarade. Brani nacionalne interese, verovatno do La Mansa, dok Kinezi drze u rukama tapiju za Sibir. Gramzivost, posebno za zemlju, od postanja nije bila moc vec nevolja kad ispostavi racun.

  2. Poruka onima koji ne razumiju ovaj sukob:
    -čitajte,gledajte i ne lupetajte.
    Elem,privreda Zapada je u recesiji ili padu a Ruska raste.Nešto ne štima,je li?E,pa vi pametnjakovići kad nešto ne razumijete,zašto onda komentarišete.Kad ste pametni recite,zašto je skupi gorivo na pumpama dok je cijena barela 82 dolara(prije sukoba je barel bio 125 dolara).?Ne znate? Pa kako bi i znali kad ste neupućeni.Prvo saznajte,šta su “7 sestara” i ko diktira tako visoje cijene.Rusija sigurno ne.
    Drugo,Rusija će uzeti dio Ukrajine sa ruskim stanovništvom.Tačka.
    Treće,sporazum o prekidu rata će postići sa Amerikom.Tačka.Rusi ne mogu izgubiti rat.
    Kome ovo nije jasno taj nema pojma o ovoj temi.

  3. Ako neko svoju tehnologiju daje jednoj strani u ratu sa drugom stranom, automatski postaje legitimna meta druge strane, ajde malo ljudi da se zamislimo šta radimo da posle ne bude kasno!!!

  4. boljševici počeli da kradu američku opremu jer ovakvu nemaju niti će je ikada imati, i oće posle da se tuku sa zapadom?!?!?…sirotinja!!

    • Kako znaju da prave vasionske brodove, najbolje avione, najmoćnije raketne sisteme? Stvarno sirotinja. Ali oni to nisu znali (da su sirotinja) dok im to ne kažu srpski mudraci (Kimi).

    • Совјети (Руси) извели први лет у космос, први човек у космосу, прву свемирску ракету они направили, прво свемирско одело, први сателит су они поставили, прву космичку станицу направили, па тек онда са Запада на основу тога све оно друго што је стигло, укључујући и интернет као последицу тога.

      • Ono što ne pominjete je da su SAD sve te svemirske podvige vrlo brzo izjednačili. U svemirskoj trci SAD su kasnili za SSSR ne više od 4-5 meseci, a sustigli su ih i prestigli 1969 godine.

        A kad bi počeli da pominjemo sve američke prvence u kosmosu…prva sonda do Jupitera, prva sonda u orbiti bliskoj Suncu, prva sonda koja je napustila sučnev sistem, tj. prošla orbitu Neptuna, prva autonomna sonda na Marsu, prva više-puta upotrebljiva svemirska letelica (Spejs Šatl)…itd.

        Imaju i Amerikanci prvenaca u svemiru i to dosta, čak i više od Rusa, ali se ovde na ta dostignuća magično zaboravlja ili ignoriše a samo se ruska dostignuća uvek papagajski ponavljaju.

        • Није то ништа спорно што се тиче достигнућа Запада, то је обште познато и нема потребе папагајски понављти то, него се за ова совјетско-руска достигнућа незна управо из разлога што се папагајски говори само о достигнућима Запада а омаловажавају русска достигнућа а што је учунио @Kimi, и мој одговор је био само реакција на тај његов јако ‘поносни’ став.

        • Vidim ima gomila komentara i nisam želeo da se mešam.
          Ali privuklo mi je pažnju u ovom komentaru da nije pomenuto da su Amerikanci slagali da su sleteli na Mesec.
          Amerika nikada nije sletela na Mesec. To je bila laž.
          Tako, logično postavlja se pitanje o svim američkim svemirskim dostignućima, posebno ako znamo da su amerikče rakete do juče letele sa ruskim motorima…

          • Inače ima jedna stara pošalica…
            Kada su Rusi i Amerikanci odleteli u Svemir shvatili su da njihove hemijske ne mogu da pišu u bezgravitacionom prostoru.
            Amerikanci su potrošili 30 miliona dolara za hemijsku.
            Rusi su uzeli olovku.
            : )

        • Prva višestruko upotrebljiva svemirska letjelica je bila Buran.
          Dalje, Rusi su predali skice i koncept TU144 Zapadu.
          Prva sonda na Veneri je bila Ruska
          Dalje, … itd

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version